用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 廬峰畫廊(觀點中心)
樓主: ohmygosh
go

廬峰畫廊(觀點中心) [複製鏈接]

醒目開學勳章

I call many many times yesterday, but line engaged always.

原帖由 ILBC 於 10-6-1 14:06 發表
盧峰畫廊 tel:23899759
觀塘觀塘道410號觀點中心8樓802-804室

醒目開學勳章

you have to go in person to leave your child's name for waiting list ga~

原帖由 brima 於 10-6-2 09:25 發表
I call many many times yesterday, but line engaged always.

Not yet, because I want consult more before I go.  But I think I have to go in person tomorrow since I can't get through the line.

Anyway, how much is it?  My girl is 3.5 years old.

原帖由 zillyzizi 於 10-6-2 09:50 發表
you have to go in person to leave your child's name for waiting list ga~

小兒是初班巳畫了3個月, 之前巳在其他畫室畫了4年了.  說真的, 畫不及以前學校靚, 但他十分喜歡盧峰.  每次出來, 一班的主題是一樣的但畫出來的人型, 圖案, 顏色是不一樣的.  我也問他是否所有自己畫.  他告知除了第1堂老師有少許幫手, 其他都是自己畫的.  我問他跟以前畫室比較有什麼分別, 他說這裡畫的是比較細緻.  我喜歡這裡有考試, 會按程度分班, 如不是多學生是不能做到這點的.
.
P.S. 畫室逢星期一及二放假的, 平時是2時後才有人的

i waited for two years
still waiting, poor me...

盧峰畫廊。我囡四歲畫到e+ 十二歲。

我都認為有其他好好嘅畫廊。揀佢主要原因:

有興趣、近屋企、學費平、畫哂至走得、有升班、有機會攞獎、開畫展。

同囡囡幾個同班嘅咁啱都係喺聖保祿讀(我喺天后center) ,即係有計傾。

e個係唯一囡囡唔俾我cut嘅ECA。

不過工廠式嘅畫我都未見過。我囡試過飲茶時畫返d喺盧峰畫過嘅畫,迷你版,因為notebook細,嗰時我至相信係佢一手一腳包辦。

今朝先有個同事同我呻話佢個囝已經排咗兩年。

好唔好、啱唔啱,見仁見智。

之前都有其他家長同我建議過﹐先取weekday 然後再轉weekend﹐有興趣的家長不妨試試﹗

P.S.我個仔會繼續上平日﹐不打算轉weekend。

原帖由 ShinTeresa 於 10-6-1 17:16 發表
同康寧道個間係米same management? 我女係呢間學緊, ok 見佢而家drawing真係有文有路左, 個人都定d, 你先學住weekday先, 比較易有位, 有weekend 先轉番去 會快d ka   ...

請問你小朋友0係廬峰學左幾耐?現在幾歲?

原帖由 ShinTeresa 於 10-6-1 17:16 發表
同康寧道個間係米same management? 我女係呢間學緊, ok 見佢而家drawing真係有文有路左, 個人都定d, 你先學住weekday先, 比較易有位, 有weekend 先轉番去 會快d ka   ...

$420 / 4 lessons (1.5hr)

原帖由 brima 於 10-6-2 11:40 發表
Not yet, because I want consult more before I go.  But I think I have to go in person tomorrow since I can't get through the line.

Anyway, how much is it?  My girl is 3.5 years old.

請問盧峰的分班是﹕基礎﹐初﹐中﹐高﹐這樣嗎? 通常學幾耐才升班?

我個仔上緊基礎班﹐每堂老師都會比兩分﹐我只知道將來會合共計算起來﹐但詳細情況便不太清楚。

原帖由 ang_chiu 於 10-6-2 13:11 發表
小兒是初班巳畫了3個月, 之前巳在其他畫室畫了4年了.  說真的, 畫不及以前學校靚, 但他十分喜歡盧峰.  每次出來, 一班的主題是一樣的但畫出來的人型, 圖案, 顏色是不一樣的.  我也問他是否所有自己畫.  他告知除了第 ...

我個仔都是上緊基礎班,學了約九個月,考過一次試(一年兩次試)。 
佢多數取2分∕2.5分,最高分是5分。

原帖由 ohmygosh 於 10-6-2 23:24 發表
請問盧峰的分班是﹕基礎﹐初﹐中﹐高﹐這樣嗎? 通常學幾耐才升班?

我個仔上緊基礎班﹐每堂老師都會比兩分﹐我只知道將來會合共計算起來﹐但詳細情況便不太清楚。

...
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

多謝分享﹗現在清楚多了﹗

你個仔本身是否很喜歡畫畫?還是一般?

原帖由 foster_ma 於 10-6-2 23:52 發表
我個仔都是上緊基礎班,學了約九個月,考過一次試(一年兩次試)。 
佢多數取2分∕2.5分,最高分是5分。

我個仔都喜歡畫畫。雖然冇乜天份,但每次落堂都會好開心同我分享乜乜顏色的分別、點樣溝色、線條點畫、乜乜表情等,有時老師又會比佢加野,有佢自己的創意。

其實我比個仔學畫畫,都是希望讓他更專注,因他個性比較好動。 而且畫畫可增加他的想像力和表達情感。

原帖由 ohmygosh 於 10-6-2 23:58 發表
多謝分享﹗現在清楚多了﹗

你個仔本身是否很喜歡畫畫?還是一般?
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

我早兩個月幫囡囡報左名, 希望佢3歲上weekend班, 個receptionist話要等2-3年, 我話唔緊要, 我話囡囡只係得4個月大(其實自己都覺得有d crazy), 點知個receptionist話我做得啱, 估唔到佢認同我...

Can u tell me the address & phone number of the 天后center...is it near MTR?

原帖由 Rattie 於 10-6-2 15:46 發表
盧峰畫廊。我囡四歲畫到e+ 十二歲。我都認為有其他好好嘅畫廊。揀佢主要原因:有興趣、近屋企、學費平、畫哂至走得、有升班、有機會攞獎、開畫展。同囡囡幾個同班嘅咁啱都係喺聖保祿讀(我喺天后center) ,即係有計傾。e ...

(香港)天后地鐵站附近, 萬寧樓上 tel:22464103

佢咃星期二(全日) 、星期五(上午) 休息。

星期五六日嘅學費係貴過平日。

早d去排冇問題,不過應該要夠四歲至會俾位你,但可能排得嚟都啱啱好。

老師話2分係正常,冇2分即係小朋友上堂有問題,2.5分就都係畫到唔錯。

考試俾嘅分數就係 e.g. 75分。

佢咃有暑期班,join咗唔知會唔會有助縮短排位嘅時間,不過今年嘅兒童畫班好似都已經full咗。

原帖由 fatkk 於 10-6-3 06:38 發表
Can u tell me the address & phone number of the 天后center...is it near MTR?

好似係兄弟班, apm果邊call 我話有位, 咁我話在康寧道上緊喎, apm果邊話佢地 admin 係分開處理.

我成個家族都無人畫野得﹐我自己仲要係好怕畫畫﹐讀書時好怕上art堂(因為覺得自己不懂得畫﹐以前d art teachers求其比個題目就叫d學生自己畫﹐有天份0個d就緊係畫到啦﹐但我完全had no idea﹐好慘)﹐到個仔而家三歲幾我都完全看不到他有這方面的天份及任何明顯的興趣(個人本身很定﹐學任何東西都很專注﹐很喜歡音樂﹐語言﹐閱讀﹐劃線和寫字﹐但畫畫塗色之類就比較求其﹐我自己又不懂得教)﹐也是這種種原因﹐我更加要讓他長年在畫室裡上課學習。我不冀望他這方面會有什麼成績﹐只希望他能盡責地向老師學習﹐令自己進步。

原帖由 foster_ma 於 10-6-3 01:28 發表
我個仔都喜歡畫畫。雖然冇乜天份,但每次落堂都會好開心同我分享乜乜顏色的分別、點樣溝色、線條點畫、乜乜表情等,有時老師又會比佢加野,有佢自己的創意。

其實我比個仔學畫畫,都是希望讓他更專注,因他個性比較好動。 而 ...

我個女及個仔都在康寧道學緊, 我講我個女呀, 佢由4歲學到現在 10歲 (中班), 佢由唔鐘意塗顏色, 到現在好鐘意畫畫, 就算平時在家或出街都會拿本簿或紙出來畫, 重要畫得似模似樣, 佢開始去蘆峰畫學時, 又哭, 差不多次次都話唔去, 但我見到佢畫的畫的確又有進步, 咁就唯有次次都諗辨法令佢去 (如學完後買糖食咁), 咁維持佐大約半年到, 咁可能佢習慣佐, 同麻真係鐘意佐, 咁就再冇話唔去啦, 而細佬亦由 4歲半學到現在 8歲 (低班), 佢的畫都係進步中, 亦十分喜歡去學畫畫

‹ 上一主題|下一主題