用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 廬峰畫廊(觀點中心)
go

廬峰畫廊(觀點中心)

我小朋友滿三歲便開始在廬峰畫廊學畫畫﹐現時已上了兩個多月。一直覺得兒子在視覺藝術/畫畫方面沒有特別的天份﹐送他去畫班其實只是想培養他多方面的興趣﹐希望他學會一些基本繪畫技巧﹐懂得欣賞別人的畫作和努力﹐並懂得在不同的事情上認真學習。

現希望有其他家長(尤其是孩子已在廬峰學了一段頗長時間的)可以分享一下在廬峰學畫的過程和進度/得著。對廬峰的評價如何?

謝謝。

原帖由 ohmygosh 於 10-5-29 00:37 發表
我小朋友滿三歲便開始在廬峰畫廊學畫畫﹐現時已上了兩個多月。一直覺得兒子在視覺藝術/畫畫方面沒有特別的天份﹐送他去畫班其實只是想培養他多方面的興趣﹐希望他學會一些基本繪畫技巧﹐懂得欣賞別人的畫作和努力﹐並懂得在不 ...

Hi ohmygosh,

我小兒對劃畫好有興趣呀,可否告知盧峰畫廊地址及電話,
thank you.......very much
Charles Chan

apm旁邊﹐觀點中心八字樓。只接受親身到畫廊報名﹐weekend classes隨時要排幾年。

原帖由 candy9996 於 10-5-29 19:43 發表

Hi ohmygosh,

我小兒對劃畫好有興趣呀,可否告知盧峰畫廊地址及電話,
thank you.......very much

有廬峰的家長可以一起分享下學習繪畫的過程嗎?

謝謝。

醒目開學勳章

原帖由 ohmygosh 於 10-5-31 00:10 發表
apm旁邊﹐觀點中心八字樓。只接受親身到畫廊報名﹐weekend classes隨時要排幾年

我都聽過 , 真係咁誇張

原帖由 ohmygosh 於 10-5-31 00:12 發表
有廬峰的家長可以一起分享下學習繪畫的過程嗎?
謝謝。

呢間係エ廠,如果附近有其他画室,不用考慮他。

我有熟人介紹,唔使排都入到。阿仔學了半年。我有去接佢,見佢和出來的小朋友画作一模一樣。大概是教師先帮學生起草,再填顏色。

醒目開學勳章

hello, may i ask how old is your son?
he enjoys going there?

原帖由 judy 於 10-5-31 10:43 發表

我有熟人介紹,唔使排都入到。阿仔學了半年。我有去接佢,見佢和出來的小朋友画作一模一樣。大概是教師先帮學生起草,再填顏色。 ...

有其他家長可以就這樣的情況分析一下嗎?

原帖由 judy 於 10-5-31 10:43 發表

我有熟人介紹,唔使排都入到。阿仔學了半年。我有去接佢,見佢和出來的小朋友画作一模一樣。大概是教師先帮學生起草,再填顏色。 ...

實情係咁誇張, 早兩個星期apm果間call我話有位offer比我, 聽到我一頭霧水, 明明囡囡上緊畫班, 點解問我學唔學??? 聽真d係apm果邊, 嘩....我女3歲排(要星期六/日), 現在差不多8歲先話有位.
點解家長咁like盧峰, 因為畫班好有系統, 師資好,基本功好,可以一路學上去, 好似每年都會開畫展, 每堂是1 1/2小時, 不過要畫晒先走得, 唔會求求奇奇未畫完幫佢畫埋就走,所以家長等放學,閒閒地兩粒鐘.  
如果想快, 康寧道果間會快d.

原帖由 洛婷 於 10-5-31 00:43 發表

我都聽過 , 真係咁誇張

其實每次有一個主題, bb班d畫比較相似, 但色彩各有不同, 細緻各有不同, 咁細的bb, 你想佢畫d咩? 我女上低班, 佢話老師唔會幫佢地畫畫.

原帖由 ohmygosh 於 10-5-31 10:59 發表
有其他家長可以就這樣的情況分析一下嗎?

我接過阿仔两三次。阿仔间画室好多人學,一班至一班,一級接一級。我怀疑如果其中一班不準時下課,等候的学生要排到樓梯。出來之同班孩童,張張画除了所填顏色有所差異外,抅圖幾乎一樣。所以我大胆推測,一定有人帮手。其实教画,教師帮手画幾笔十分正常。但個個画到差唔多一樣先至唔正常。

其实BB學画,真的不会要求画到咪。但阿仔画番來嘅,一啲童真都冇,先至是大問題。

上個月去天后排,
講明大約等二年!

mrnosey

多謝你的分享。其實我觀察得到他們在同一主題下﹐裡面的細緻內容都不一樣﹐我個人覺得這樣也頗合理﹔不過因為我自己小時沒學過畫畫﹐真不太懂孩子應該怎樣學才好﹐所以希望有多些家長一起分析一下﹐尤其在廬峰已經相當日子的學生家長。

So far,我兒子已畫了十副圖畫﹐最初幾堂下課時老師都會跟埋出黎﹐同我講個仔上課的情況以及哪些地方老師有幫手畫。

原帖由 mrnosey 於 10-5-31 16:29 發表
抅圖幾乎一樣 .... 回應你這點.

其實堂堂都有一個主題, 大概構圖是一致的, 但是如果你細心留意, 除了你看到的顏色不一樣之外, 老師係會讓小朋友自己發揮創意的部份, 例如, 有一次畫restaurant , 出來個個都係有塊  ...

Could you please pm the telephone number, can't find from web.  Would like to know more before join in person.

盧峰畫廊 tel:23899759
觀塘觀塘道410號觀點中心8樓802-804室

原帖由 ILBC 於 10-6-1 14:06 發表

同康寧道個間係米same management? 我女係呢間學緊, ok 見佢而家drawing真係有文有路左, 個人都定d, 你先學住weekday先, 比較易有位, 有weekend 先轉番去 會快d ka
原帖由 ILBC 於 10-6-1 14:06 發表

I don't know as my daughter is just 2 now.
Try to call and be on the waitlist, but always busy!
原帖由 ShinTeresa 於 1-6-2010 17:16 發表
同康寧道個間係米same management? 我女係呢間學緊, ok 見佢而家drawing真係有文有路左, 個人都定d, 你先學住weekday先, 比較易有位, 有weekend 先轉番去 會快d ka   ...