用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中默每星期默兩課課文是否正常?
樓主: grace0308ma
go

小一中默每星期默兩課課文是否正常? [複製鏈接]

grace0308:
我個女下學期開始都是每次默兩課書,都是有課外生字,她們學校是行循環週的,所以我都攪唔清楚是否每週默書,只知道默完無幾耐又有默書, 我諗多唔多都要睇小朋友,我個女都算好快就溫熟,無很大的問題,但換轉是我大仔(不同學校),我諗我都幾慘! 一定向學校反映了很多次!

原文章由 grace0308ma 於 08-5-6 23:46 發表
還有課外生字

好多, 我小朋友學校一星期英文, 另一星期中文.  所以係二星期先一次.  而且都默好少.  通常小朋友自己搞, 唔使我幫.

我囡囡都是一星期默兩次, 一中一英, 中文有時會默兩課(課本用啟思), 英文範圍有時1page, 有時3pages
我還以為普遍學校都同囡囡間一樣一星期默兩次, 上來才知道原來不是的.

回覆 #23 daichoigo 的文章

啟思 is harder than Longman, if 2 chapters or 1 chapter every week, the chinese standard of your girl's school's should be quite high.

囝囝讀左兩間小學, 現在 P.4 兩間都是一星期默兩次, 一中一英, 中英都有課外讀默, 每學期中文會一有次背默及一次會默兩課(課本都系用啟思) 如果背及默兩課是便沒有課外讀默

wa....有d驚呀!, 我 囡囡 9月讀小一, 可能九龍塘小學, 亦可能一呂, 可否告知你們的是什麼小學?
你們又知否九龍塘小學及一呂又是怎樣?
Thanks!

原文章由 Skywan 於 08-5-8 12:52 發表
我囝囝讀左兩間小學, 現在 P.4 兩間都是一星期默兩次, 一中一英, 中英都有課外讀默, 每學期中文會一有次背默及一次會默兩課(課本都系用啟思) 如果背及默兩課是便沒有課外讀默 ...

我小朋友都係小一,中默都係一星期一次默兩課,重有課外讀默,
雖然係抽生字同句子,但都要最部温晒,因為都唔知佢抽
邊到.英默都係一星期一次,

我嗰囝間學校是每個星期五默中文範圍2課(現代中國語文),
每星期就默一次英文大約8-10句,另加phonics10個字,計
埋落考試到.溫書溫到都頭暈.

我嗰囝間學校是每個星期五默中文範圍2課(現代中國語文),
每兩星期就默一次英文大約8-10句,另加phonics10個字,計
埋落考試到.溫書溫到都頭暈.

囡囡讀小四,一個學期(即半年)5次中默,計落都只係一個月一次默書。每次默兩課書或一課書加9組成語,間中要背默課文內其中一小段。每次都會有兩句課外讀默,或是趣味默書。

小女學校上學期只教10課中文, so dictation on alternate weeks only, each time 2 chapters.
如每星期默2課,一個學期學20課,小一生能否吸收呢?
現在才知道其他學校so advanced.
好彩小女入了輕鬆的學校,她現在才剛六歲半,絕對不能應付一個學期學20課中文!

回覆 #1 BoBoCute 的文章

Daughter at St. Mary's.  English Dictation once every  2-3 weeks.  Seen plus
unseen.  For Chinese Dictation, also once every 2-3 weeks.  Normally one chapter, sometimes twice.  Mainly
on vocabulary or vocab + whole
passage depending on the length of the
chapter.  I would say quite manageable so far.
SW

原文章由 ChiChiPaPa 於 08-5-8 21:48 發表
囡囡讀小四,一個學期(即半年)5次中默,計落都只係一個月一次默書。每次默兩課書或一課書加9組成語,間中要背默課文內其中一小段。每次都會有兩句課外讀默,或是趣味默書。 ...

小一時,英默都係一個學期5次。由於學校很重視 phonics  和 IPA,這些都會幫到小朋友串字,到高年班,不用再操默書,部份英默會轉為小測。例如,一個學期變成只有2次英默,而其餘3次就變了小測。

辛苦了小朋友!!!! 辛苦了家長!!!!!!

lokyee,

KTS: only 5 times per term for both Chinese & English

原文章由 lokyee 於 08-5-8 14:57 發表
wa....有d驚呀!, 我 囡囡 9月讀小一, 可能九龍塘小學, 亦可能一呂, 可否告知你們的是什麼小學?
你們又知否九龍塘小學及一呂又是怎樣?
Thanks!

我相信一般私小/直資小學會比少默書同功課. Am I right?

醒目開學勳章

太多啦!  迫得小朋友咁屎利,温默書温到喊  
好囡囡而家都係2星期默一次中文 (課文一小段 + 另一課詞語)

1星期默1次英文 (比較難時分成2次默)

我囝學校中文多數係背默..另加課外讀默&課文內詞語..而英文就有時默10-13句句子..有時多O既話就會默3版書..每個星期中/英各默一次..我囝學校都係用啟思中文書架

原文章由 迪迪洛洛媽媽 於 08-5-7 12:53 發表

應該不是一星期默兩次, 而是一星期默一次, 每次兩課.

我仔都是每星期中/英各一次.

‹ 上一主題|下一主題