用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好心痛
樓主: wudy
go

好心痛 [複製鏈接]

火炬手 - 姚俊勤 (由小學時期的包尾王變成高考高材生)

copy from ruby2004

今年只有19歲的姚俊勤,現時就讀中文大學保險財務與精算系。曾於高考獲得3優的他,原來小學時期曾是包尾大王。「由小一至小四,我的成績一直都是徘徊全級最尾幾名,對學業從沒認真對待,放學只會打機或出街玩。」直至初中,家人打算給他安排報讀展翅、毅進、IVE等課程,他才頓然醒覺起來,發現自己不可以這樣子下去:「我當時跟自己說,既然從沒試過認真去讀,又怎知道自己不行?」 於是他奮發圖強,兩年內成績獲得大躍進。

回憶往日,姚俊勤還記得開始時,由於學業基礎欠佳,加上當時課程剛由中文轉為英文授課,需要背誦大量生詞和書本內容,他形容那是前所未有的辛苦。「雖然如此,但當看見自己成績有明顯進步,我便知道一切的付出都是值得的,同時我也終於意識到,『只要不要放棄,便一定會成功』這個道理。」

摘自都市日報

我唔知你仔仔讀??學校, 我經驗中就算band5 學生, 只要佢唔壞, 最終會改過, 而且現在都已經出來做事, 生兒育女...(我認識一位好老師, 教學30多年, band1校長請佢, 佢唔去, 一直在不同band5 學校教, 佢d 當年的壞學生(打架, 食丸仔..), 現在都非常尊敬她))但呢個過程及時間, 因人, 身邊的朋友, 家人,老師都有直接關係
我相信佢唔係中四開始打機??佢現在比以前打多咗??打網上或家用機(如ps3, wii 等), 如果家用機就比較簡單, 佢怕中五畢業, 學業上出現壓力, 唔知路向, 又唔想同家人講, 迷在遊戲世界中
網上就複雜d, 因為佢d同學/朋友都在玩, 可能好勝, 又有其他原因,你識唔識佢d 朋友?能否溝通, 唔好直接話打機唔好, 怕打得太長影響健康, 可否打?小時, 休息半個鍾, 我認識一個30多歲的男子, 佢理公畢業, 一直有工作, 但星期一至五, 要上班的, 他回家都打機2-3小時, 星期六-日, 更打6-8小時, 只打足球。
唔好太擔心佢打機, 是否對前面"迷失"

以前經驗, 因為學校想會校平均成績唔會比d較差學業(並非品行差)的學生拉高低,中四會要求一些學生自動退學, 品行差但成績不弱就唔會要求, 只要唔簽自行退學書, 正常唔係犯大錯, 是不會退學的 『一定要佢讀完中五 』
同時, 找一些搵工資料, 比佢自已睇, 唔好講太多, 佢會反感, 當然你要估佢有?興趣, 有d會想做消防車/警察, 有d喜歡繪圖, 漫畫, 要讀廣告設計, 又如sony 等大品牌請人, 基本要中五畢業的資料,佢唔細會明白必須完成中五的
同時, 試下同老師講, 若好老師會同意並幫忙, 日後若欠做家課, 小息及中午時到教員室門外補做, (以前有間學行在教員室外, 放置數張台椅, 作此用), 未做完, 放學繼續, 若果未有改善又或沒空, 就要求 1) 同玨同學在小息, 中午, 放學 監做, 通常同學係friends, 大家唔想累大家, 2) 要求家長在中午及放學到校監做, 為面子, 死死地氣做, 當然可能做錯晒啦但時下青少年未必有用,
前幾天跟舊老師見面, 一個中學學生重來沒有完成這一科的功課, 做了多天, 家長心痛, 家長到枚要求老師唔好迫佢做, 老師將差不多完成的作品給家長看, 家長哭了, 學生自已又哭了, 最後一齊在學校完成第一件作品, 唔好理佢靚唔靚, 恆心係訓練出來的
有時我哋話年青人只聽同輩說話, 我哋又有無真正明白呢? 我認為有好多老師/社工/專業人士/教會人士- 對兒童及青少年工作的, 佢哋可以有方法同佢哋溝通, 為何家長就無法呢?時代唔同, 以前亞媽對我的, 若我用同等的去做, 就錯了, 太放, 太緊也不易, 每個小朋友又唔同, 佢可能知道你關心佢, 愛佢,但佢唔知點去做,唔想去想,語氣就是 "你唔好煩", 走了出去, 嘗試搵d專業人士談談, 慢慢幫佢改, 祝福你

原文章由 一個爸爸 於 08-4-29 21:38 發表
我係方法係offer 一個時段做"陪讀時間.."
記住係陪讀!!唔係問佢功課!!
佢做佢既野..我自己睇書..
不過..你又大開中門比佢問野..
咁就為之親子得黎又冇壓力.. ...

我都好似你咁 , 一齊坐 , 佢有做功課/溫習 , 我有我睇書 ,
但係佢話唔識做 , 又唔問我 , 話返去問同學

佢嫌我解釋得太詳細(舉多例) , 煩喎 !

小孩小學時做奧數唔識, 有時會同樣對我講,"得, 你唔好再講, 我自已想"因為有時我都會舉多d例子比佢",佢會覺得煩 , 是"正常的"
孩子有學業上唔明, 唔想問家人, 因為怕家人知,由其是週記/作句等, 是"非常正常的"
正如我哋上班, 工作上有問題, 你會點, 問同事?? no la , 老細講完你唔明佢要求, 問老細 ??
有時有些可以試做, 錯咗就改正, 印象更深, (當然與工作上做錯, 有很大分別), 真的不明白的, 又無法完成功課, 如果係數學比較簡單, 我叫仔仔msn題目比我, 我自行改了少少,將類似的計算比佢,  又或寫出1-2點開頭的方法部份, 由佢自已繼續。中、英、中西史, 以文法或背誦的就由他自已啦,上網可以幫到佢, 我相信phy /chem 都可以以msn 幫下, 我個人認為, 我並非大學生, 中五畢業, 自已並非一定對, 有好多家長唔識字, 仔女都可以成材, 中學應該開始學習自信, 自學及自愛,
陪同做功課, 我讚同, 是因為小孩在讀書, 你自已就看電視, 睇報紙, "不對" 佢上學/ 你上班, 佢放學要做功課/ 你可以休息, 佢會這樣想, 你話你工作有壓力, 辛苦, 佢都想同你講, 佢都是, 但我聽過不少家長話, "咁你去來做嘢, 我返學, 你去搵錢比我洗", 小朋友就即時唔出聲, 佢唔係認同你唔出聲, 有d嘢佢哋未了解,也不須要太早了解, 所以千萬不要再說對雙方無益的說話,
另外留意, 『陪』讀/做/溫習, 唔你『監/監時』

究境要"陪"幾內?  有個媽媽, 小朋友讀中一, 媽媽每日要"陪"做功課, "陪"溫書, 如果媽媽不"陪" 小朋友成績便一落千丈, 所以這位小孩雖然已是中一生, 但還像小學一樣, 要媽媽檢查功課, 學校未教的課文, 媽媽已查好字典, 以便幫小朋友溫習, 什麼時候, 才可放手?
原文章由 annalaumw 於 08-5-2 11:04 發表
小孩小學時做奧數唔識, 有時會同樣對我講,"得, 你唔好再講, 我自已想"因為有時我都會舉多d例子比佢",佢會覺得煩 , 是"正常的"
孩子有學業上唔明, 唔想問家人, 因為怕家人知,由其是週記/作句等, 是"非常正常的"
正如 ...

首先香港不同學校有不同教學方法,
事實名校中"官校", 主張自學, 你上堂, 聽唔聽書, 只要唔好煩擾老師及同學, 交唔交功課都唔會重視, 中一已經認為你大個仔, (有點像大學生教法), 須要時, 是由學長領導, 這樣學長可以學得更多
化但傳統教學的名校, 就像亞媽帶仔, 功課必須做, 字體唔靚要寫COPYBOOK, 重做
BAND3 學校一就睇你跟個??老師啦
另外小孩成長習慣都唔同, 如果MUMMY 在小學一直用(跟足一切),這樣, 剛上中學就不適宜立即放手, 要分開, 首先有D小朋友比較有信心的科目開始(如數學),錯- 都係因為唔小心, 就改正, 改得多, 唔想改, 自已小心, 自己複CHECK,  另外作文, 抄書, 更不用了。如果連書包都要亞媽負責, 先開始叫佢, 整理好, 放台面, 你說明由今天開始只會幫佢3個CYCLE, 日後必須自已負責。事實上五年班之前就已經學會。依賴是欠缺自信,嚴重影響成長及學習, 我自已曾經跟小兒說, 媽咪突然有一天回天家, 你點呀, 無人幫你溫書, 跟功課...係咪以後唔返學, 唔駛食飯, 所以要佢慢慢學, 例如煲水(唔係用電, 要用火), 沖涼, 洗頭...若果連出街都永遠有大人一同過馬路, 呢個小朋友雙比就唔會咁留意交通燈一樣,
另外如果認為查字典是浪費時間, 幫佢查, 是最錯的。小學學校要求學生中、英文, 新教課文前, 自行找出10個認為自已不懂的生字,並找出讀音, 現在用電腦非常方便, 不單字庫增加不少, 打中、英文, 不懂的字相對已組串了一次, 記了一次, 再寫上書上, 為何家長要幫呢?
同仔/女講中學開始啦, 要學習自已的事自已做, 太依賴的小朋友, 比多1至2個星期時間佢,
我認識一位小女孩, 現在自已在加拿大讀中學LAST YEAR, 上幾個月自已飛去美國大學面試,  家庭富裕, 但幼稚園時已經要求學獨立, 小二暑假入廣州黃埔軍校一個月, 小四已經自已坐飛機去北京參加暑假訓練, 小五自已飛加拿大...有D人會話太大膽, 但有不少成功的例子
並非所有人都做得到,我自問都放唔開, 但我相信大部份中學生, 都唔想家人帶上學(怕同學笑), 慢慢放開, 但小心中學易學壞, 開始時送佢到最近學校的車站, 放學也等佢, 漸漸約定佢回家時間, 不容許在外溜連

面對這問題,首先了解同檢視一下,自己同囝囡溝通模式如何?親子關係如何?

如兩者皆OK,增加親子時間(如一個爸爸的〝陪讀時間〞)是不錯的方法,因為囝囡仍然會有得傾。

否則,要先從改善溝通和關係開始。

唔好意思, 去咗食飯, , 想小朋友

我懂開車, 不懂做車(是正常的)

我懂上厠, 不懂沖厠
我懂上學, 不懂執書包
我懂食飯, 不懂做飯
我懂洗錢, 不懂搵錢
我懂讀書, 不懂做人 (國內清華資優生, 不孝, 因此被退學, 回鄉)

我懂/我不懂/我不應不懂

"並非所有人"
老人家說 , 以前窮, 幾歲要做飯, 幫手做家務
50歲亞叔話, 以前經濟唔好, 要做學徒, 幫家庭
40歲中年父親, 當年唔生性, 唔用功讀書, 只有去職訓學門手藝
30歲父親, 當年我都壞過, 現在我都用自已力氣去工作
20歲年青人, 唔知前路, 隱蔽青年, 搵錢少,時間長,又辛苦,亞媽唔駛我養

如果記得97後, 一班大學, 未畢業, 未懂搵錢, 已經因為投資失利, 破產了, 剛好畢業出來, 重新來過...

天下父母那有不愛兒, 天下父母都想溝通良好, 但非如所願, 因為每一個人都是獨立個體,並非按你的模式/樣子去生活,  父母已經盡責的告知一切, 給予了幾會改過/更新, 兒女只要走在正路上, 不作損人,不虧待他人,想走自已意願的路, 轉多幾個圈又何妨呢 ,

ruby2004,

我囡囡想跟妳說:其實妳宝貝不是不想聽妳說,可能只是妳教的方法同老師有些出入,所以問番同學穏陣些.無論點都好,只要佢學到野就得啦!

以上只是我囡囡的意見,我只幫她發表

原文章由 ruby2004 於 08-5-2 10:24 發表

我都好似你咁 , 一齊坐 , 佢有做功課/溫習 , 我有我睇書 ,

佢嫌我解釋得太詳細(舉多例) , 煩喎 ! ...

[ 本文章最後由 cathngai 於 08-5-4 23:24 編輯 ]

Ruby2004,

其實我囡囡對我都是一樣
原文章由 ruby2004 於 08-5-2 10:24 發表

佢嫌我解釋得太詳細(舉多例) , 煩喎 ! ...

回覆 #1 cathngai 的文章

讚下你女兒, it"s very good
同時提她, 如果同學都唔識, 就先一齊再想想, 唔明要問老師,唔好越積越多, 由其是數學科

原文章由 cathngai 於 08-5-4 23:14 發表
ruby2004,

我囡囡想跟妳說:其實妳宝貝不是不想聽妳說,可能只是妳教的方法同老師有些出入,所以問番同學穏陣些.無論點都好,只要佢學到野就得啦!

以上只是我囡囡的意見,我只幫她發表

...

多謝你囡囡的意見
你替我 佢一啖啦唔該

Dear annalaumw,

首先多謝妳的提點,我已給囡囡看了!
之前從這在topic看了些發言,覺得識合囡囡看,就姶她看,點知她看完就講想回應. 其實,我剛剛才看完所有的意見.我十分同意妳的見解,可是自己未能一一做到.
今年九月她將會踏上中一旅程,我也打算放手,讓她學下獨立.因為由細都有maid幫佢,依賴太多(如起床不接被,校服鞋襪等人預備...),又缺乏自信.
但見她做project,佢好主動,上綱找料,整理資料,聨絡...,所以選了一間直資學校,教學比較活些,希望佢讀得開心!

回覆 #1 cathngai 的文章

Congratulations, 你有一個懂事的女兒

自信是須要慢慢學習, 而且佢同你的相處及關係非常好, 互相分享, 唔好因為覺得小朋友小唔明, 當你過濾咗一d嘢是可以嘗試跟她商討的, , 嘗試今年暑假開始一齊煮吓飯,做小點, 分配家務等.., 另外了解下 : 宣明會, 無國醫生, 聯合國兒童基金, 若承同, 給予女兒學習助義兒童(宣明會), 很多人是須要幫助的, 她是生活在一個幸福的家庭, 知足常樂, 學會珍惜

事實上我的經驗有限 (請見, 小學雜談中 - 父母責任) , 日後我都唔會加入討論了

第一種EQ優質:自信

勇敢學習,我就有進步
I am eager to learn, I will improve.
一件事可以想起另一件事
One thing can link to another.
如果有準備,心就會安定
If I am prepared, I will be calm.
少少優點,大大發揮
We should contribute our inborn gift.
越練越好,信心加大
Practice will boost up our confidence.
習慣想得快,腦子多靈活
The more we think the better we become.

原文章由 annalaumw 於 08-5-2 14:23 發表

我懂上厠, 不懂沖厠
我懂上學, 不懂執書包
我懂食飯, 不懂做飯
我懂洗錢, 不懂搵錢
我懂讀書, 不懂做人 (國內清華資優生, 不孝, 因此被退學, 回鄉)
...

your son exactly like my son. My son is Form 3 now. Also get complain from the class teacher always. I lock the computer and then he go to sleep all the time instead of play computer games. What can I do and what should I do.

quote]原文章由 wudy 於 08-4-27 15:12 發表
個仔讀中四, 成日掛住打機冇心機讀書又唔交功課, 學校話再係錦就不準留下再讀, 都唔知點好? 佢又冇咩點反醒, 做父母真係好難.
千萬唔好比小朋友打開機 ... [/quote]

唉! 真的大有人在, 但希望這不是我們的兒女

原文章由 annalaumw 於 08-5-2 14:23 發表

我懂上厠, 不懂沖厠
我懂上學, 不懂執書包
我懂食飯, 不懂做飯
我懂洗錢, 不懂搵錢
...

~~天下父母那有不愛兒, 天下父母都想溝通良好, 但非如所願, 因為每一個人都是獨立個體,並非按你的模式/樣子去生活,  父母已經盡責的告知一切, 給予了幾會改過/更新, 兒女只要走在正路上, 不作損人,不虧待他人,想走自已意願的路, 轉多幾個圈又何妨呢~~

每個人都有自己的路,做父母當然希望子女走的是平步青雲路,回望過去,其實自己年青時也許同樣走著孩子現在走的路,容讓經驗給他們成長,最重要的是保守著大家的關係,給孩子知道,無論怎樣,家人都是最愛他的。

[ 本文章最後由 marthana 於 08-5-20 12:04 編輯 ]

我男朋友以前讀書都係沉迷打機,當年佢中四幾乎又要留班(事緣佢中一果年已經留過一次)佢爸爸當年就坐低同我男朋友傾偈,同佢講今年留班,阿仔你又繼續打,萬一第二年都係讀成咁,中四就要俾人踢出校,出0黎做0野阿仔你又有咩作為?到時莫講話無錢打機,連自己都養唔掂自己。你讀完書阿爸阿媽都需要要你自食其力去幫手養家架喇。會考之後,你想繼續有阿爸阿媽養定係咁快出去捱騾仔?你要自己好好諗清楚。

最後,雖然男朋友會考成績都係麻麻,但至少佢當日有認認真真讀埋個中四,五。
‹ 上一主題|下一主題