用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好心痛
go

好心痛 [複製鏈接]

個仔讀中四, 成日掛住打機冇心機讀書又唔交功課, 學校話再係錦就不準留下再讀, 都唔知點好? 佢又冇咩點反醒, 做父母真係好難.
千萬唔好比小朋友打開機
   0    0    0    0

cut 左 internet until 佢讀書有進步

原文章由 wudy 於 08-4-27 15:12 發表
個仔讀中四, 成日掛住打機冇心機讀書又唔交功課, 學校話再係錦就不準留下再讀, 都唔知點好? 佢又冇咩點反醒, 做父母真係好難.
千萬唔好比小朋友打開機 ...

原文章由 鳳梨 於 08-4-27 15:44 發表
cut 左 internet until 佢讀書有進步

千其唔好呀!只會將佢推咗出街去機鋪打,仲易學壞!

咁cut完線再經濟封鎖。

原文章由 二話不說 於 08-4-28 09:20 發表

千其唔好呀!只會將佢推咗出街去機鋪打,仲易學壞!

你問亞仔有咩打算 , 有咩目標 , 睇吓佢點答 .
我都唔係好得你好多

打機的確好似吸毒, 真係要好好咁對付.  
中四咁大個仔又真難搞.  完全禁止又無可能, 同佢傾多D啦, 同佢講大個仔要識得分配時間的. 媽咪努力吧....
奉勸所有媽咪唔好俾小朋友沉迷機(毒)海.

原文章由 ruby2004 於 08-4-28 10:09 發表

你問亞仔有咩打算 , 有咩目標 , 睇吓佢點答 .
我都唔係好得你好多

呢d咁深既問題, 佢地係唔知點答, 因為佢地係無打算, 無目標的一群. 日日就得過且過, hea得一日得一日,做一日和尚敲一日鐘, 心裡面淨係識食玩瞓, 你同佢講道理佢根本聽唔入耳, 亦唔知你up咩, 所以家長好心痛又好心up, 真係恨鐵不成鋼
可憐天下父母心 :cry:

you need to spend some time to work out his homework with him, better with a tutor -- he needs a sense of achievement and a lot of care

原文章由 piggynatalie 於 08-4-28 23:56 發表
you need to spend some time to work out his homework with him, better with a tutor -- he needs a sense of achievement and a lot of care

How can parents "work out homework with" a F.4 boy??  Kids no longer listen to parents after going to secondary schools, they only talk or listen to their friends!!!

原文章由 WYmom 於 08-4-29 09:17 發表

How can parents "work out homework with" a F.4 boy??  Kids no longer listen to parents after going to secondary schools, they only talk or listen to their friends!!!

totally agree

原文章由 WYmom 於 08-4-29 09:17 發表

agree

聽到你個消息真係唔開心.
你個仔知唔知道老師/學校講左再係錦就不準留下再讀.
或者同個仔講件事去到咁你有咩打算, 係咪打一世機就過埋下半世. 可唔可以應承媽咪讀埋個中五, 之係佢鐘意點就點.
明天會更好!

去到中四跟本無可能可以阻止佢地打機,  在家唔比打,  就會去街打, 到時反而容易學壞!   唉!

原文章由 pityma 於 08-4-28 10:30 發表
打機的確好似吸毒, 真係要好好咁對付.  
中四咁大個仔又真難搞.  完全禁止又無可能, 同佢傾多D啦, 同佢講大個仔要識得分配時間的. 媽咪努力吧....
奉勸所有媽咪唔好俾小朋友沉迷機(毒)海. ...

原文章由 xmanman 於 08-4-29 14:21 發表
去到中四跟本無可能可以阻止佢地打機,  在家唔比打,  就會去街打, 到時反而容易學壞!   唉!

我就係最驚佢地走去網吧, 不過話說回來, 自己讀書時都有去過機舖打機啦, 咪一樣無學壞 , 不過自己做左人媽咪就開始緊張, 人真係好矛盾

千祈咪鬧! 一定撞板..

我係方法係offer 一個時段做"陪讀時間.."
記住係陪讀!!唔係問佢功課!!
佢做佢既野..我自己睇書..
不過..你又大開中門比佢問野..
咁就為之親子得黎又冇壓力..

Yeah, good idea!

原文章由 一個爸爸 於 08-4-29 21:38 發表
咁就為之親子得黎又冇壓力.. ...

原文章由 一個爸爸 於 08-4-29 21:38 發表
咁就為之親子得黎又冇壓力.. ...

佢肯問就得囉, 好似我個女, 有唔識點都唔肯問佢爸爸. 又唔俾你陪. 話佢讀書方法唔啱又唔聽. 咁你話點算?

咩都冇用, 成日話得啦, 會努力同上堂安靜d, 佢兩個班主任係家長日好內心同佢解釋希望佢勤力, 解釋比佢知唔努力將來就會點...點...點....佢學校係一間全統學校, 比 較悶
‹ 上一主題|下一主題