用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家只讀小學已咁大壓力?
樓主: overview
go

點解而家只讀小學已咁大壓力? [複製鏈接]

我都唔想佢地全日學校返咁早(8:00),但唔多唔少都考慮到撞埋大人返工時間,塞車都塞死黎.......理想咁諗,返九點真係好好多

醒目開學勳章

壓力唔一定係壞事. 適量既壓力, 係推動力. 全無壓力, 大人細路都會變懶人.

快樂亦有好多層次. 吃喝玩樂, 行行企企快樂? 定係自己努力用功後得到成果快樂?

自從囡囡9月上小學, 我同佢仲有我老公都好似打仗咁, 每日時間都唔夠用, 囡囡同我都好辛苦, 何苦呢, 一個6歲小朋友要咁辛苦, 香港教育就係咁, 有錢就去讀國際學校輕鬆d, 如果唔係小朋友同大人都好辛苦.
無錯, 小學上學時間應該要遲d (8:30am - 9:00am)

我都覺得唔需要咁早返學, 細路唔夠瞓, 大人都一樣唔夠架, 有得改遲一個鐘先上堂就好lu

我都想搬近間學校, 無奈咁大件事, 唔係話搬就搬到嘛

原文章由 BookloverJ 於 07-9-17 11:29 硐表
其實d野都可以自己安排倒既,我楝一間係屋企隔離,而且強調「少功課、少默書」既普通官津學校(全日),所以囡囡時間好充裕,睡覺又充足(差不多10小時),今年p.3 佢都讀得好開心, 好舒服!當然有d人住得遠都要楝間名校讀, 敢 ...

你真係好彩啦, 我屋企附近果d學校, 係揀唔落手架

原文章由 BookloverJ 於 07-9-17 12:28 硐表

呢樣野好明白既,所以我一開初就楝屋企隔離個間小學,好彩又抽倒!

亞仔之前返半日p1-2, 之後同佢轉了校, 轉了全日制既小學讀p3, 佢覺得返全日係好"正",佢話d飯又好食, 留係學校做功課同參加活動"超"好,佢仲話想stay耐d係學校,問可以留到幾多點? 之前返半日,下午就即走, 要趕著交番個場比下午班.

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-9-17 17:41 編輯 ]

原文章由 overview 於 07-9-16 14:18 硐表
朋友兒子剛上小學,
全家已戒備緊,
平時唔准開電視,
一早未天光就要起身,
7點未瞓醒上校車, 四點先放開,
回家即做功課, 跟住就溫書練琴,
星期六日要上d密密麻麻既課外活動,
包括提昇成績既中,英,數,
又要隕習每星期 ...

唔好咁緊張,不如大家講下NDS、WII和網上遊戲。原來小學生都很喜歡玩網上遊戲,佢地重知可以在7-11買遊戲的點數咭。

學習又學習,只是大人的願望做成的。唔准開電視,唔准玩遊戲機,係邊個話。只要你話可以,咁就得啦。

係呀!今晚明珠台有《十四歲的媽媽》。幾好睇。生命裡,有很多事情都很重要,而學業不是一切。不如大家輕鬆下啦!

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-9-17 18:27 編輯 ]

讀書壓力源於父母?

哥哥個囡囡今年升小二. 過去一年眼看他又幾輕鬆. 他囡囡放學返到屋企四時正, 她仲有時間食嘢同瞓覺, 瞓到6:30pm, 之後自己做功課同練琴. 8:00pm 食飯同睇電視..9:30pm之後仲可以打乒乓球或到會所玩  10pm 先至汁書包同溫書.....之後就食奶..瞓覺. 到星期六日的課外活動全都是玩的: 芭蕾舞, 溜冰, 跆拳 同游泳...都沒有什麼中英數補習班...哥哥說:快樂的童年才是最重要.
好采佢囡囡的成績又吾系太差, 全班第五, 全級考21/154.

我囡囡今年都小一啦, 我都系聽我哥哥話: 小一吾使谷住, 開心上學就得啦.

i want to know which school it is, too good to be true.

can you pm me the name? thank you.

原文章由 singlemum 於 07-9-17 18:35 硐表
讀書壓力源於父母?

哥哥個囡囡今年升小二. 過去一年眼看他又幾輕鬆. 他囡囡放學返到屋企四時正, 她仲有時間食嘢同瞓覺, 瞓到6:30pm, 之後自己做功課同練琴. 8:00pm 食飯同睇電視..9:30pm之後仲可以打乒乓球或到會所 ...

仔仔話咁快就小二, 好在佢功課一向唔多,因要返工,所以放託管,,但要趕cook dinner,食得來都8:30,所要通常只係檢查一下就算,
不過佢d 字實在太唔見得人, 所以今年都擦多o左,要佢知道做得唔好就要咁囉 ...但多數吃 dinner 都比佢 watch cable tv - 兒童台開心下,因佢地真係好慘, 6:30 wake up ... 星期六都上英文班,
數學..打 BASKETBALL , WATCH TV ... 星期日先再完成功課/溫習囉 ..不過, 如果遲下多野,又要再重新改 SCHEDULE 了.
其實, 我自己都好累 ... 一星期好快就過, 星期五我就最開心.
依家D 小學生活真另人預唔住, 只要成績唔太差就算, 我好信天份的., 所以唔好迫得太緊, 佢地好辛苦....
阿媽

我又係揀左半日制小學, 小息得一個(廿五分鐘), 但又驚會係咁上堂好辛苦.

原文章由 Hehemum 於 07-9-17 00:35 硐表
我都知全日制都好浪費時間, 所以都為囝囝選了半日制, 多d時間及幫佢應付功課, 不過, 他剛升小一都要時間適應, 每日6:35要上校車, 早餐食少少, 佢兩個小息很快完, 寫不完手冊就無小息(佢話佢寫字慢要慢慢寫才靚), 去 ...

[ 本文章最後由 kitbebe 於 07-9-18 12:14 編輯 ]

亞仔都係讀半日下午校, 計我話全日同半日都各有各好, 不過而家都一定要轉全日, 只係遲早問題, 但亞仔個間學校就有排, 因讀全日大人d時間好用d, 而家佢讀緊p2, 我有時都想下轉唔轉全日學校呢個問題, 但想起亞仔要重新適應, 所以....都係hold住先. 見你轉左校又ok, 個心又想下......等我收下料再研究下.

講到壓力, 亞仔好鐘意返學, 佢話沒壓力. 佢係讀普通津校. (讀名校就要付出多d, 壓力都大d, no pain no gain 是遊戲規則), 我地都算住得近學校, 除了每天做功課和預備中英默書和練琴, 其他如每日一篇(不用交的功課), 我不會叫亞仔做, 等佢多d時間玩, 又有很多親子時間, 所以自然大家都減少壓力.

以我經驗, 如果係剛升小一, 要一段時間大人同小朋友適應, 之後就ok, p1媽媽唔洗擔心. 但若是讀名校, 咁就食得咸魚抵得渴. 頂住上.

原文章由 catcatmom 於 07-9-17 17:38 硐表
亞仔之前返半日p1-2, 之後同佢轉了校, 轉了全日制既小學讀p3, 佢覺得返全日係好"正",佢話d飯又好食, 留係學校做功課同參加活動"超"好,佢仲話想stay耐d係學校,問可以留到幾多點? 之前返半日,下午就即走, 要趕著交番個 ...

mattsmum:
我哥哥囡囡是讀普通的津校的,所以功課吾多,.無咩壓力.

簽名被屏蔽

全港學校排名榜 (School Ranking):

http://event.funtown.com.hk/tr_school4/rankingsch.html

哈哈。其實係第四屆跑Online校際挑戰賽。明天開始啦。睇下你囝囝囡囡的學校有幾多人參加。

亞仔都係讀小二, 但就只係教緊三位加數, 而英文默書就今個星期開始, 默monday, tuesday, christmas, december... 等.  佢讀津校, 你亞仔讀直資, 真係深d喎, 妳自己都好用心教亞仔, 自己全方位教, 咁小朋友的成績同競爭力強好多, 咁壓力就相對減少.

原文章由 hui1206 於 07-9-18 22:08 硐表

我囝囝今年小二,上年小一科科考試都90分以上,今年小二數學依家學四位數,平時我就教佢除數,簡單如800除40=???佢識計,英文默書就要默' a chocolate bar, spaghetti, vegetables,frisbee,rollerblades'等字和句子,而我 ...
‹ 上一主題|下一主題