用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無人的仔女現正在內地讀書?
go

有無人的仔女現正在內地讀書? [複製鏈接]

有無人的仔女現正在內地讀書?

我的兒子現正在內地就讀,有無同我一樣將仔女送到內地就讀的家長?
大家一起分享一下!
因為要長期留在大陸工作,所以舉家都長註上去了。 其實有沒有香港家長在內地組織的PTA (家委會)? 有時候要同學校溝通時都會有一定的困難,始終在學校裡面都屬於小數人,對學校以致教學方面提意見都不方便呢…
有人有同樣經驗呢?  

Re: 有無人的仔女現正在內地讀書?

gyy 寫道:
我的兒子現正在內地就讀,有無同我一樣將仔女送到內地就讀的家長?
大家一起分享一下!
因為要長期留在大陸工作,所以舉家都長註上去了。 其實有沒有香港家長在內地組織的PTA (家委會)? 有時候要同學校溝通時都會有一定的困難,始終在學校裡面都屬於小數人,對學校以致教學方面提意見都不方便呢…
有人有同樣經驗呢?  

雖然我唔係在大陸工作....我都考慮緊要仔仔去大陸學校讀書...請問有乜心得...可以分享你既經驗   

我朋友鍾情祈福英語實驗學校 Clifford International School ,唔知大家對這間學校可有認識?

另姊姊有一位澳門朋友的仔女在北大附中な州
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

[quote]
virgokaren 寫道:
我朋友鍾情祈福英語實驗學校 Clifford International School ,唔知大家對這間學校可有認識?

另姊姊有一位澳門朋友的仔女在北大附中な州

我覺得大陸D中學好Hard sell名氣, 又北大, 又清華, 間間都話係XX第一重點學校,, 校園點新點大,. 我個仔喺間好出名嘅大陸中學讀緊書, comment 係校方太自大, 完全唔聽家長意見, 教育思想太落後,,,,  另外,, 有問題剩係識賴D學生, 好無責任感,,, 難聽D講, 間中學有幾千個大陸學生, 香港學生人數唔多, 佢地根本唔在乎,,,  我好同意另一位會員嘅想法 -“內地叻的孩子好叻,足以用來宣傳(哂命);差的還有更多的、更差的。”

我真係不吐不快,,,北大附中廣州實驗學校,, 同深圳清華實驗學校,, 北大珠海,,,全部係民辨,,,, 借大學名氣係香港, 同澳門招生,,, 深圳清華實驗學校,,,唔係大學附屬中學,,, 清華附屬中學喺北京!!  

記得以前睇過一單新聞,但唔記得是那裡的某名校執笠,學費、按金/債卷通通無得追討!
所以真係要小心選擇!

我就一定唔信果d民辦的學校,聽講佢地好似 franchisee 咁經營 。
但學校設施咁齊咁靚,真係騙到好多人。
其實國內有冇類似教統局的機構可以查詢,同埋學校受不受監管架?

gyy:
你囝囝在國內那間學校讀書?
香港人可以入讀省立、市立那些學校嗎?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我在找學校的時候真係想到頭都大…間間都話自己呢樣好, 那樣好….全國中學大大話話都有幾萬間, 點知邊間最好? 睇校園環境就好多間都好….比得上香港的大學規模的多的是(佔地)….最後我找了一間係很有歷史的(103年歷史), 名人輩出(巴金, 水稻雜交暨nobel prize winner袁隆平, 汪道涵), 江蘇省排名第一的中學……
起碼第時個仔都可以話係佢地師弟!
以前個仔日日打機睇電視, 依家日日睇書……轉變真大呢

記得以前睇過一單新聞,但唔記得是那裡的某名校執笠,學費、按金/債卷通通無得追討!
所以真係要小心選擇!

我就一定唔信果d民辦的學校,聽講佢地好似 franchisee 咁經營 。
但學校設施咁齊咁靚,真係騙到好多人。
其實國內有冇類似教統局的機構可以查詢,同埋學校受不受監管架?

gyy:
你囝囝在國內那間學校讀書?
香港人可以入讀省立、市立那些學校嗎?

係呀....所以找學校一定要具名氣....間間都設備好, 地又大 ...唔可以單從外表去看的...
要選學校先要睇歷史...歷史短的就風險較大(驚佢做幾年就做唔住)...如果係全省有名的就更安全....
因為省的一級中學內地人要入都唔易, 唔夠分的真係無情講 (我覺得等於香港有名氣的中學吧, 聽過有個國內的家長想入我囝囝的學校....差十分都唔收)...
其實內地中學都有幾種的...(以下轉載自www.chinaeducenter.com
中國中學基本上可分成四類, 1)國有學校, 2)國有民營, 3)民辦(私立), 4)民辦公助。 不能說那一類學校特別適合留學生, 但學生及家長們應先清楚學校背景。學校的歷史是一個很好的參考, 校史較悠久的學校, 一般來說, 教育質素比較有保証。 .......)

民辦即係香港的私校...好唔好就好難講...
我仔的那間就係國有民營....so far 我都好滿意
可能在內地讀書競爭大, 佢對自己的成積都好緊張...
其實內地中學理論上係受內地教育部監管的....但系良莠不齊...最好都有找間有歷史, 有實力的學校為上策...

我個仔係響全江蘇省最有名的其中一間中學就讀的…..至於校名…你想知的話我pm給你吧….因為我驚比人話我幫人賣廣告…

Hi gyy 我都想知您仔仔那間學校,和讀幾年級 可以pm比我嗎? 暑假我兩個仔女都會上大陸念書,不過唔係祈福英語實驗學校,係廣東碧桂園學校,係念IB

gyy:

有這麼多資料提供,我已知道你囝囝的學校是《南x師x附中》了了,對嗎?
讀的是江寧分校嗎?
規模好大喎!校園等同香港讀大學,真令人羨慕!
論環境,真的比香港讀書好多了,而且由早上一直忙到晚上十時,全日都在校園,少了好多誘惑。
請問:
是不是只有兩間分校?本部是否更top?樹人又有何不同?
課程是否和國內的所有中學一樣?(有沒有國際班?)
學費和宿費貴嗎?(我不大看得懂,有好多種。)是以成績高低來決定學費的嗎?
國內36-40人一班便稱為小班嗎?那麼一般中學都多少人一班?
你也在該地工作嗎?囝囝是否周末才回家?將來打算升讀國內的大 學嗎?

sorry!我好多問題,因你們引起我的與趣!
Thanks!

請問 I B 代表什麼?

小虫虫 寫道:
Hi gyy 我都想知您仔仔那間學校,和讀幾年級 可以pm比我嗎? 暑假我兩個仔女都會上大陸念書,不過唔係祈福英語實驗學校,係廣東碧桂園學校,係念IB

是讀暑期課程抑或長期讀啊?
IB 課程是全英語的嗎?

tchownyc 寫道:
請問 I B 代表什麼?

IBO 國際文憑課程:The International Baccalaureate Organization
您可以看下網址www.ibo.org   
香港漢基國際- DIP MYP
French International School -DIP
Kingston International School -PYP
Li Po Chun United World College of Hong Kong
Yew Chung International School -DIP
目前沙田英基-DIP   英基 要待07年才全部學校轉為ibo課程
而真道要待由第一屆小一上中一才正式為ibo 因為其課只為 MYP DIP
ibo 是分為 pyp 小學部 MYP初中 和 DIP 高中
目前香港好像未有一所學校是一條龍
但好似拔萃 聖保羅也會開設一班IBO     而維多利亞學校 可能開辦一條龍

[quote]
小虫虫 寫道:

是讀暑期課程抑或長期讀啊?
IB 課程是全英語的嗎?[/quote]

是正式入讀,去年暑假我的小孩也參加了他們舉辦的暑期班,我女女原本想去年入學,但個仔就怕要離開屋介 ,不過今年過年 個仔都話想去 於是今個暑假他們便會上去讀書
廣東碧桂園學校有分雙語班和IB 而IB 於小學至初中也是雙語 但比例是以英文為大部 ,也要中英文數,而高中全英 .
我個小孩的普通話補習老師也有幾個學生去年入這所學校,不過今暑假後有小朋友會回來(因追不上和太辛苦),我都係試下.
因為我小孩中文唔係好識 同埋大陸數學都好深(我仔仔去年上暑期班話D數深香港一至一年半水平  所以到尾可能....不過我希望會學到我最想要的,他們能獨立和自理,這是有家長告訴我他小孩有很大進步.

執果間 ?係順德,叫雅卡敵 (譯音) 我親友係受害者
比左超過廿幾三十萬,追唔返嘮 !
Msma

係呀....所以找學校一定要具名氣....間間都設備好, 地又大 ...唔可以單從外表去看的...
要選學校先要睇歷史...歷史短的就風險較大(驚佢做幾年就做唔住)...如果係全省有名的就更安全....
因為省的一級中學內地人要入都唔易, 唔夠分的真係無情講 (我覺得等於香港有名氣的中學吧, 聽過有個國內的家長想入我囝囝的學校....差十分都唔收)...
其實內地中學都有幾種的...(以下轉載自www.chinaeducenter.com
中國中學基本上可分成四類, 1)國有學校, 2)國有民營, 3)民辦(私立), 4)民辦公助。 不能說那一類學校特別適合留學生, 但學生及家長們應先清楚學校背景。學校的歷史是一個很好的參考, 校史較悠久的學校, 一般來說, 教育質素比較有保証。 .......)

民辦即係香港的私校...好唔好就好難講...
我仔的那間就係國有民營....so far 我都好滿意

Bingo! gyy is right
Caltex Oil Coupons wanted

小虫虫 寫道:

please check pm

論環境,真的比香港讀書好多了,而且由早上一直忙到晚上十時,全日都在校園,少了好多誘惑。

其實當初我都有擔心佢呢個schedule會唔會太辛苦….不過如果在國際部, 晚修時份係類似補習班的形式, 比較輕鬆的….學生如果根得上進度的話可以同其他國籍的學生或老師傾下計
是不是只有兩間分校?本部是否更top?樹人又有何不同?

佢之前在本部....來年會轉去國際部….但本部佢地當香港人係外省人那樣….學費比本地生貴, 又要睇成績…..宿舍設備都無分校那樣新…..最後都係選擇了分校, 因為我同那裡國際部的負責人傾過, 原來佢地分校的老師, 學生都係由本部分過去的….國際部的招生對象係港澳台華僑及開外學生….而國際部更會由香港及韓國派員管理學生….價錢比外省生知貴了一點….又管埋我個仔的假日活動…..(慳了不少)

樹人應該是國際學校來的…..詳情不太清楚….

課程是否和國內的所有中學一樣?(有沒有國際班?)

國際部課程有大概七成一樣….比本地生著重語言強化
學費和宿費貴嗎?(我不大看得懂,有好多種。)是以成績高低來決定學費的嗎?

本部生是的…..記得聽過有本地家長想幫個仔轉校到我個仔那一間, (由初中轉高中…),但係佢成積係差最低收生要求幾分都不收呢….
另外聽過有些學校要買分…..(即係唔到分的可用”錢”去代替….1分一萬人仔呢!!!)
在國內36-40算係小班了…..因為我知到有些學校係60人一班的….
對我在上海美資公司工作….. 囝囝周末都在學校, 平時都係電話溝通的…我知道國際部學生係一房一電話, 很方便…..上海同南京都算近, 我每兩個月就會上去一次
將來要睇佢想點…..仔大仔世界…

Msma 寫道:
執果間 ?係順德,叫雅卡敵 (譯音) 我親友係受害者
比左超過廿幾三十萬,追唔返嘮 !

/pad/
所以要做一個精明的消費者.....問多d, 睇多d, 知多d...
唔好為了一時之快, 只看外表呀...
像我入港大讀時都佢都係係殘殘舊舊啦
‹ 上一主題|下一主題