用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

王錦輝用家交流區

大家好! 我囝囝九月將會入讀WKF G1, 但早前睇到有個post ,今年簡介會後好多負面訊息睇完後都心大心細,好怕做錯決定.不過當我再睇多D以前慨post 睇到呢個之後放心好多.希望同大家分享下

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2479552&extra=page%3D4

2012/10/25日由中午12:45-13:45

今日係我第一日去用眼睛同皮膚去感受一下WKF !

一去到, 我企左係ROUND ABOUT果個位到, 更亭前面, 從玻璃窗中見到有一班大約小二小三的小朋友坐晒係地下上音樂堂….當先生背向同學時, 最後排的幾個男仔有傾下計, 但前面的女同學好注動用手勢叫佢地靜D , 男孩子亦有即時停止. 整體上課秩序良好.

之後我行左去小學部球場外, 睇下D小朋友上PE…大部份都是用英語溝通, 秩序亦良好.

我最想看並不是小學部其實我是想看一看中學部, 看一看他們中午外出時的表現, 大家都知中午食飯是最能表現佢地最真的一面, 學校校風如何, 從他們中午出去食飯都可以知道8,9…..

叮噹, 叮噹 !

好多學生好有秩序咁從樓梯落去足球場及籃球場, 無人爭打波, 無人爭球場….

之前已覺其怪, 點解中學部門口有一張大枱,點解有家長放低不同公仔人名的保溫袋係枱面, 當時心諗係唔係小學部先放係到呢….過左一陣, 見到好多中學部男男女女去枱面認領, 見佢地行返去CANTEEN 先知原來中學生都可以叫屋企人送飯, 我想現今沒有幾多中學可以咁樣做,亦不多學生接受咁隸做, 呢個不單止係一盒飯咁簡單, 比我睇到D同學有幾樸實….

等左一陣, 仍然見唔到D學生出去食飯, 忍唔住問下門口個更亭姊姊幾點放食飯一問之下, 原來整個中學部都無得中午出去食飯……..佢仲話, 呢間學校真係好嚴真係唔敢相信竟然香港有中學生六年中學生涯都唔可以出去食飯…..

但我好喜歡, 亦肯定一點, WKF D學生真係好好

在我來講, 中學生涯中午食飯可以學到好多野,食煙,操口,遲到,洗錢及認識其他學校的朋友仔的最好時機小左呢個機會,我比佢讀呢間小學更加有信心。。

之後同左個小二家長傾左陣,我表明來意,佢亦好有誠意咁同我講,中交程度真係比較淺,但英文和數學真係幾深,佢無QUOTE任何資料比我,只係咁講,佢小朋友係來自學之園。

明天我會來睇下佢地中學部放學,畢竟十二年生涯,好想知道佢中學部D學生係點先放心比佢入去讀,但我今日所見令我好開心。。。好有信心。

可能我見到的你們不同意,但不用引起爭議,我只係想大家感受一下一個準備13-14入小一的家長,親身見到呢到D學生的感覺。

小女有2間OFFER及1間2ND IN, 但我最喜歡都是WKF , 要說服自己TURN DOWN另外兩間有一定難度,畢竟WKF雖然有6-7,但仍然覺得很新, 但校舍真係好吸引,所以希望睇多D, 睇真D去証明自己的選擇是正確的.

好明天來看看他們放學先….

我喺呢個GROUP 查左好多資料而最終決定係讀WKF^^ 不過反然想問你聽到什麼負面訊息? 就係小一選校果邊果個POST? 果邊樓主只係聽完一次簡介會再用個人睇法去了解學校, 但並不是用家! 佢只係投不信任票ONLY^^ 每個人都有自己選擇的方向, 所以無需太擔心^^

引用:我喺呢個GROUP+查左好多資料而最終決定係讀

原帖由 sze0203 於 14-06-20 發表
我喺呢個GROUP 查左好多資料而最終決定係讀WKF^^ 不過反然想問你聽到什麼負面訊息? 就係小一選校果邊果個PO ...
其實舊年簡介會後同interview後我都好鐘意wkf 。就係唔明點解今年好多家長聽完簡介會有噤多負面。
想問下各位用家今年換左校長有冇大變化?
tks

southplay 發表於 14-6-20 10:59
其實舊年簡介會後同interview後我都好鐘意wkf 。就係唔明點解今年好多家長聽完簡介會有噤多負面。
想問下各 ...
留意返果邊的MESSAGE, 只係一個人去完簡介會後評論校長的說話, 以後一堆不知就裡的人以股票作EXAMPLE 搭訕揀WKF 係一種投機風險^^ 都未至於係負面^^

不過我有朋友聽完都話唔係好明校長點解會話揀得A-SCHOOL 就唔好諗住轉返去傳統

引用:Quote:southplay+發表於+14-6-20+10:59+其

原帖由 sze0203 於 14-06-20 發表
留意返果邊的MESSAGE, 只係一個人去完簡介會後評論校長的說話, 以後一堆不知就裡的人以股票作EXAMPLE 搭訕 ...
因為課程同埋教學模式唔同?定係點解,校長有冇講?

校長無講, 所以大家都唔明^^ 其實每年都有插班生或退學的學生

因為教學模式與傳统唔同,例如英文科,主要是鼓勵小朋友愛寫作,不會偏重於改他們的 Grammer 及串字,出來結果是小朋友愛寫作,小一已可寫出近300字文章(考試)。此外教導小朋友用 Project 去學習,傳统學校分上下學期,在A-school 現在剛完了下學期評估便是第三個 semester Project learning 的開始。

sze0203    發表於 14-6-20 14:57

明白教學模式有分別, 但唔明校長講到這是不能轉軚的選擇吧~~^^可能真係有學生或家長配合唔到, 比較適合傳統教學而轉校都唔定

我系一個撤撤實實的用家﹐我有一對仔女﹐仔仔讀緊中學﹐囡囡讀緊小學。我可以話系浸會學校的支持者﹐只因完完全全為了佢地的一套全人教學理念。 我個人較重視小朋友的德育成長﹐學業方面反而是其次。 仔仔和囡囡都系從浸幼讀上去 ﹐浸小再上浸中。 以仔仔而論﹐我地與學校共同渡過了12年時間﹐見証了學校的改變。 其實每個家庭每個家長都不一樣﹐對學校既寄望亦不一致。 家校合作又有幾多人能做得到呢?  當遇到一些問題或者與個人理念不同時就會產生矛盾﹐磨擦﹐其至抱怨。 其實教育小朋友家庭角色不下於學校﹐我個人認為學校做就了一個環境﹐家庭配合去教育﹐學校亦只是個小社會﹐老師亦只是其中一個成員﹐當然會存在流動的情況﹐校長和老師的變動又有什麼問題呢?  這只是任何一間學校都會面對的情況吧了﹐校長老師經年不變也不代表學校就能穩步前行發展﹐亦不代表小朋友就一定享有最好的學習環境﹐ 我個人重視的反而是教育工作者的質素﹐抱負與愛心。 一群質素高的教育工作者才會有作育英才的理想和愛心。
在這十多年的共同日子裏﹐當然體會了很多﹐我曾再三的問過小朋友﹐你喜歡這間學校嗎? 如果可以選擇的話你們會轉校嗎?  他們的回答都是在這裏讀書很開心﹐很快樂!
可能他們的成績總體上比不上其他名校學生﹐但他們的知識層面卻一點也不簿弱﹐作為家長看著小朋友愉快地學習成長已很滿足了﹐所以選擇學校首要的是要問問自己﹐究竟要些什麼?

dear southplay
好開心我個POST可以令你選擇WKF , 經過一年了, 小女來緊9月已經成上G2.
以下一年是我所見到的希望可以幫到有心讀WKF的家長.
1) 轉校 : 每年都真係有人轉校, 當中有一大部份轉校原因並不是課程太淺, 是因為他們住得太遠, 每日都要6:45-7:00上校巴, 返到屋企5:00, 再加上有時AFTER SCHOOL OLE無校巴, 部份家長未能安排接送, 時間一長, 真係大人痛苦, 小朋友幸苦, 所以他們會選擇轉校.
2) 課程: 中英數三科, 英文數學不說了, 英文根本已經去到出面小二至小三程度, 小女現在隨手拿起一本小學小說都可以讀到8-9成, 再讀多兩三次都已經明左大部份. 中文, 好奇怪, 是以前淺定現在已經變深左, 份中文卷是好深, 不容易. 課程真的不用擔心.
3) 小朋友好喜歡返學, 諗係好POSITIVE .
4) 經常換先生, 今年換左兩次, 都是因為大肚, 其中一位老師已經休息完返左學校.
5) 功課量, 默書: 功課不多, 默書小, 死背默書完全無意義, 只耍多D提書便可.
6) wkf 是一所有十分優勢的學校. 希望大家讀得好, 多d參與.
thx

但係邊到可以睇到中學部既成績呢?  12年投資, 正如校長講, 讀左返吾到轉頭.

相對起培橋, WKF既中學成績似乎強差人意.. 雖然話未有親生仔考, 但畢業成十年, 由中學開始讀左6年, 都叫中學親生仔啦. 始終都係有D隱憂.

回覆:benpod 的帖子

多謝你又分享左噤多比我地,信心又加強左。tks

benpod 發表於 14-6-22 23:02
dear southplay
好開心我個POST可以令你選擇WKF , 經過一年了, 小女來緊9月已經成上G2.
以下一年是我所見 ...
請問課程深左, 但小朋友能培養自我學習或是有需要補習幫忙? 小朋友應付到嗎? 聽講WKF 的教法與傳統教學有別, 連試卷都有好大分別, 唔係一般補習社可以應付到~~

Dear benpod,
小女是今年的小一生, 很開心你分享了WKF 的小一學習生活。有一點想問, AFTER SCHOOL OLE 是否一定要參加?

回覆 Ashlnicole 的帖子

after school OLE 唔一定要參加架! 小女都冇參加任何 after school OLE
9月升讀小二開始就會參加,因為有老師推薦就比佢參與下.

回覆:王錦輝用家交流區

小女無補習,但中文終期試最尾4份卷全部都D (即係不合格),我看過份卷覺得好深,小女中文其實不是太差,但份卷確實不易,而且只有45分鐘做,份閱讀理解有兩頁滿A4紙,對佢地來講真不易。
英文,我女兒是外籍老師上英文堂,所以英文對佢來說真係完全無問題,睇小學英文報紙可以明左8-9成,而且可以完全讀到出來。
另外,中學成績問題,其實好小好小小學可以擔保你12年後中學成績,除非某幾間神校啦,如果你讀其他6年制小學都無人可以擔保你一定入到好中學,再擔保你中學DSE入U !
只要讀得開心,愛閱讀,善理解,行成實,對人真,愛上學,成績唔會差得去邊,信學校理念配合身教!共勉!

謝謝loching 的回覆! and Benpon 的分享!