用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開始有點累了
go

開始有點累了 [複製鏈接]

差不多個個星期都要面試,開始有點累 我有少少唔開心,日日都要叫bb認顏色,動物,做動作,去面試地方對佢又陌生,有啲心痛

3    0    0    0

回覆:開始有點累了

Same here
壓力好大
日日唔係顏色,形狀,物件,睇書,砌圖,中文都未掂仲要全英。登個仔辛苦

樓主 in 左幾多間呀?

而家已in 5間,1間遠嘅有pm offer, 1reject, 1waiting, 兩間屋企附近未有消息

My feeling is the same as yours. We had 4 interviews continuously every week (well, actually 6 but we did not attend those 2 because we had 3 interviews on the same day and finally we only chose 1). Luckily now we have 2 AM offers so we will not attend any other interviews anymore.

回覆:Charlie妹 的帖子

其實咁谷都對小朋友唔好,如果小朋友in時係呆滯,就算識晒都未必收,順其自然好d

我個仔見到要著去面試套衫,話“唔要"

我都好累,最慘IN左7間都未有OFFER,否則一定唔再要阿女IN

我覺得依家搞到親子關係好似變成有目的咁。平時父母對小朋友好應該係出自內心,依家面試見到有家長用高八度聲、懶係關心小朋友的語氣同態度,但其實眼尾就睇下老師有無留意佢地的'親子',係屋企其實應該玩、應該教一些生活技巧(例如大小便、自己食飯)但依家要教(甚至威迫利誘)小朋友學校學的知識,其實小朋友雖然細,但我相信佢地都會感受到壓力,要一個歲半小朋友承擔,好慘。

theclacheng  最憎個D CHOK晒聲的家長  發表於 13-12-4 16:21
gamui  Totally agree with you!!!!  發表於 13-11-29 09:44

引用:我覺得依家搞到親子關係好似變成有目的咁。

原帖由 winnie1118 於 13-11-28 發表
我覺得依家搞到親子關係好似變成有目的咁。平時父母對小朋友好應該係出自內心,依家面試見到有家長用高八度 ...
讚成!之前我又係咁!迫個女學顔色形狀動物五觀⋯⋯佢唔識,自己又抆,但又要教!搞到第一間in啟思就失敗左⋯⋯明明識嘅去到變左唔識!明明唔怕陌生變左勁怕醜!於是我下定決心唔迫佢,只帶佢去多d街,見多d人同事,學自理同溝通⋯⋯十一月in左大埔安基司、金巴迦南、火炭boxhill、九龍英藝,in時輕鬆左,反而咩都做到,最後兩個offer,一個waiting,另一個等收信!本來想佢考埋York 同 st cat⋯⋯不過唔想我同佢都咁大壓力,in埋最心儀嘅樂基就收手!希望大家都放鬆d,祝大家好運!加油!

我都已經in左7間,個囡而家一見到學校門口就唔肯入,或者入到去就喊,真係迫唔到

我發現反而無特別train佢啲咩,有幾間佢唔識做幾樣野都有offer,可能老師係睇反應

U have picked too many k for your kids . That's the loop.

我淨係in咗3間,1間waiting,2間am offer~之後可能in多1間,或者唔in~
大人都累,何況小朋友?

我都in咗4間,仲未有offer, 唯有平常心,當去見識下同參觀,無迫無扮親子,好似平時去玩咁,有就有,我信一定有機會嘅,大家都努力,唔好太大壓力俾自己,老公,同小朋友!

In左四間,兩間am offer,一間pm offer,還有一間還沒結果,面試果段時間真系搞度自己壓力爆煲,因為七月B,好怕無書讀,覺都訓吾好,6299都驚我精神過度緊張,好彩結果令我幾滿意,三月再in學之園就收手了,宜家其他間都吾去拉,不想個囝甘辛苦

我見左7間,3間reject 2個waiting 仲有2間未有結果,所以1個offer都無,
只好繼續努力,都叫自己不要期望太高!

做家長的為子女計劃好未來系無可厚非。但小孩的童年是得短暫的,如果他們都活的像機械人,那他們未來的生活,很難想像會怎樣!
很多家長的小孩明明已經有了不錯的offer,但他們還為了更好的offer繼續面試,這些心態對我來說是緊張過頭了。可能,他們和小孩都享受那個過程吧。
壓力是自己給的,教育制度是死的,更好的教育制度,如果家長對孩子的態度不變,那結果也是一樣!

我暫時 in 左三間,可能我同老婆平常心,唔會有咩壓力,阿 b 梗加唔會 (我認為),因為佢都唔知 in 緊

Cupcakedream 發表於 13-11-28 23:16
我都已經in左7間,個囡而家一見到學校門口就唔肯入,或者入到去就喊,真係迫唔到

我發現反而無特別train佢 ...
這其實同時是在考父母處理方法. 我只面試了三家. 每次提前去學校, 讓她玩車, 滑梯等等, 面試玩, 又玩. 她知道每次進學校都有玩的, 就沒有問題了.

JJJlove 發表於 13-11-29 00:17
In左四間,兩間am offer,一間pm offer,還有一間還沒結果,面試果段時間真系搞度自己壓力爆煲,因為七月B,好 ...
妳小朋友好叻, 面試四間有三間.
‹ 上一主題|下一主題