用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入女子中學好定系男女?
go

入女子中學好定系男女? [複製鏈接]

各位麻煩你解答到底入"女子中學好還是男女好"? 好同唔好原因!!! 本人小女明年升中依家諗緊選學問題.
   2    0    0    0

Ling1110 發表於 13-10-23 11:09
各位麻煩你解答到底入"女子中學好還是男女好"? 好同唔好原因!!! 本人小女明年升中依家諗緊選學問題.
...
是屬於甚麼banding?
:verycold: :verycold: :verycold:

應該要問返小朋友喎, 如果佢唔鍾意女校, 你夾硬要佢入可能有反效果喎.

...
請提出心水學校校名及你女banding以作參詳

...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2507485&highlight=%E7%94%B7%E6%A0%A1

ohnono 發表於 13-10-23 11:39
是屬於甚麼banding?
女同學早熟的生理和心理狀態,令這個年紀的同學會集中在讀書和社交這兩方面發展。

女同學的性格,如果在band 1頭的話,的確遇強越強,特別是當身邊全是女同學的時候,那種強勢的確會推向高峰,氣氛會令到周遭都好有壓力。如果可以,不妨考慮一間男女校。

如果是band 3的話,我又會覺得女同學在讀書以外的層面會較有興趣而忽略了讀書。過份的社交或過份的欠缺社交氣氛又會籠罩住band 3同學的正常生活。

如果是band 1中至band 2中的同學,心態發展上較平衡的就不妨以女校作首選。

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

是BAND 1 頭 因 佢老頭驚佢入男女校早拍拖所以好堅持要佢入女校!!!

我都擔心個囡太早拍拖,我會選擇讀女校,雖然都有機會同 tomboy 拍拖,但唔會攪出人命。

CYPK  同意  發表於 13-10-24 18:01

憫父 發表於 13-10-23 17:53
我都擔心個囡太早拍拖,我會選擇讀女校,雖然都有機會同 tomboy 拍拖,但唔會攪出人命。 ...

我一樣有擔心過, 最終我都會按她意願去報佢想讀中學!!! 同埋單入女校機會大過入男女校.

elbar  同埋單入女校機會大過入男女校.  確實如此   發表於 13-10-24 22:19

囡囡都係小六,成日講好想讀女校,因為佢份人比較嚴肅又認真,佢覺得男同學工作時比較貪玩,又不太合作,如見其他組是全女班會好羡慕,覺得可以專心d
佢咁諗,我係咪應該要成全佢呢?

Yanamami  梗喺專重用家意見啦~  發表於 13-10-24 15:39

Ling1110 發表於 13-10-23 17:40
回復 ohnono 的帖子

是BAND 1 頭 因 佢老頭驚佢入男女校早拍拖所以好堅持要佢入女校!!! ...

以前我都係咁樣諗,原來情形並不如此複雜。小朋友到了某一個年紀,開始有自己的思想和行為,是賀爾蒙激生的現像,要擋也擋不住。上到中學後,就算選男、女校也有可能因一次午飯時的茶餐廳的邂逅,又或者打風落雨時的巴士站偶遇,甚至一個聖誕聯歡會、一個交流合作的展覽,都可以引發互想傾慕的情懷;一個電話號碼的交換或者在面書的相約就可延續這份傾慕。

如果企圖用男、女校來阻隔,實非上上之策,唯有說以其害,輔以關懷和諒解,關注其功課上的困難、分擔其學習上的苦況、留意其社交上的壓力、鼓勵其活動上的參與,讓其從成長中找到目標。現實既情況下,你可層發覺幾許男、女校的同學卻走在一起,相反男女校的同學卻可藉著適當既社交學習而發展出同學間珍貴的友誼!

選擇學校時還不如將目光放遠些,從小朋友既性格、成績、喜愛等各方面去考慮,以免日後的後悔。

719117    發表於 13-10-25 18:05
jc2009   好好分享  發表於 13-10-25 16:39
Yanamami    發表於 13-10-24 15:38

引用:囡囡都係小六,成日講好想讀女校,因為佢份

原帖由 丸媽媽 於 13-10-23 發表
囡囡都係小六,成日講好想讀女校,因為佢份人比較嚴肅又認真,佢覺得男同學工作時比較貪玩,又不太合作,如 ...
自行首選 或試 MCS, 直資或試 HYS

大家有咩意見入直資同津貼對比(BAND 1), 麻煩各位比多些資料作參考.

我會同小朋友傾番佢意願女校或男女校.  

Ling1110 發表於 13-10-24 09:48
大家有咩意見入直資同津貼對比(BAND 1), 麻煩各位比多些資料作參考.
我愛BPS那些特立獨行,有現代女性思想的女孩子;我也愛SSGS、真光、英華、協恩那些穿上旗袍,散發中國傳統韻味的女孩子;但我更愛SPCC那些可以在男同學的思維滋潤下,益發了輕語嫣然、紅袖清香的女孩子!

我朋友個女入左區內B1女校, 但拍拖一個接一個, 因為係網上識, 所以宜家係呢個科技發達既世界, 都唔會因為讀女校而唔拍拖........

Yanamami  咪就喺~~  發表於 13-10-25 08:18

Ling1110 發表於 13-10-24 09:48
或試 自行 1.瑪利曼/上智 2.真光女書院; 直資 - 協恩

elbar 發表於 13-10-24 22:03
或試 自行 1.瑪利曼/上智 2.真光女書院; 直資 - 協恩

想入協恩但會唔會好難入? 成績是否要去到全級頭三名? 有無多D資料可以俾到我如果想入"真光,上智OR 協恩" 嘅要求. 麻煩晒!!!!

elbar  都仍然有機會   發表於 13-10-26 09:30

Ling1110 發表於 13-10-25 11:01
想入協恩但會唔會好難入? 成績是否要去到全級頭三名? 有無多D資料可以俾到我如果想入"真光,上智OR 協恩"  ...

協恩 - Form One Admissions 2014-2015

瑪利曼 - 收生準則及比重:
面試表現30%;小學校內評估:學業成績、操行及老師評語40%;課外活動/獎項20%;宗教信仰、與本校關係(如母、姊為校友)10%。

上智 - Registration for Primary Six Parents' Talk, Application for Discretionary Places in Form One for 2014-2015

真光女書院 - 中一收生準則及比重:學業及學業以外表現60%、面試表現40%。

請問係咪入女校易過入男女校?因為別人話女校少左男生爭!
‹ 上一主題|下一主題