用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 考N1時, 學校會睇邊間醫院出生?
go

考N1時, 學校會睇邊間醫院出生? [複製鏈接]

唔係呱 ? 睇住址我就聽過, 唔怪得之有d學校要埋針咭啦, 如果係咁, 連打針都唔可以去健康院 ?
原帖由 candywongys 於 10-11-23 12:08 發表
考N1時, 學校會睇邊間醫院出生?

考N1時, 學校會睇邊間醫院出生?
   0    0    0    0

吓??? 我無諗過wor 甘現實?  無非係私家出世同打針d 仔會聰明d?

醒目開學勳章 貢獻勳章

佢睇吓你有無打齊針啫~
唔駛咁敏感喎~
恐龍家

唔好自己嚇自己啦, 而家先至N1, 咁樣嚇法, 未上小學已經諗到傻左..

如果係真咁,呢種學校收你都唔好讀啦!

原帖由 kennis_t 於 10-11-23 12:08 發表
唔係呱 ? 睇住址我就聽過, 唔怪得之有d學校要埋針咭啦, 如果係咁, 連打針都唔可以去健康院 ?   

睇吓你有無打齊針啫 <-- agree
原帖由 小曳人 於 10-11-23 12:19 發表

佢睇吓你有無打齊針啫~
唔駛咁敏感喎~

原帖由 waffle 於 10-11-23 22:34 發表
睇吓你有無打齊針啫  

I think so too.

醒目開學勳章

我報果d N school唔係好多要俾針咭copy
anyway, 其實出世紙有寫bb係咩醫院出世
所以佢要以呢個來做其中一個收生標準, 我地都唔會知...

唔會gur?

I dont think so

有聽聞過某幾間國際學校會睇,因為個d學校會 identify 唔係私家醫院出世既係無 potential 既小朋友。一位知情朋友話佢地係唔想呢d可能有機會交唔到學費既家家庭有壓力,到時小朋友要退學對學校,小朋友及其家庭都無好處!

我都有聽聞過有 d 會看醫院=分類!

而家又要針卡....但針卡又有1.5 歲 check up 的時間,又寫上4歲(如果1.5歲 pass)要返健康院 check 發展......那是否又分類一層呢?

原帖由 dennispapa 於 10-11-25 23:00 發表
有聽聞過某幾間國際學校會睇,因為個d學校會 identify 唔係私家醫院出世既係無 potential 既小朋友。一位知情朋友話佢地係唔想呢d可能有機會交唔到學費既家家庭有壓力,到時小朋友要退學對學校,小朋友及其家庭都無好處! ...

凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

睇醫院分類都幾好笑, 好似我自己咁, 老公係公務員, 幾百蚊就可以喺公立醫院住頭等病房, 一個人一間房, 夜晚又有姑娘幫我湊阿b.

但係如果住私家幾萬蚊先可以住二三等房, 4個人一間房, 就算有錢都唔會咁鬥氣啦...

不過咁既學校讀唔讀都算啦.

咁又係喎,如果單單是為了面試,為什麼要針咭copy和申請表一齊交?點解唔係收咗人哋後,註冊果陣先至交呢?或者返學前交一張更updated的?的確值得可疑。

原帖由 Gerard 於 10-12-19 11:36 發表
我個friend係維x教, 佢話真係睇架, 不過, 主要睇左父母職業同住址先, 我都覺得o岩既, 好似e神個女都係QM出世, 不過一定收啦, 人地住邊先得架......

醒目開學勳章 王國長老

出世紙已經有醫院名啦, 駛咩睇針卡呀
原帖由 kennis_t 於 10-11-23 12:08 PM 發表

醒目開學勳章

原帖由 Gerard 於 10-12-19 11:36 發表
我個friend係維x教, 佢話真係睇架, 不過, 主要睇左父母職業同住址先, 我都覺得o岩既, 好似e神個女都係QM出世, 不過一定收啦, 人地住邊先得架......

劉鸞鴻對龍鳳胎的孫都o係政府醫院出世.

其實有些學校可能會睇既, 但我相信絕大部份係作為Ref.用途... 我個bb岩岩報個間, 除針卡外, 重要交一份健康報告, 好彩阿b睇開個醫生好人, 我攞去個姑娘Call 我之後返去攞返,,....個醫生免費幫我填左...
除此之外,要交一份貼上全家幅的相片問卷.. .內容係點解要選呢間學校, 對學校有咩期望, 以後可否投放時間參與學校家長會, 活動甘....bb 既強弱項... 什麼途徑知道呢間學校 等........學校分本地課程和國際部..我報左國際部....去IN 既時候都係全英文溝通..份問卷, 健康報告都係英文填...甘我明既, 對方想知道家長溝唔溝通到及家長背景..但係我覺得好像自己去見工甘....
間學校收左阿B,, 不過我無特別開心.. 因為由報名至去IN 個日發生一些小事,,, 我印象麻麻, 所以無去交留位費... 唔好以為係什麼名校, 都係一間普通幼稚園咋...所以按自己情況, 阿B既性格去選學校啦, 我覺得BB之麻, 有排讀, 等佢開開心心係N1玩下,令佢喜歡上學才重要..
‹ 上一主題|下一主題