用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園海逸校N1同學會
go

學之園海逸校N1同學會 [複製鏈接]

見到凱帆校的媽咪已召集一起chat得好happy, 所以也想召集一下海逸校的N班同學仔, 大家share 下...
   0    0    0    0

雖然5月先註冊, 但報到先!
am class

醒目開學勳章

am class x 2

決定LH la?
原帖由 lyhv 於 10-4-9 12:39 發表
am class x 2

我阿b係 pm class....多多指教~~

你地會唔會搭校車呀?

多數唔會....咁細個唔係太放心佢自己坐車...又覺得佢第一次返學要自己搭車好似好慘 (母性發作.. )...所以初步構思係自己/工人送佢返學 (因有小巴直接到學校附近)...到N1下學期/K1(等佢get used to 學校生活)再考慮校車...這是初步構思...唔知work唔work...你呢?

醒目開學勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-4-9 12:45 發表
決定LH la?

應該係, 我當了樂基/劍鳴啲waiting list 唔得!

醒目開學勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-4-9 13:20 發表
你地會唔會搭校車呀?

問過, 校車唔到我住果度, 最近都要到kowloon tong, 我都頭痛緊點"臭"佢返學...

我要返工, 自己湊唔work...但C6唔想阿仔搭校車, 想自己車返學, 放學工人/婆婆湊.
婆婆湊我又怕婆婆辛苦...工人湊我又怕學壞兼危險... headache.. 有冇半程搭呢??

我都決定放棄維記! 希望阿仔唔好怪我la...

原帖由 lyhv 於 10-4-9 13:51 發表

應該係, 我當了樂基/劍鳴啲waiting list 唔得!

醒目開學勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-4-9 13:56 發表
我都決定放棄維記! 希望阿仔唔好怪我la...

相信你個決定都係考慮左好多樣野, 阿仔又點會唔好怪你呢...

佢好鐘意維記D老師...每次放學都攬頭攬頸先走.

原帖由 lyhv 於 10-4-9 13:59 發表

相信你個決定都係考慮左好多樣野, 阿仔又點會唔好怪你呢...

你咁快check到路綫la! 問學校?
原帖由 lyhv 於 10-4-9 13:53 發表

問過, 校車唔到我住果度, 最近都要到kowloon tong, 我都頭痛緊點"臭"佢返學...

我見過其他幼稚園的媽咪講佢地間校車公司如搭半程都要俾full fee...不過唔知LH那間會唔會呢....
我就放棄了KM, 維記(HMT)只得waiting, 論學校我都好喜歡維記gar...d老師好nice好親切...教學理念同language都好好...不過如果佢offer 1,3,5/2,4 班就真係唔會諗lor...咁樣變相老師要關顧多一倍學生..attention 可能會少佐 (好似, 小朋友星期三返學老師要recall番星期一發生的事, & 不要跟星期二上堂那批混淆..)

醒目開學勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-4-9 14:09 發表
你咁快check到路綫la! 問學校?

係問學校, 佢會俾負責校車嘅電話俾你自己問

醒目開學勳章

原帖由 EggEgg08 於 10-4-9 14:09 發表
我見過其他幼稚園的媽咪講佢地間校車公司如搭半程都要俾full fee...不過唔知LH那間會唔會呢....
我就放棄了KM, 維記(HMT)只得waiting, 論學校我都好喜歡維記gar...d老師好nice好親切...教學理念同language都好好... ...

理解...

Thanks Thanks

原帖由 lyhv 於 10-4-9 14:12 發表

係問學校, 佢會俾負責校車嘅電話俾你自己問

其實家中重係debate緊選LH, Cannan(KLN Tong) 定 啟思 (KLN Tong)....啟思雖然課程淺..但教育理念其實好好..係真心想辦教育..環境係咁多間之中最好, 又有小學back up, 不過真係唔like 佢冇英文&PTH. Cannan環境又係好好...阿b上緊playgroup學到好多, 又有學卷....不過論課程又seems LH 真係好d...LH 唯一係環境唔及呢兩間學校啦....
聽聞海逸校因為有日本人學生所以亦會有日文學, 唔知來緊重係唔係呢...?

醒目開學勳章

原帖由 EggEgg08 於 10-4-9 14:17 發表
其實家中重係debate緊選LH, Cannan(KLN Tong) 定 啟思 (KLN Tong)....啟思雖然課程淺..但教育理念其實好好..係真心想辦教育..環境係咁多間之中最好, 又有小學back up, 不過真係唔like 佢冇英文&PTH. Cannan環境又係 ...

日本語?  會唔會唔屬於正規課程, 係興趣班?  不過我都有興趣, 但priority係要英文同普通話學好先!
‹ 上一主題|下一主題