用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟P.1B班
go

聖若瑟P.1B班 [複製鏈接]

是否有人幫幫忙? 關于功課的問題?
   0    0    0    0

What questions do you have ?
Will try to help.

原帖由 卓楠媽咪 於 09-9-8 17:24 發表
:wave: :wave:

卓楠媽咪:

唔好意思,現在才見到你的post.你囝囝功課問題解決未啊?

我囝囝都係1b班.

原帖由 卓楠媽咪 於 09-9-8 17:24 發表

hi... 各位媽咪
我個囝囝 Alvin Lam 都係讀 1B 班,
請各位多多指教.
希望各位媽咪可以多 d 上來一齊分享下敎囝心得呀!
至於我個囝..... 唉..... 十問九唔知... 所以....
我都好迷網......

其實我都想問... 請問今日的 E & R (Ethies/Religious Education)
應該係上倫理堂... 但其實係帶邊本書呢??
我問囝囝.... 佢答o左係等於無答 "唔知".....
希望各位明示, thanks!!!

Hi taktakb25,

昨天 E&R 帶了 "我是主的羊" 書 + 作業
亞仔話老師冇教
但要每星期三E&R都要帶喎

原帖由 taktakb25 於 09-9-9 17:30 發表
hi... 各位媽咪
我個囝囝 Alvin Lam 都係讀 1B 班,
請各位多多指教.
希望各位媽咪可以多 d 上來一齊分享下敎囝心得呀!
至於我個囝..... 唉..... 十問九唔知... 所以....
我都好迷網......

其實我都想問... 請問今 ...

Dear BMW0305

其實亞仔昨天放學.... 我都有問亞仔 E & R
結果老師用邊本書上堂....
佢竟然話 "唔知" ....嘩.... 我 d 火呢.........
真係谷上腦呀.....

各位媽咪

今日好少功課... heehee...得兩本...好快就完成啦...

另外... 溫馨提示 : 聽日只需返半日....

Hello;
       我想問Maths TB PP5-8係指什麼?
原帖由 611611 於 09-9-9 10:43 發表
卓楠媽咪:

唔好意思,現在才見到你的post.你囝囝功課問題解決未啊?

我囝囝都係1b班.

卓楠媽咪,

應該係Maths Textbook P.5-8.

原帖由 卓楠媽咪 於 09-9-10 16:58 發表
Hello;
       我想問Maths TB PP5-8係指什麼?

Maths TB = Maths Text Book

昨天家課冊已寫 Maths TB Ch.2 (PP.5-8)
所以亞仔昨天已完成了

卓楠媽咪.... 聽我亞仔講.... 卓楠上堂好乖...
而且仲係1b班 班長.... heehee... 唔知卓楠認唔
認識口水多多的子謙呢... ?? 希望佢地大家可以
互相照顧啦..???

Hi all 1B parents,

唔知多唔多人經學校報 Cambridge YLE Starters test 呢?

Hi BMW0305,

It should be cheaper to register the Cambridge test through school.  My son has already passed the starters test before but not get ready for movers.  So, I plan to take movers test through school next year.

原帖由 BMW0305 於 09-9-11 09:25 發表
Hi all 1B parents,

唔知多唔多人經學校報 Cambridge YLE Starters test 呢?

sorry ~ 打錯野

BMW0305
本身我囝囝無報讀過劍橋英語... 所以我唔打算報讀...

你囝囝已經考了 starter ... 請問.... 報考 starter 前...
大約需預多少時間報讀此課程 ??
其實打考慮緊俾囝囝讀奧數還是劍橋好 ??

Dear Taktakb25,

Cambridge is for English.  奧數 is for Maths.  So, it depends on your son's need.

From my point of view, there is no need to enrol any trainning course for Cambridge test. Starters test level is not difficult.  Most of the questions  need 1 or 2 words answers or MC only. Many BK mum train their childen for Cambridge test by themselves without any difficulties.  You can go to 公開考試 and see more comments.  

For me, I only trained my son for 3 months.  I had him to do the past papers.  After that, I reviewed the test papers with him and taught him how to answer questions correctly / avoid mistakes. You can download the sample test paper from the British Council website.  Here is the link.

http://www.candidates.cambridgeesol.org/cs/Help_with_exams/Young_Learners_English/Starters

I heard that 奧數 is more suitable for those children with good knowledge of 四則運算.  It'd better to learn it at primary 3.  

原帖由 taktakb25 於 09-9-11 13:47 發表
BMW0305
本身我囝囝無報讀過劍橋英語... 所以我唔打算報讀...

你囝囝已經考了 starter ... 請問.... 報考 starter 前...
大約需預多少時間報讀此課程 ??
其實打考慮緊俾囝囝讀奧數還是劍橋好 ??
...

多謝你咁詳盡講解..

其實本應打算俾囝囝報讀一個專為K3-P2新開辦的
奧數course...

但學校前兩日派了考劍橋試的申請表.... 令我又想俾囝囝
報讀劍橋英語課,
外界是有課程專為劍橋試而開辨的課程,
所以有點兒令我猶豫, 希望停一停,想一想,
如果一次讀兩個course... 要用唔少錢.... $$$$$$
而且亞囝還有其他course 讀緊, 都無乜時間..

你所提供的網址好有用... 我試下抽時間print
sample paper 俾亞囝做下, 睇下佢有冇興趣先...
thanks

各位媽咪...
7/9/09 家課冊曾寫上 "畫十字聖號"
請問其實是畫在哪兒??

heehee... 我仲未幫囝囝決解這件是

Dear taktakb25,

Cambridge test其實唔一定要上堂學,我問過British Council都無開專為Cambridge test的course.  只要小朋友識考試內容,隨時報名考都得.所以當初我才自己教.如果你唔怕進度慢,在學校上完一年小一課程,等囝囝下年才考starters(甚至movers - 因有past tense要識),考試前試做幾份past paper,我覺得一定應付到.

我都曾經想比囝囝學奧數,但後來問人才知未識四則運算,好難掌握奧數,出面有course都先要教識小朋友加,減,乘,除呢d concept 先.囝囝堂哥哥三年班開始學奧數,在學校數學成績唔錯,都覺有d囝難,我也看過d題目,奧數問題比較轉灣和強調要用不同方法解決問題.奧數比較啟發思考,我囝囝現在未能應付,等佢學識四則運算,我都會比佢試吓.

有人介紹一本叫"奧數天天練"你可以試下買比你囝囝試做,有興趣再報course.到時分亨吓個course好唔好.

升小學後,真係無口甘多時間學其他課外活動,我都正考慮要cut d course. 所以要集中火力,囝囝有興趣學先好報course.

原帖由 taktakb25 於 09-9-11 16:19 發表
多謝你咁詳盡講解..

其實本應打算俾囝囝報讀一個專為K3-P2新開辦的
奧數course...

但學校前兩日派了考劍橋試的申請表.... 令我又想俾囝囝
報讀劍橋英語課,
外界是有課程專為劍橋試而開辨的課程,
所以有點 ...

Dear taktakb25,

囝囝話唔係畫畫,是pray時的手勢,看"我是主的羊"有教.

原帖由 taktakb25 於 09-9-11 16:54 發表
各位媽咪...
7/9/09 家課冊曾寫上 "畫十字聖號"
請問其實是畫在哪兒??

heehee... 我仲未幫囝囝決解這件是

唉... 我問我家中o既大少爺...
佢一尾話唔知.... 激死我啦...

請代我向你囝囝說聲 thank you very much  
‹ 上一主題|下一主題