用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 重拾DWE的信心
go

重拾DWE的信心 [複製鏈接]

我有齊一套DWE教材, 囡囡一歲多時用一直用PLAY ALONG, SING ALONG & PLAYMATE都很好, 也不停見她進步. 很開心, 但再下一步到BASIC ABC'S+就不看, 停了好一般日子. 自己都開始懷疑這個教材的時後. 有日佢突然取了本BOOK 12, 要我講比佢聽. 係不停, 每晚睡前必講. 自己有晚頂唔順咪開DVD比佢睇, 家陣要日日看. 重自己講返裡面的句子.

之前不敢發表DWE好與壞是中間有一個停頓. 現在放心哂.
   0    0    0    0

聽你咁講我就放心la, 我阿仔只用了3個月, 因太細 (now 10個多月) 未知成效呀!
Jayden was born on 28 Dec, 2006

原文章由 JaydenBB 於 07-11-13 21:57 硐表
聽你咁講我就放心la, 我阿仔只用了3個月, 因太細 (now 10個多月) 未知成效呀!

hi jayden,

你囝囝10個多月已開始用他真幸福, 我到囡囡一歲到才買比佢. 佢一開始已擴拒bed time song了.  

really? 阿仔一聽到 "this little bear" 就知是bedtime 了!  希望佢肯繼續用!
Jayden was born on 28 Dec, 2006

原文章由 JaydenBB 於 07-11-14 21:01 硐表
really? 阿仔一聽到 "this little bear" 就知是bedtime 了!  希望佢肯繼續用!

hi jaydenBB,

咁真係鄧你開心, 不過這怎麼好都只是教材, 即bb的一部份, 被免過多的單向式教育, 多給孩子接觸其他人.:)

家陣囡囡晚上只聽story的cd, 我在旁用手指出讀到那裡, 她食住奶睡, 我就輕得多lo

原文章由 Phoebe0434 於 07-11-17 00:12 發表
家陣囡囡晚上只聽story的cd, 我在旁用手指出讀到那裡, 她食住奶睡, 我就輕得多lo

我自己見到有d朋友用呢套
佢都係多數play singalong playalong 同songs
多數係聽 吾播
我見佢bb 一聽到d歌 "冇播畫面既"
都會好心似有開畫面咁
跟住有畫面果d野去做
我自己覺得幾恐怖
好似洗腦咁

學英文吾係應該因為有用有需要而去學聽學講嫁mei
bb都一樣嫁
你教佢中文
使吾使日日 俾重覆又重覆既野去聽同睇呢
咁樣我都知佢一定會記得歌或畫面睇果d野
但係咁樣真係真係對bb好????
你會吾會為左學德文 學日文
日日係度睇同一套碟聽同一set歌呢
咁米好似 聆x風咁?
你又覺得佢成效點呢?

迪士尼

各位媽咪,

以我的經驗, 如果你跟進你的教育顧問去用盡這套DWN你就會好忙, 在職媽咪跟本無時間跟住SHEDULE嚟做. 所以, 我會自已睇返小朋友的進度嚟配合.

我絕對讚成, 每晚比小朋友聽CD故仔, 因為閱讀係要從少培養, 如果有時間, 我會每晚同小朋友坐係床上聽CD讀故仔, 我會一邊用手指指住比佢知, 令佢跟到進到.  我覺得這方法很好的, 由於小朋友的專住力比較低, 開始時, 小朋友會比較艱控制.

如果小朋友比較細, 我會係佢6個月到就同佢玩碌咭機,我的女兒1歲多己經明白甚麼是LISTENLING, 係碌咭機學的.

如果你唔想小朋友睇太多DVD, 我會只係比佢聽CD, 因為小朋友係6歲前係要比佢聽好啲唔同嘅發音, 我會贊成比佢聽多啲CD. :

===================================

原文章由 JadeW 於 07-12-11 18:27 發表

佢都係多數play singalong playalong 同songs
多數係聽 吾播
都會好心似有開畫面咁
跟住有畫面果d野去做
我自己覺得幾恐怖
好似洗腦咁

學英文吾係應 ...

原文章由 JadeW 於 07-12-11 18:27 發表

多數係聽 吾播
都會好心似有開畫面咁
跟住有畫面果d野去做
我自己覺得幾恐怖
好似洗腦咁

學英文吾係應 ...

Hi  JadeW,

首先我想交代一聲, 我不是sales我只是二手用家, 而我post出嚟的目的是想分享一些事情, 可能我表達得不太好:loveliness: , 我目的不是想sales此教料, 而是想找一些同我一樣已買了此教料的媽咪, 如有相同case可以作參考, 不要見有段時間小孩不看便輕易放棄.:)

對於 -  "我見佢bb 一聽到d歌 "冇播畫面既" 都會好心似有開畫面咁跟住有畫面果d野去做我自己覺得幾恐怖好似洗腦咁"

純個人的體發是:) - 最初小孩只聽cd她怎麼會知clap, wave, walk, open, close...etc是代表什麼, 她是看dvd才學會, 後來大一點, 不想她看太多dvd, 我開cd給她聽, 她一樣能做出動作, 才知道她能理解歌中的意思, 所以她上英文playgroup時都是比較上專心及跟得上各個動作. 這不是洗腦是她學懂了一些東西.

當然有了這個教材, 不代表是bb生活的全部, 怎樣這都是單向性的教材. 也應給她多點機會接觸其他小朋友, 從中學習群體生活.:)

我都知現今人與人之間真是多了很多的猜疑, 你可以不信我是用家或是那會有這麼笨的媽咪有好野會公開分享, 不怕別人小孩學會比自己的叻. 怎麼將來也是學業上的競爭者.

但我個人的體會是, 今日post出嚟, 真的有小朋友受惠, 是希望多一個愛讀書的人, 亞囡將來的社會便更進步. 多點關心身邊其他有需要的小朋友. 希望將來人與人之間會多的溫情.

[ 本文章最後由 Phoebe0434 於 07-12-21 00:38 編輯 ]

請問你地有冇好既SALES可以介紹我嗎?

--------------------------------------------------------
皓皓豬之家!! <--- 入泥啦

原文章由 kathy806 於 07-12-20 18:13 發表
請問你地有冇好既SALES可以介紹我嗎?

sorry, 我是二手用家. 所以無sales介紹.
如果你是用家, 大家可交流心得

[ 本文章最後由 Phoebe0434 於 07-12-21 00:42 編輯 ]

我未買呀但有興趣

--------------------------------------------------------
皓皓豬之家!! <--- 入泥啦

"純個人的體發是 - 最初小孩只聽cd她怎麼會知clap, wave, walk, open, close...etc是代表什麼, 她是看dvd才學會, 後來大一點, 不想她看太多dvd, 我開cd給她聽, 她一樣能做出動作, 才知道她能理解歌中的意思, 所以她上英文playgroup時都是比較上專心及跟得上各個動作. 這不是洗腦是她學懂了一些東西."

小朋友如果學會了clap, wave, walk, open, close...etc是代表什麼, 只要你說那個單字, 他就會跟著做了。
所以我說我見到人地個阿b, 說單字不會做, 而聽cd反而會一路"跟住"做動作, 我覺得果d就好似俾人洗腦咁姐, 冇特別話你。

希望有用dwe既朋友,都黎share下大家既經驗or 意見咁啦。
不過我見d朋友用到咁上下到bb2歲左右啦 大家都stop左啦
吾知係冇心機 冇時間 定係覺得麻麻地咁
我自己都係2手用家
我用左2-3個月, 到1歲前就stop左啦
bb冇乜興趣睇
我轉左用其他既tools& toys比佢玩同教佢
我自己prefer 遊戲中學習
所以冇話特定用邊套tools
佢鍾意玩乜 米教乜囉
跟番bb佢自己既development
有興趣/需要乜 就搵乜俾佢
吾使跟住一套套 tool set死晒
佢學講野就見乜同佢講乜 中/英文一齊講
佢想睇電視 就開disney channel 聽英文
佢想睇書 就同佢讀story books 中文/英文
佢想玩玩具 就俾佢訓練小肌肉既玩具
佢想跑跑跳跳 就帶佢去公園
可以俾到d小朋友吾同既觀感刺激
有吾同既道具/玩具, 吾同既環境, 吾同既內容
最重要既係 要佢學識點同人一齊玩
英文係一種語言 要黎溝通用
係日常生活中,等佢真係有需要既時候,
叫/教佢講同聽, 就肯定會好d

小朋友如果學會了clap, wave, walk, open, close...etc是代表什麼, 只要你說那個單字, 他就會跟著做了。

首先多謝你的分享
我本人的英文是有限公司, 所以想借一些英文教材提高bb對英文的興趣. 而在這一年多bb用此教材後, 本人一直都感到很滿意及驚喜不斷. 另外, 她學會了單字後, 去全英文的playgroup便很容易撑握英語老師的指示.

什麼教材也好, 什至她們在學校學了什麼也好, 作為父母都要了解及作出回應, 如她們聽了clap做拍手動作便要話"yes, very good, clap"同時你要做clap的動作. bb也要別人認同及讚賞才會做. 所以什麼教材也好只是提供親子活動. 從中你也發覺bb不斷吸收及進步. 因此, 受惠的人便讚不絕口, 不惠的人便:tongue: .
我自己都係2手用家
我用左2-3個月, 到1歲前就stop左啦
bb冇乜興趣睇

個人感覺是, 要bb用basic ABC+, 可能要bb對生字有一定基礎及對storybook有興趣才可以進一步到主課程. 我bb都有一段時間不看basic ABC+, 後來我買了別的storybook, 再多玩talk along及同佢多看四張海報. 另一方面在playgroup開始有說storybook的環節. 可能是這樣佢開始習慣看書及看basic ABC+的書和看basic ABC+的dvd. 現在佢不看dvd及不聽sing along. 佢要看storybook及聽cd. 我現在都放心了, 早期都怕她成為dvd痴.

佢地basic ABC+的dvd個人感覺是bb由聽歌至學看storybook的一個過程. 要家長引度小朋友的. 不可盲從一個方法. 教材是死, 人是生的. 要人去好好利用教材, 而不是人去千就教材.

無錯, 用basic ABC+家長一定要比之前用play along, sing along and talk along付出很多, 特別是我是英文有限公司. 家長要很生動地講出storybook的內容, bb才有興趣聽, 你自己可先聽cd. 一定要做工課. 但我的成果是囡囡現在延喜歡英文及看書. 別外, bb都是學家長, 你想她秈basic ABC+, 你一定要自己在她面前先看, 她會好奇走過來一起看. 就這個時候說故事.
佢鍾意玩乜 米教乜囉
跟番bb佢自己既development
有興趣/需要乜 就搵乜俾佢
吾使跟住一套套 tool set死晒
佢學講野就見乜同佢講乜 中/英文一齊講
佢想睇電視 就開disney channel 聽英文
佢想睇書 就同佢讀story books 中文/英文
佢想玩玩具 就俾佢訓練小肌肉既玩具
佢想跑跑跳跳 就帶佢去公園
可以俾到d小朋友吾同既觀感刺激
有吾同既道具/玩具, 吾同既環境, 吾同既內容
最重要既係 要佢學識點同人一齊玩
英文係一種語言 要黎溝通用
係日常生活中,等佢真係有需要既時候,
叫/教佢講同聽, 就肯定會好d

十分認同.

原文章由 Phoebe0434 於 07-11-13 15:11 發表
我有齊一套DWE教材, 囡囡一歲多時用一直用PLAY ALONG, SING ALONG & PLAYMATE都很好, 也不停見她進步. 很開心, 但再下一步到BASIC ABC'S+就不看, 停了好一般日子. 自己都開始懷疑這個教材的時後. 有日佢突然取了本BO ...

請問你囡囡依家幾多歲?我同你一樣英文都好有限,當初我買佢o既原因都係希望能令佢學好d英文,但我最怪當初個sales曾同我講話就算家長英文唔好,用DWE都唔會有影響,如今我個仔已3歲多,用左佢都有2年幾,一路以黎,佢就不斷聽同吸收,但我就唔能夠同佢互動式咁學習,當然好簡單o既都會,所以佢依家停滯左o係單字階段,句子依然未得,好多單字或2字o既英文佢都識,尤其亞仔開左學以黎更加少用佢,所以更見停滯不前,本來都打算放棄,但依幾日同個媽咪傾開,又令我改變初衷,決心再繼續試下,依家同佢用緊step by step,大家加油呀 另~~想問下你如囡囡將來入學你會選主流還是國際班入讀?我選左主流依家有d後悔,所以下年會轉返國際班...

原文章由 子峰mama 於 08-1-5 10:56 發表

請問你囡囡依家幾多歲?我同你一樣英文都好有限,當初我買佢o既原因都係希望能令佢學好d英文,但我最怪當初個sales曾同我講話就算家長英文唔好,用DWE都唔會有影響,如今我個仔已3歲多,用左佢都有2年幾,一路以黎,佢就不 ...

Hello 子峄mama,

多謝係的回應, 有時間互相交流心得
我囡囡剛剛28個月大. 佢大約16個月大時開始用.
請問step by step是什麼 我手上是2000年版都out out地
選校真是好煩 有時真怕自己選錯誤了囡囡.:cry: 依家都心大心細.
我囡囡無讀n1.有無好介紹或分享心地呀.

原文章由 Phoebe0434 於 08-1-6 01:48 發表

Hello 子峄mama,

多謝係的回應, 有時間互相交流心得
我囡囡剛剛28個月大. 佢大約16個月大時開始用.
請問step by step是什麼 我手上是2000年版都out out地
選校真是好煩 有時真怕自己選錯誤 ...

step by step係我近呢幾個月upgrade的,係可以互動o既dvd,連埋d習作簿咁囉,即係一路睇住dvd,佢一路有問題問你同做習作咁囉,建議我真係冇乜,因為我都唔係用得太好,但唯一對我個仔最大得著o既地方就係,佢d英文雖然唔係talk得好好,但個底子打得好好,o係學校學野學得好快,知道咩係英文咩係中文,對英文o既求知慾好大,唔懼怕,尤其呢2星期好多野教佢一次就記得,舉例我講一次a~p~p~l~e----apple佢就識左,依家問返佢都識串,所以我覺得無論我用得如何失敗,都有可取之處

原文章由 子峰mama 於 08-1-7 12:15 發表

step by step係我近呢幾個月upgrade的,係可以互動o既dvd,連埋d習作簿咁囉,即係一路睇住dvd,佢一路有問題問你同做習作咁囉,建議我真係冇乜,因為我都唔係用得太好,但唯一對我個仔最大得著o既地方就係,佢d英文雖然唔係 ...

"底子打得好好,o係學校學野學得好快,知道咩係英文咩係中文,"
yeah 十分讚同. 因我都覺囡囡都係咁.
我自己就會一個一個生字加起教佢. 如加please, thank you, bye-bye & hi. 要佢講milk please...., thank you mani......, bye-bye teacher........& hi children....etc. 然後咪加" I want..., I love....., I need ....., I like......,I want milk please, ......etc.
再加上佢返pg聽下聽下衣家佢係pg都會答老師的問題, 但不是次次都答對....:loveliness: . 佢肯答我都 .

可否在此分享一下是什麼事令你有d後悔,所以下年會轉返國際班.
我暫時心儀的幼稚園是聖公會聖約瑟堂幼稚園. 因亞囡比較怕羞, 去到陌生環境下下要時間warm-up, 所以選這間小班及有多位外籍老師, 日日可接觸到二文三語, 但佢地不是吹谷型. 希望自己無同囡囡選錯la.....:loveliness:

原文章由 Phoebe0434 於 08-1-8 12:02 發表

"底子打得好好,o係學校學野學得好快,知道咩係英文咩係中文,"
yeah 十分讚同. 因我都覺囡囡都係咁.
我自己就會一個一個生字加起教佢. 如加please, thank you, bye-bye & hi. 要佢講milk please ...

其實你女女都係2歲多d,o岩o岩學講野,要明白如果你著重佢英文方面多點o既話,o係學講中文方面會差d,但不要擔心亦不要放棄,因中文始終係我地母語,只係識遲少少,記住佢依家學緊講野係一個相當關注o既時機,千萬不要錯過,錯過左就好似我咁架喇.... 我記我我個仔o係學講野果陣,我都係盡我o既能力同佢講英文,但漸漸,佢好多野都只識講果樣野o既英文,唔知中文係點,尤其同外人溝通,人地會以為佢好多野唔識講,o係中文方面佢的確比同齡o既人低,我講緊o既係佢2歲零o既事,我開始擔心,於是我決定用返母語教佢講野,平時佢有佢o係屋企同工人睇dwe,我有我返工,都好少同佢一齊接觸套野,日子久了,佢o既中文依家好叻,咩都識講,但英文就停留左o係套野入面o既簡單字句或生字,我後悔簡主流班,話出年簡返國際班,其實係同一間學校黎,佢未入學前,d中文都未係咁叻,好多野都係學緊,返左半年學,d中文開始根深柢固,所以我諗如果當初佢一開始就讀國際班,d英文可能會好d,到下個學期同佢轉返國際班,我又驚佢聽唔明老師講野...我o既目標係希望佢能入讀英文小學,所以好想佢o係幼稚園階段講好d英文......
‹ 上一主題|下一主題