用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 脊柱側彎
go

脊柱側彎 [複製鏈接]

原文章由 櫺囹桼 於 08-4-29 22:23 發表

如果仲急劇彎落去(40度以上)..屆時你已經係專家!

咁我咪係專家
下,007,你講咩話
著架好痛架!
唔好啦掛

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-4-29 23:39 編輯 ]

Hi!我叫Mimi,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大頭照是「」!佢係粉紅色架!已經19歲啦!

每年關於問scoliosis既topic,都會出現幾次

下面個topic係我回應過的,可參考下

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1005162&extra=page%3D1&page=1

其餘可參考的資料
http://www16.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5958988&extra=page%3D45

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-4-30 01:53 編輯 ]

Hi!我叫Mimi,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

原文章由 xmanman 於 08-4-30 10:20 發表
看了你post 出來條link,  我想問你最後有無看脊醫,  脊醫係唔係註冊醫生呢??  有無用呀??

脊醫太貴了,所以無看過唔知有無效

脊醫係唔係註冊醫生,真係唔知,但好似係香港政府有註冊脊醫牌既

原文章由 櫺囹桼 於 08-4-30 21:04 發表

我忘記了呢隻冇爪貓仔曾經帶個架添...有點班門弄斧了!

:cry:

唔係呀,你寫得好好呀

不過除了威記有得睇,仲有大口環(逢Mon上午)都專睇呢科架

原文章由 WTONG 於 08-5-2 09:52 發表
多謝你地回覆。
醫生話照完x-ray後, 仲要照MRI, 睇下會唔會壓住神經腺, 你地試過未?

呢樣我都試了

你小朋友幾多度?

原文章由 WTONG 於 08-5-2 14:37 發表
唔知,  醫生剩係話脊柱S形, 弧度唔合格, 睇倒你地回應先知原來有度數計。

你睇番本學生健康紀錄冊,有寫的。

是寫住ATR ?? 度,呢個就係睇架啦

但無必要的話,醫生是不會叫你照MRI的

做手術前,醫院會同你照架

仲有,如果係沙田威爾斯,唔係話要睇主任醫生就可以特別約架 點會約到呀? 唔該教下我喎

至於物理治療,政府醫院轉介後,係可以拿住果封信,去番自已住的區醫院睇的
(威爾斯物理治療,有4堂要上的 )

照MRI邊使等一年呀 我等了3個月渣
(照完我係暫時唔使做手術)
你約了幾時覆診,佢地就會安排係你覆診前照架mouth:" />

原文章由 annalaumw 於 08-5-2 15:30 發表

MRI 會更清楚, 嚴重是必須做手術(現時已經比較普遍), 但因為在發育期間, 所以更要小心, 另外一定要佢保持姿勢(坐,SLEEP...),體重附合標準(肥胖會有影響), 重東西就唔好(書包是一個問題), 最好分開重量,  處理唔好成長後會經常腰背痛, 我估你現時是政府跟進, 若果是沙田, 有很多好骨科醫生, 而且主任醫生要特別約, 日後重要做物理治療, 將軍澳都可以, 骨科醫生,護士及物理治療師都好NICE, 另外如果未照MRI, 而等政府要1年才幫小朋友照, 最快請政府醫生寫紙比伙你去私家(播道幾好),政府轉介私家-六折, 約 $2,700, 有時有位即日就可以照, 3日有片及CD, 你復診時就已經可以比醫生

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-5-3 16:43 編輯 ]

原文章由 annalaumw 於 08-5-3 16:32 發表
剛剛3月做完手術, 1月睇將軍澳醫生講的, 佢比2 個choose, 1等1年由駢聯合照, 2 即時寫紙去私家照, 1月尾覆診睇報告,即時按排,因為年假, 所以3月做
事實2001年開始睇私家, 等了7個月睇政府(2002), 要上4堂運動基本堂(第2次即2008年就不用了) , 才開始做物理治療, 9個月後沒有特別轉壞及痛, 就停了
2004年又再痛就去私家, 又在私家做了幾個月物理治療, 中醫療法, 拖到2006年底再排政府,2007年12月底見醫生,

做手術係咪好痛呀

點解你唔係全港果2間醫院到follow up呀 好d架
我係由學生檢查發現到e+,都11年啦 不過就快斷尾唔使再check lu

你幾多度呀?無著過架咩?

其他我都睇過一次教授(好似副教授,唔記得啦,總之係高級醫生的),佢睇過我一次,但之後我想佢再睇我都唔得
(果次佢睇我,我之前係完全唔知的,係醫院自已安排了的)

你scoliosis係咪已經用了新手術方法做啦

原文章由 annalaumw 於 08-5-3 16:48 發表

4月底跟同學及舊老師食飯, 講起骨科手術, 當中同學母親及老師父親都剛剛因年老踫傷腳, 都要做手術, 都係睇咗2個私家醫生,同樣要求做手術, 同學因為以前做過一個訪問, 知道威院主任醫生好有名氣及經驗, 她就打電話, 當然係醫生秘書接, 當然要求啦, 好彩約了在私人醫院做手術前一天, 醫生話, 老人家, 無必要唔好開刀, 要全好, 就可能, 可以行路,去街, 最後只是吃藥及做物理治療, 沒有去私家做手術, 現在已經3個多完, 都ok, 所以叫miss試下打電話去求下,

原文章由 annalaumw 於 08-5-3 18:34 發表
手微很普通, 但全身痳醉, 手術唔會痛, 唔可以食嘢, 手上"吉"住比醫生打針及吊營養水個位就腫哂, 又辛苦,sleep政府醫院大房, 護士,亞姐, 醫生都好好, 但..., 小朋友真的唔好做手術, 自已惡代係自已問題, 同事都係咁20 ...

椎間盤突出,我聽過啦,話好痛架麻,厭到神經就痛c

個Dr同我講,話我算好彩,雖然有scoliosis,一般人的病徵是會被正常人無力、易倦,易有椎間盤突出,但我最底的back bone2節融合成一節,少d機會有椎間盤突出、無咁快倦同無力喎

‹ 上一主題|下一主題