用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 脊柱側彎
go

脊柱側彎 [複製鏈接]

小兒係健康院檢查發現有脊柱側彎, 照左X-光, 要轉介醫院跟進。 請問脊柱側彎仲係發育時期係唔係有得醫? 骨科、脊骨神經科、中醫,邊種最有效呢? 可唔可以介紹醫生。 謝謝。
   0    0    0    0

阿女2年前同樣係健康院檢查發現有脊柱側彎, 依家係QEH定期覆診, 但我地未試過其他醫生, 唔知好唔好.

我聽健康院的醫生講, 如果
越來越差, 就要戴一好似係固定脊柱概石膏, 再嚴重要做手術, 所以好擔心。

回覆 #1 WTONG 的文章

my daughter is 11. have the same problem and need to x-ray tomorrow. I am very worry also.

My daughter also has this problem in 10 years old and we are very worry but after consulting the doctor for few years. Now she is 16 years, although she can't recover, she can  keep the situation. And no need to see the doctor now. You can call Mr賈 at 25769639 (Wanchai near MTR exit). Hope he can help your son/daughter.

回覆 #5 WTONG 的文章

U can try this: 佐敦南京街加州脊醫中心。

原文章由 WTONG 於 08-4-29 12:16 發表
小兒係健康院檢查發現有脊柱側彎, 照左X-光, 要轉介醫院跟進。 請問脊柱側彎仲係發育時期係唔係有得醫? 骨科、脊骨神經科、中醫,邊種最有效呢? 可唔可以介紹醫生。 謝謝。 ...

而家脊柱側彎唔係乜野一回事...因為小朋友揀飲擇食又怕肥,平時運動又少...如果標高起嚟脊柱就冇足夠肌支撐(背部雞翼位可見廋mount mount)就易生到歪歪斜斜(當然有部份係遺傳...)...再加上孭個書包又鬼咁重、番到屋企又攤喺度睇電視....都會加深側彎程度(所謂側彎,唔係C字型而係呈S形狀..)

所以如屬初期(即健康院檢查後轉介去醫院),醫院會同你照多次...如果輕微(十零度)...醫生都冇野可做冇藥可醫,6個月復診一次!記得攞番張腰背運動簡介(有d醫院有運動堂上..)...按圖每天做運動、盡量每星期一游水一次、書包太重可用手拎幾本、行得正企得正..基本上80%以上會冇事(醫生會跟進到發育完成或接近完成)

如果復診再照超過20度,可能要帶矯型背架(即上半身每日23小時要帶上背心型矯型架緊緊扣實身體以防加深~保持已經算係非常成功...沖涼游水體育堂先除!)熱天比較辛苦,帶慣冬天頗舒適!又係半年復診一次...繼續以上運動及注意事項,醫生一般跟進到發育完成或接近完成(架都係長期帶)...基本上90%以上冇事!

如果仲急劇彎落去(40度以上)..屆時你已經係專家!

坊間好多人話針灸、脊醫...一兩次就醫好...咁麻煩你去沙田威爾斯醫院問下d小朋友...佢哋會答:“得就唔使帶架咁辛苦啦!”

當然有個別成功例子...不過我個人就信政府醫生多一點!(起碼穩陣唔會節外生枝...)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 08-4-29 22:23 發表

而家脊柱側彎唔係乜野一回事...因為小朋友揀飲擇食又怕肥,平時運動又少...如果標高起嚟脊柱就冇足夠肌支撐(背部雞翼位可見廋mount mount)就易生到歪歪斜斜(當然有部份係遺傳...)...再加上孭個書包又鬼咁重、番到屋 ...

WTONG,

雖然我沒有好的醫生介紹給你, 但當年阿仔做檢查時, 姑娘問我何仔有冇做運動?我答有游水, 她說好要繼續游水對條脊骨有幫助,  所以我贊同 "櫺囹桼 " 所講除了看醫生還要做適量的運動

原文章由 櫺囹桼 於 08-4-29 22:23 發表

如果仲急劇彎落去(40度以上)..屆時你已經係專家!

咁我咪係專家
下,007,你講咩話
著架好痛架!
唔好啦掛

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-4-29 23:39 編輯 ]

Hi!我叫Mimi,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大頭照是「」!佢係粉紅色架!已經19歲啦!

每年關於問scoliosis既topic,都會出現幾次

下面個topic係我回應過的,可參考下

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1005162&extra=page%3D1&page=1

其餘可參考的資料
http://www16.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=5958988&extra=page%3D45

[ 本文章最後由 beverly@mim 於 08-4-30 01:53 編輯 ]

Hi!我叫Mimi,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

看了你post 出來條link,  我想問你最後有無看脊醫,  脊醫係唔係註冊醫生呢??  有無用呀??

原文章由 beverly@mim 於 08-4-30 01:46 發表
每年關於問scoliosis既topic,都會出現幾次

下面個topic係我回應過的,可參考下

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1005162&extra=page%3D1&page=1

其餘可參考的資料
htt ...

原文章由 xmanman 於 08-4-30 10:20 發表
看了你post 出來條link,  我想問你最後有無看脊醫,  脊醫係唔係註冊醫生呢??  有無用呀??

脊醫太貴了,所以無看過唔知有無效

脊醫係唔係註冊醫生,真係唔知,但好似係香港政府有註冊脊醫牌既

原文章由 beverly@mim 於 08-4-29 23:37 發表

咁我咪係專家
下,007,你講咩話
著架好痛架!
唔好啦掛

我忘記了呢隻冇爪貓仔曾經帶個架添...有點班門弄斧了!

:cry:

[ 本文章最後由 櫺囹桼 於 08-4-30 21:07 編輯 ]
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

原文章由 櫺囹桼 於 08-4-30 21:04 發表

我忘記了呢隻冇爪貓仔曾經帶個架添...有點班門弄斧了!

:cry:

唔係呀,你寫得好好呀

不過除了威記有得睇,仲有大口環(逢Mon上午)都專睇呢科架

Duchness of Kent Children's Hospital in Sandy Bay Hong Kong is very famous in management of children's scoliosis. you can try to book an appointment there.

原文章由 worldpeace 於 08-4-29 13:29 發表
阿女2年前同樣係健康院檢查發現有脊柱側彎, 依家係QEH定期覆診, 但我地未試過其他醫生, 唔知好唔好.

多謝你地回覆。
醫生話照完x-ray後, 仲要照MRI, 睇下會唔會壓住神經腺, 你地試過未?

原文章由 WTONG 於 08-5-2 09:52 發表
多謝你地回覆。
醫生話照完x-ray後, 仲要照MRI, 睇下會唔會壓住神經腺, 你地試過未?

呢樣我都試了

你小朋友幾多度?

唔知,  醫生剩係話脊柱S形, 弧度唔合格, 睇倒你地回應先知原來有度數計。

MRI 會更清楚, 嚴重是必須做手術(現時已經比較普遍), 但因為在發育期間, 所以更要小心, 另外一定要佢保持姿勢(坐,SLEEP...),體重附合標準(肥胖會有影響), 重東西就唔好(書包是一個問題), 最好分開重量,  處理唔好成長後會經常腰背痛, 我估你現時是政府跟進, 若果是沙田, 有很多好骨科醫生, 而且主任醫生要特別約, 日後重要做物理治療, 將軍澳都可以, 骨科醫生,護士及物理治療師都好NICE, 另外如果未照MRI, 而等政府要1年才幫小朋友照, 最快請政府醫生寫紙比伙你去私家(播道幾好),政府轉介私家-六折, 約 $2,700, 有時有位即日就可以照, 3日有片及CD, 你復診時就已經可以比醫生

原文章由 WTONG 於 08-5-2 14:37 發表
唔知,  醫生剩係話脊柱S形, 弧度唔合格, 睇倒你地回應先知原來有度數計。

你睇番本學生健康紀錄冊,有寫的。

是寫住ATR ?? 度,呢個就係睇架啦

‹ 上一主題|下一主題