用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 校車事件睇真D!!
樓主: 哪爸媽
go

校車事件睇真D!!   [複製鏈接]

校長閣下上任快一年,响6月18日晚,薛校長就校車服務及樂器班家長晚會中,就依然不接受家長舉手提問,是否我們不配與你對話呢?家長衹能將問題寫在紙上提交,結果問非所答,當家長係白痴。

我們已向公司註冊處及在網上搵晒D電話,逐一打去問, 各位同病相憐的家長亦可自行求證,我冇講大話,歡迎挑戰!趁D細路就放假,我會繼續搵料貼市跟進!

參考資料來源:- 首次標書內容及學校網上提供的6月18日晚會的PDF檔作參考:-

1. 薛鳳鳴校長說:投標書指出的苛刻條文是為學生, 閣下轉移視線只說其他的條文,為什麼閣下不註明全文共9頁,在第6頁投標附表中,第3、11點及頁底投標者簽署線上的數行條文,不厭其煩提醒出標者要賠償;太好笑隙,學校有特權隨時終止合約,供應商仲要賠差價比校方,但問題是家長直接付$比服務供應商使用服務,但賠償就賠比校方,賠差價?賠幾多$,賠幾耐都無列明,如果有得賠,家長又唔知,學校發咗達都冇人知?

招標書係校網主頁~最新消息~過往消息~3/5/2012校巴服務招標
招標書︰
http://www.bstwlmc.edu.hk/upload/files/news/2012_05/LMC019-2011-SCHOOLBUS.pdf

2. 公司註冊處資料顯示,學校新簽約的校巴公司,「互力有限公司」,是在2012年5月31日才成立,3名股東,註冊地址是一間的士的車行:-

陳民強(香港的士聯交所負責人同名,簡稱的士車主) 持股份4999

羅杰章 持股份3000
曾國強 持股份2000

3. 薛鳳鳴校長說: 「互力有限公司」從三間公司組成,裕運….佳豐….萬達…, 當我地打電話去萬達公司查證,原來裕運即是萬達公司,糸同一間公司,找他們的行政總裁,他們說沒有此職位人士,公司只有老板或員工,冇行政總裁職位,我再說找網上列出的聯絡人曾先生,該位小姐說他已在本年約5月離職,至於佳豐所謂服務學校,有的學校原來已經是停辦了的,尚存的均回應,唔識佳豐運輸,學校現時是用褓姆車接載學生,褓姆車的聯絡電話就有,但佢哋公司名就唔清楚,只知他們的車是一架車接幾間學校學生的細車.唔怪得可以做咁多學校啦; 薛校長請問妳知唔知?又有冇查過;

4. 打電話去運輸署2804 2573查詢,課後興趣班收費詳情,運輸署職員回覆,除常規每月定額車費外,學生服務是不可在登車地點或車輛上再收取任何額外每程計算的車費,因為用校車接載學生的額另外收$服務,是屬於非法接載,如行車時發生意外,保險公司有權拒絶受理.校長到時妳賠定互力賠?

5. 薛鳳鳴校長說6月10日星期日和 「互力有限公司」簽約,請問妳有查證「互力有限公司」文件嗎?閣下有為我們的子女乘坐校巴的安全想一下嗎?校長有包庇「互力有限公司」嗎?妳有關注家長的經濟能力嗎?「互力有限公司」派給我們的通告聯絡電話是26476242,這個號碼是浸信會沙田圍呂明才小學校務處電話?聯絡人王若香女士是校務處書記?校長你是否和家長開玩笑?連學校電話及人力資源都貼埋比人哋做生意?聯絡資料都出唔起,咁叫做生意?

6. R準時到站接送學生 (未做就吹,D到站時間!路政署日日封路比佢行!當我哋傻?)

R安全駕駛,安心保障,經驗司機,細心褓姆 (車又唔夠?聯絡人同電話都要黐學校就已經有問題?經驗司機,細心褓姆,你哋而家响邊!尋人呀!)

R價錢優惠,服務優質 (一車兩線,補課車每位收$15,果然優惠優質)

吹牛吹得太大隙,服務承諾!所有嘢都糸搵$大計,水洗都唔清!沙呂小的家長唔傻既,難為d打手仲埋沒良知話一個電話就引發出陰謀論?你話唔糸陰謀就唔糸,凡事睇証據!我沒資格投訴,是求真!

k808964  其實我想問如果得小貓三嘅只,新校巴公司仲做唔得住呢?如果做唔住跟住啲學生又點呀?  發表於 12-7-4 12:48
   1    0    0    0

我們不是沒有嚐試投訴,而糸投訴無門,有人會幫我哋咩?果班糸賊!又見招拆招,連眼淚都標埋,仲話自己無奈接受新公司,大話連篇.
教育局!法團校董會!嘥氣啦!!佢哋有感同身受過咩!佢需要搭校車咩!黑箱作業,打電話問校車,學校就先問你攞資料.
而家佢哋都監視緊我哋既言論,大家要保護自己,小心秋後算賬.
9月開學糸點?冇人知!我是有想過自組校車;但就嚟又放暑假,所以我想問有冇人肯聯絡d新城褓姆會唔會肯幫手同我哋粗略記吓d想搭校車的同學,我哋口頭用自己既式方式報名,唔好寫任何紙留証據,萬一有變數,作為第二手準備都得掛,佢哋糸比人趕走既,同學校關糸一定唔方好,冇証冇據响手,應該信得過,萬一互力...!舉手之勞,希望佢哋肯幫吓手,唔知得唔得呢?佢哋有學生資料,用口頭打個招呼之嘛,好過遇到打手!!,(記得問褓姆攞定聯絡電話,叫佢哋有消息通知)

校長是從將軍澳宣基來的,應該就是屬宣道會;據我所知,冇聽過佢响浸信會的敍會亮相!

k808964  咁請問一聲係咩人請呀薛校長呢?  發表於 12-7-6 01:34

總之件事要有轉機,就要換過第二個有浸聯會屬會背景的校長先有運行!其實我响好早之前都有打去新城問過,想租車由馬鞍山返沙呂,但糸佢哋回覆我話,不是不想做,佢哋話D司機褓姆都話會好掛住D沙呂小同學,但佢哋唔可以咁做,佢哋有足夠既車,不過好為難,大家都會好尷尬,可能也是不想與學校對抗,唉!!鬼叫依家改朝換代咩!

k808964  依你所講除咗新城無得簡囉!  發表於 12-7-4 14:29
k808964  咁第二個校長又有新既問題係咪又換第三個?  發表於 12-7-4 12:56

佢哋本來計劃搶劫D供應商,但竟然冇人中計(包括做開果間),點知失策,跟住唯有轉勢,搵D來歷不明既公司,頂住門面,等待神跡出現,聯絡人都由學校出,人都冇,仲有點解6月18的晚會,佢唔乘勢擺幾架車响學校門口及帶個新校車公司負責人嚟幫手解話,所以間公司話有車,我暫時都唔信!!連犯法接載服務法例[都唔知,仲話有經驗,計劃每位每程收$15.-,每車夠數30人才開車,至少收到$450.-才開車,學校個PDF檔裏面仲提及,叫我哋要尊重商業決定,接受現實,假像會形成混亂,開學時有可能車輛不足喎!

k808964  想問清楚點其實係點搶劫D供應商(收回傭)犯法喎  發表於 12-7-4 13:00

互力有冇車我就未揸倒,因為車是資產類,3個股東,而冢講緊唔咪千幾蚊,糸最少千幾萬,既然互力是新公司,又有後台照,互力你要同校長撐到底,不過,咁。就當有啦!因為佢到時可以話互力仲有第四,第五間公司持有好多架車,昨日我個細路又比佢洗腦,校長活有十三架車,叫媽咪放心報名!為人師表,繼續大話連篇,執迷不悔,時間會審判佢!

大家有冇發覺,好奇怪!我搬咗 d 証據出嚟後,d打手唔陏我喎!!冇人駁斥我,好唔慣!
糸咪拮中要害呀!痛唔痛呢?左右護法仲唔護駕,
我今日又打咗去果間唯一回覆唔投標既供應商奔騰旅運有限公司,原來佢哋比九巴收購咗幾年!!仲已經唔接校巴服務,多謝晒喎!!原來糸合埋眼就一相情願比標書人哋,真糸浪費標書嘞;
跟住我試吓聯絡互力個大估東陳民強!!本來會打算問吓佢,三個裏面你最大,最有資格講嘢!你哋9月份準備咗幾多架車同沙呂小玩呀,而家d車泊响邊?不過我打去果間車行,佢哋話唔方便比佢既聯絡電話我,所以就唯有止步.
有個稅局 friend 話比我知,叫我咪玩的士車主,佢哋怕比人知佢哋既財源,要生活低調,稅局會留意呢班人,分分鐘玩大咗,會追查佢 d $ 响邊度嚟,就要同佢秤身家,因為的士買賣差價上落/車租收入,賺既 $ 唔咪我哋睇得咁簡單!要開 file 做嘢!你想人哋死呀!

有個沉重既消息,我哋既互力校車已經四週圍響警號搵救兵.
互力糸冇財力又冇實力,校長你唔好又話你唔知!我收倒消息,有一名自稱投得沙呂小校車的人,
這幾天搵緊幫手,連黃色果 d 坐十幾個人既褓母車都唔放過?
搵車兼搵褓母,點知慘食檸檬,各位已交支票留位既家長,快 d 留意吓張支票過咗數味,希望可以賠雙訂啦!!
大家又估吓 6月30日星期六(可能打風),校車報名處邊位坐陣?校車大計又會唔會胎死腹中?
校長你準備好藉口未,理由要充足,唔好自打嘴巴,你有排頭痕,
比料我既人仲話,新城响呢行糸人都識既!點解你哋校長會迫走人,
仲想有以前返學放學既大場面,此情不再隙,買板唔知訂呀!
迫走人,仲邊有人敢埋嚟沙呂小呢個道理都唔識, d 做車既人最憎 d 自以為是既人,
你一路都搵唔倒車,都糸你自作孽,抵你比人教訓!!接連仲要巧遇老千,你有問題咩校長,反省吓啦!
沙呂因為你比人笑緊亞呀!重要死頂,回頭是岸呀!!
請校長你快 d 自費去訂做定十幾架大型吹氣校巴,夠鐘就叫 d 校工拖出馬路邊 bump 賬佢,
頂得一陣得一陣,唔好訂錯吹氣神九,費事人哋誤以為沙呂小 d 學生放學坐火箭升空,
你仲要搵舊年家教會陳主席幫手,搵 d 汽車行業強人重新設計獨家沙呂小車身花紋,
要死頂就快 d 行動隙,因為做嘢要時間!又或者投降!!我再搵唔倒料就當放過你,不過你咁強,你實有計,
我哋好聲好氣同你講!你耍我哋,仲帶我哋遊花園,反口覆舌,本來件事雞毛蒜皮!
但你處理得太弱,嚟到今日既局面,拖跨晒兼冇灣轉!!! 9月份開學,學校門庭冷落,家長奔波,都糸拜你功德無量所賜!!

k808964  好嘢比個叻你  發表於 12-7-4 12:42
carensiu    發表於 12-7-3 10:32
ElizaChicken  我俾個  發表於 12-6-29 13:13

有個沉重既消息,我哋既互力校巴已經四週圍響警號搵救兵, 互力真糸冇財力又冇實力,首領你唔好又話你唔知!
我收到料,有一名自稱投得沙呂小校車的人,這幾天搵緊幫手,連黃色果 d 坐十幾個人既褓母車都唔放過?搵車兼搵褓母,點知慘食檸檬.
各位已交支票留位既家長,快 d 留意吓張支票過咗數味,今天30/6(星期六)校車報名處,原來都糸校學代辦?校車大計夠竟會點收場呢?
首領你準備好藉口未,記住理由要充足,唔好自打嘴巴,你仲有排頭痕亞.
比料我既人仲話,新城响呢行糸人都識既!點解你哋迫走人?
仲想有以前返學放學既大場面,此情不再隙,買板唔知訂咩!迫走人!仲邊有人敢埋嚟呢個道理都唔識,自以為是既你,一路都搵唔倒車,都糸自作孽,抵你比人教訓!!接連仲要巧遇校車老千黨,你有問題咩領導,反省吓啦!
我哋因為你比人笑緊呀!重要死頂,唔該你快 d 自費去訂做定十零架大型吹氣校巴,夠鐘放學就叫 d 校工拖出馬路邊 bump 脹佢,頂得一日得一日,唔好睇漏眼訂錯吹氣神九,費事人哋誤以為沙呂小升呢!學生放學糸坐火箭返屋企.
你仲要搵前家教會主席幫手,搵 d 車壇巨星重新設計獨家沙呂小車身花紋,要死頂就快 d 行動隙,因為做嘢要時間!又或者投降!!我搵唔倒料爆,就當放過你,不過你咁強,你實有計既!
我哋好聲好氣同你講!你耍我哋,仲帶我哋遊花園,反口覆舌,本來件事雞毛蒜皮!但你處理得太弱雞,嚟到今日既局面,拖跨晒兼冇灣轉!!!
9月份開學,學校門庭冷落,家長奔波,都糸拜你功德無量所賜!!
(我之前po上嚟既原文,比人delete咗,今天重見天日!多謝支持喎!)

k808964  我呢個師9真係蠢,睇極都唔明你點解咁激動?如果有日大吉利士(當然唔會啦)新城唔做,啲學生咪要行路返學?  發表於 12-7-6 02:01

嘩!點解咁奇既!之前果個發表,叻到響6月3O日唔見咗,要我頁嘢失踪1日(咁耐).
咁唔文明架,糸邊個做既!
好彩有 friend 話比我聽咋,我即時補飛!
你驚校車收生數字唔理想呀!
鬼鼠到Lea埋響間房到收就以為我唔知!我响死之前都會無處不在既!
記住!唔洗仇!你有你做,我D咁既衰人,對你D禮義廉影響唔大。
反正你新收既小一家長仲未開始研究你既人格同醜聞,白紙嚟架咋,放鬆D,慢慢訓練同洗腦,你糸得既!

哈!哈!我已有新料!不過我要睇定d先爆得!!
但簡單 d 可以爆少少!!
互力簡直就好惦啦!!就用 5 架車跑盡全沙田既,
但...好明顯收生情況並非理想數字,計落條數唔醒晨!!到時中伏,著草都唔惦!!
總設計師眼見人數不足就馬上攪攪新意思!!
就叫學校班王若香(統稱書記們)話比班仲未報名搭校車既人知,
時間同舊屎一樣不變,睇吓會唔會成為淡市奇葩,救救互力校車,
互力我好驚你哋比人嚇走呀!!你唔好唔理我哋呀!!互力校車我會比心機揍大你架 !!
嚟緊我會號召 d 家長比飽飯你食!!嚟得我主場跟我搵食,食到你都得亞!!
如果遲 d 乘車人數你仲唔滿意,我就會推出乘車優惠套餐,
同埋每月搭校車人人記優點計劃,
準時交車費再比張 ice-cream party 飛過你吔雪糕!!
學期尾仲會邀請鄧微先上互力校車比個獎你,(因為我唔會批準姓鄧既入沙呂門口)所以要叫佢响學校以外做,你哋攞個獎返課室威比 d 冇搭校車班友仔睇;
如果你夠膽跟我既提意做,就真糸要寫個服字比你!

p.s. 上次我串你親愛既互力支票仲未過數,你就即時行動過比我睇,你真糸乖架嘞!!車都未攪就做比我睇 !

mamamia1972  原來校長話佢哋係天父派來的天使!我們己經是尚好的福份, 要感恩! (真的?!)  發表於 12-7-14 22:14

封家書不知所謂,好既唔講吓,衰既就攞出嚟講,屬會學校比我哋慘,
又唔見你比較吓一城呂明才!石門王錦輝!癈話!
我知到所謂的培道小學(私校),是要交學費的,
學生一定唔集中,學生及班數比我哋少,
而且不嬲都糸用褓姆車為主,攞嚟同我哋比,咪又糸耍我哋,
好明顯互力就糸冇實力,唔通想縮沙??佢依家就講定d離題嘢去分散家長既注意力,
仲叫我哋要珍惜福份同感恩,不過未講都我哋有排折墮之嘛!我哋之有今日都好感恩佢囉!!仲死頂!!唔認衰!!
不過大家有冇覺得封家書d形容詞好豐富,寫得出既都用盡,誓要感動人心,
擺明就當你糸低 B 既!!
埋尾仲加多句願意與你一同感恩的薜校長.....睇完之後,尿震都打埋!!
佢太古惑隙.....,所以我要睇定d先,我遲吓仲有料Po上嚟比大家睇!!

受到警告
哈..!你哋終於出手嗱!你主人尋晚去咗澳洲,冇時間照顧 d畜牲!!(噢!!要講澳大利亞至啱;) 做咩唔見你去送機既peaceofworld??個仔又唔join 團, i pad 班又唔參加!!你唔認同主人台戲呀?
我咩背景?總之我資料齊全,你糸邊個我就估倒啦!!你好驚牙!婚紗事件糸你既代表作, 我肯定冇你咁清楚嘞,比返條拎你
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110612/00407_030.html ,
就交比你攪大佢啦!!反正件事都至今都冇突破!
我而家個標題糸『校車事件睇真D』呀!!
你哋冇料就唔好入嚟玩啦!想大我呀!!講人面,肯定你唔夠我強呀!!
你呢 d 二打六行埋一邊啦!!
喂!!近排咁得閒既,成日四圍行, d 大公司又請你食豉椒炒魷牙?厭唔厭架,唔滯既咩? 淨糸識離題,冇理據的攻擊,同埋响外圍帶人遊花園,嘢又做唔倒!!你讀書讀到幾年班呀?你睇翻我d料,條條都堅架!!請指出邊件糸假既!!
我基唔基督徒關你鬼事咩!!我玩得起冇品,你得唔得丫!!
你哋叫人唔好信我?你都傻既!!人哋有用腦既去思考架,信不信由你!我從來一次都冇叫過人信喎!!冇惱!!
仲戇居到問我糸何方神聖?你拜開神既時候,就占卜吓,睇吓我糸邊個囉.
你記得咪冒基督之名幫我摳魔呀!!肯定唔靈 kan!!
想知我糸邊個?我糸你契哥+契姐呀!!契…!你仲想知 d “mud”,
睇吓我幫唔幫倒你!!轉校車公司糸人都知糸事實架隙,都唔糸咩新聞,你唔駛重覆講比我知喎!你哋想知一城呂明才同新城點解冇事,你咪打去搵佢哋校長,然後直接質問佢糸咪黑箱作業!我代答唔全神呀!!死蠢!!
我爆倒料做倒嘢就叫黑心,我爆唔倒料,成件事有冇人知亞!!如果一早爆晒,咪唔好玩囉!!
比 d 咁優質既嘢比學生,就不如叫善心!!
你又講吓我邊單唔糸真既!!講丫!!講唔講得出??例如呢??
隻手遮天,講大話就要感恩!!皆因校車事件太多破綻,故事鋪排又弱雞。
你驗證吓我 d 料有冇錯!!冇錯你就收聲!!或者爆d堅既嚟睇吓!!
你唔駛忌住我!!你哋吹我唔脹既!!
我做沙呂家長時你都唔知响邊啦!!唔駛你信!!齊心 d 隙?我冇埋你哋堆架!!放心齊心!!

回復 理旺陽 的帖子

其實唔糸我利害,而糸故事起因太多疑點,d 打手手法又唔惦;一對手幾個 account,
為了校車事件在多次同佢交手的經驗中,對她差劣行為留有深刻印象,
這些都在啟發我反抗並轉化為動力,
所以,呢吓令我啲起心肝,搵齊料去爆佢鑊金既!!
其實 d 料要搵都唔糸好難啫!!多謝支持!!
另外,可能我要盡快打字完成任務,避免我既另一半話我破壞人好事,
所以引致大家誤會我很急燥,我每次都是笑著來爆她的料,閱後的不安,謹此致歉!!
只要你哋輕鬆 d 及慢兩三拍去讀,就冇 mud 特別;
sorry!!

噢!!我邊有博士咁高級亞,要揭真相唔需要糸博士嘅!
只要有小小腦就惦架隙,博唔博士冇咩意思架!
原來你咁憎亞博士嘅咩!糸咪佢知你嘅衰嘢太多呢!
咁牙!佢有冇四圍唱你亞!我知你有癖好,就糸一唔糸就認屎認屁,
再唔糸就響BK開幾個Acc冒其他家長名發言,比人拆穿就龜縮,
你糸邊個唔難估啦!你又咁憎D過去式家長義工,人哋唔講等我講,
仲夠膽死開公數響街買嘢返嚟義賣,全世界都知啦!!
話明糸義工,人哋付出嘅並無利益,受用不受用,見仁見智,
有目共睹,最基本也應該是尊重他/她們,不可置疑,
如果同你一般眼界,日日心口碎大石,然後再話托槮都話得嘅人比!
我唔介意你擦我鞋,頒個爆料博士涵頭比我,響校車事件中睇怕你都是幕後功臣之一囉!
你再惗惗有冇D平日唔多講嘢嘅家長,又知你/同埋你另一半D衰嘢,頒獎禮又冇份去果個咪糸我囉!

喂!!又夠鐘可以爆D料過你哋知隙!!
資料來源自2012年7月23日星期一的東方日報 F6 版,
啟事欄內的三則離職啟事:-

第一則:- 互力有限公司曾國強於二零一二年七月十八日離職曾君在外一切華洋轇輵與本公司無關。
如有任何商業聯糸請致電92218382或25117663羅杰章先生

第二則:- 友聯投資集團有限公司曾國強於本年七月十八日已離職曾君在外一切華洋轇輵與本公司無關。
任何商業聯糸請致電92218382或25117663羅杰章先生

第三則:- 裕運服務有限公司與萬達公司營業部經理曾國強於二零一二年五月十日已離職曾君在外一切華洋轇輵與本公司無關。
任何商業聯糸請致電24031111顏小姐.

(配對翻校方提供既資料又話糸行政總裁,而家澄清咗糸營業部經理,講大話!)

睇完之後又有冇人話(懷疑)呢段嘢糸我作出嚟既呢?
唔知學校知未呢?總之有 mud 依陏會唔會告到佢甩褲呢?賠死佢哋都好喎!!
今次既玄機,互力洗幾舊水登報紙公開所謂既要員離職,
擺明就糸要同佢劃清界線,避免為此人惹麻煩,同埋要封殺有關人士在行內後路及避免有人四圍招搖撞騙,定或糸...想推翻一 D 嘢呢…!!
此君離職,對我校 9 月份校車營運有冇影響亞?
哈!!哈!!唔知互力既出現會唔會糸海市蜃樓?...短引…短引,定糸想著草呀!!
8月囉喎,仲玩百變,定糸想背叛全心扶植你既主人呀!!(真丟架)
好似家書所言,這是多麼美的一幅圖畫,令人動容!
今云我哋做家長既會唔會大開眼界,過一個不一樣的暑假呢??

如果互力唔撈,咁就要搵另一間加價 80~100%果間校車公司囉!!勁!!
互力你想走佬,定唔撈!!仲駛唔駛籌備…!點解要夾啱主持出埠,先公佈 D 咁既嘢…,
哼!仲有 D 嘢未交待清楚喎...!!...等亞主持人返嚟先收拾你班死嘢!!想作反丫嗱!!

開學嘞!!終於可以話比你哋知…有校車,聽聞系同冠忠巴士集團(港交所上市編號:- 306)買咗幾架大食又等劏既舊巴士,據集團年報話佢哋久唔久都要將D有折舊(內傷)既巴士推出巿場,等有需要既人士吸納,因為棄之可惜既舊車踢出門口,攞翻舊$做營運,再買新車都有化算,總好過咩住個藥煲兼仲駄衰間上市公司個陣勢。
不過,冠忠巴士只賣舊車,唔賣司機制服,如果到時互力D司機肯整套老翻冠忠制服嚟裝假狗開車就Perfect嘞!!到時又可作大9級,四圍同人講我哋搵咗間上巿公司嚟幫手做校車呀!!你睇冠忠架車嚟緊隙,幾架勢!!
前幾日,有個自稱糸以前校車公司既褓母打比家長通知返學時間,當家長聽倒個上車時間就扯火,仲鬧鬼個奶媽:-「咁早!!而家趕住去倒夜香牙!!」嚇到佢未聽晒就cut線。依家連跟車奶媽都齊章,原來搵咗舊屎校車既舊褓姆,點解以前可收現金,而家唔收得呢!!一律支票...,因為好似話幾年有人收完現金車費後穿咗櫃桶底,比佢老細發現咗仲炒埋,自此消失,時至今日有人但求有奶食,所以唔顧得咁多嘞,最多唔比佢掂倒 $,所以件嘢今日可以借屍還魂,咪重見天日囉!!極品!!
仲有,上星期日(8月26日)有個活動,目的地系馬灣挪亞方舟,個活動系教會發板攪既,有教友話,有人見倒學校門口泊咗D新城巴士响度,面都燶埋,仲黑過佢件衫,冇晒心機,個衰樣都幾攪笑,而亞Run超就EQ高嘞,扮傻仔,擔天望地,隨後就焗住上車向馬灣出發…。
唉!!已經四圍見人都唱臭間死嘢點虾我架啦,仲比佢害得好慘添,隻手遮天…藉口用盡,講到口都臭埋兼衰到出面,D人盲定聾架,地球冇晒車咩!!如果比著我哋,兩脅插刀谷行佢,以後打破腳冇車都唔會搵呢間死嘢啦!!有活動就分班攪,減少用車數量,搵互力校車咪夠數囉,或者以後唔外出活動,慳力又慳 $,活咩動,全部早、午及晚留校閱讀,學校裝晒 CCTV,咪話管理不善!!知到邊個再同D魔鬼來往就格殺勿論;
你以為Send個短訊比家長,3:40全部學生離校就得牙!!咪即系游校車河囉,以為冇問題,簡直就系悔辱人類既智慧,你淨系識招呼D有錢人。
哈..哈,真要整番句:「大炮鳴,你正在怎樣去愛??」

k808964  你又唔好斤大聲,我三點幾行過停車場都見好多新城車停响到,不過學你話齊新城揾20幾年學生車錢唔計啦  發表於 12-9-7 00:29

今日9月6日(星期四),放學時帶住個細路去咗搭的士.
正巧尾隨一架互力校巴 LA 3752(冠忠綠色波浪花紋),正直駛至麗豪酒店向右轉的燈口位時停低等轉交通燈,佢架車突然溜後(成尺),當時嚇死我,亞的士司機即時爆粗大鬧前面架車,鬧完一輪之後,佢仲叫我細心睇吓佢條尾泵把,個衰樣身經百戰都似,條泵把有重新噴油既痕跡仲有少少凹凸暗紋,跟著佢尾,淨糸聽倒佢副機件把聲好响,你哋真系好自為知,仲有亞,記得叫你哋學校既學生返放學小心D,行遠D...有著數,响平路有少少暗斜都溜後既車,好明顯就糸主機件冇力啦!仲有亞,呢 D七勞八傷既車,個Break都唔方好架,趁佢個樣仲睇得吓,冠忠梗糸要賣鬼咗佢益吓D街方啦!!
司機跟住仲話約响1973年,有架大嶼山巴士在羗山道墮崖, 凌空飛墮跌落300呎的山坡,釀成17死23傷既新聞,成為當時香港最多人死亡既車禍,呢D就糸成日上落高山既後遺症。(按:- 網上新聞資料顯示正確日期為1973年7月22日),同埋睇吓佢個牌糸LA字頭,凡冠忠有LA字頭既車都糸响大嶼山(LANTAU)爬山架,吾怪得知啦!!佢哋D大車(4部車都糸LA字頭車牌)而家多數只行平路居多,另外聽聞住响大圍某山上的家長話,佢哋條線糸架細車,唔糸大車,可能佢哋自己知自己事。
網上搵吓 LA 3752 車牌有冇特別新聞,點知响一段 youtube 片內標題是搖擺旅遊巴的片中睇倒 LA 3752 的車輛,行車時車身搖搖擺擺(有D牙煙);另外2008年1月16日有一部冠忠 LA字頭既車被扣查,因為架車輾斃一名女文員,都唔知糸咪個Break…?睇完都自覺好明智,冇幫襯人哋搭校車,搵完你笨,仲要擔心個細路安全,好驚亞!!
‹ 上一主題|下一主題