用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part 2 [複製鏈接]

原文章由 得意媽 於 07-10-29 12:01 硐表

哎呀! 我都係溫呢2本, 冇睇手冊tim

哈!!反而我無睇呢2本書, 因為多好多生字.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 Jade 於 07-10-29 14:28 硐表
得意ma, 珍珍,

我囡話今日評估咗中文卷同體能, 但冇評估中文認讀, 你問下你哋的小姐係唔係?

阿波話我知話有填充題, 我家小姐可能zzzz, 一陣要返香兒....
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

早晨....評估埋今日就輕鬆d 啦....不過今個星期都要做book report. 又可以去玩啦!!!

原文章由 ConnieBaby219 於 07-10-30 09:35 硐表
早晨

你仲咩成日唔online, 唔知人家掛掛咩...

原文章由 一家三口 於 07-10-30 08:28 硐表

今早又涼左d啦!  

係呀! 送阿女搭校車時都叫工人o羅返件外套比我自己, 我咁多豬腩都腳得涷 ...今個week 又可以打邊爐啦.

朗誦節有比賽時間啦, 手指謠的話, 我地多數係8-11組, snoopy 你個女係咪都有報, 係咪第8組呀??

himbb/ little- 12月11日(0930)  第10 組
kiri/ hailey - 12月14日(0930) 第11組

你地睇o下啦:

http://www.hksmsa.org.hk/ProgrammeCSpeech.php?PHPSESSID=2c14a79beed7db59a76cf4e1068b1003&type=2&ClassID=1682

因為我地仲未有receipt 無no. 對返, 只有查名咋.

[ 本文章最後由 Jennie 於 07-10-30 11:42 編輯 ]

原文章由 himbb 於 07-10-30 11:52 硐表
Jennie,
Thanks ! 我地都無乜練習, 仲未識背 , 我驚呀仔到時唔肯上台.....

唔c 擔心, 仲有時間, cissy 好似係1124 已經係啦.  但little yellow 真係唔知邊組, 我見同佢同名都有3個人.

原文章由 RoyceMa 於 07-10-30 12:13 硐表

Snoopy個囡應該是小學組 , 我個囝都係報小學1.2年級組別的.

係喎, 我豬呢o左添....但你地學校有冇幫地練呀??

原文章由 Kirima 於 07-10-30 12:33 硐表
我直頭無件樹添啦 有無d 補習班/私人教授可以介紹呀?
我自己教真係唔掂呀

呢間有...但價錢唔知

http://www.mi-train.com/

原文章由 RoyceMa 於 07-10-30 13:57 硐表

有啊, 上星期一開始每個星期都有一日留校練習一個小時, 但我個囝囝比較容易聲沙, 一去到高音位, 就會走音, 你地有冇d開聲良方介紹.

飲多d 柑桔水呀!! 柑桔用來開聲有用呀!

原文章由 silvia_ng 於 07-10-30 16:34 硐表

小女子小時候參加呢D野果陣, 未正式排練時, 先要做開聲。方法好似唱歌開聲咁, 每個KEY叫一叫, 同埋練長氣(每個音既持久度, 由低至高), 因為網絡世界難轉達, 希望你明我講乜:

試過有一年, 我咁橋比賽之前一日 ...

楊小姐呢隻, 越飲越失聲, 不過朗誦真係要運氣.....唔係運功.

原文章由 Mrs.Yellow 於 07-10-30 19:02 硐表
Jennie > 點解我搵極都只係見到4761個 4781個,你係邊樹搵到3個呀 我見好多人性取,叫消資格,係米5夠砰呢?

到底什麼是 手指謠?和 童詩朗誦 有什麼分別? ...

我見n478 有2個小黃喎....

原文章由 snoopy 於 07-10-30 21:29 硐表
煩!! 我在小學組, 同區不同組內, 見到有個同名同姓嫁! 佢又係參加普通話&同一首

咁你o羅返receipt 對咪得o羅...chloe d 朋友係咁對呀咋. 但我地tt 你都知行政有幾好, 邊有咁快有receipt 呀.

原文章由 Mrs.Yellow 於 07-10-31 09:20 硐表
Jennie/Snoopy or 知道的mami,
請問你們的普通話老師知道什麼是手指謠嗎?我問我果個佢好似直頭未聽過呢3個字。上網睇是好似需要較多同較大動作,但又聽過話比賽不適合太多太誇張,即係點好?

同埋點解幾十人都係同一個時間比 ...

手指謠響台灣幼稚園比較多用, 我只知手指謠係童謠一種, 係配合手部發展,從抓握、拍打、對掌、到大拇指與各指的協調等,讓孩子依序學習,鼻不但能促進首部精細動作與語言的發展,更能激發大腦的成長。

[ 本文章最後由 Jennie 於 07-10-31 11:56 編輯 ]

爺老太>>school calendar 寫住15-16/11 約見家長及更換冬季校服

我見校車都己經有人著冬季呀啦.....

君媽>>我地99 就o黎o羅樽領出來比個細著呀啦....

原文章由 Adrian媽媽 於 07-10-31 19:08 硐表

Jennie,

你真係了解我99, 睇下今年幾時要阿囝着羊底

學OWL 話齋, 你同我家都有一寶.  有時真係怕熱到ZIP 親多過冷親... , 我估我好過你, 我99 唔太主張著羊底, 因為佢話好焗身, 容易ZIP 親, 佢LIKE 夾棉底多D. 10度左右我女至會有羊羊打底.

恭喜hailey 入到tsl 2nd in. 呀!!!

CONNIE>>今晚仲會涷d, 你好好照顧hailey 呀!! 呢d天氣真係弄壞人.
‹ 上一主題|下一主題