用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part 2 [複製鏈接]

琪媽>>琪琪好叻喎, 咁快o羅閱讀獎及乖乖獎呀, 你快d d/l o個2 張相呀!!

[ 本文章最後由 Jennie 於 07-12-11 16:06 編輯 ]
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

YY>>其實我預o左讀津小, 就一定係比人谷, 入唔到精英班又係c得. e家tt 都係谷緊啦. 咪o既樣啦, 太愉快無成績, 學校唔會放過老c 呀!我都開始適應緊女王教室...望阿女今日唔c 罰企.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

今日又係罰企的時間啦!!

YY>>係是但錯1個字都要企, 我覺得有d過份, 3個字都唔識, 咁就真係抵c....不過今日聽講好似好多人都陪住我女一齊罰.

下星期默: 森林/草原/ 天氣/寒冷

原文章由 save 於 07-12-13 11:06 發表
各位,

有無人聽過上環吉叔同何樹勛醫師?  睇兒科邊個好d 呢

吉叔好多人睇呀!! 仲要o羅定籌呀!! 無籌無得睇...不過講睇e生都係人夾人緣, 我覺得佢好好呀!!你睇o下佢網址啦.

原文章由 somimi 於 07-12-13 12:24 發表

睇吉叔, 可以打電話去藥材掛號, then上去吉叔先去取'card', then到吉叔度大聲話佢知 [xx (no)已到], 這樣會快d !!

提一提, 藥材舖o羅籌只限上午, 其實藥材舖係o羅o左少少籌, 唔係全部, 上到吉叔樹自己o羅完可以走人, 轉頭返去睇. 吉叔只收診金, o羅住將藥單落下面執, or 你去你like o既藥材舖執都得.

吉叔樹響正上環站側永樂街出口咋喎....都唔算唔就腳掛.ops:" />ops:" />

講佢皮4, 佢成日都話自己越來越老, 但d 病人越來越多, 都唔知幾時至可以大休....你唔好一輪咀咁問野, 佢成日話一樣還一樣....

無記錯, 佢係休例三 & 日

[ 本文章最後由 Jennie 於 07-12-13 16:44 編輯 ]

eee 我估唔到有咁多人都like 睇中e喎....

係呢...有冇推拿e師好介紹?? 我睇o下o個個實在太貴. 因為係用電腦問題o既職業病, 搞到條骨硬晒.

原文章由 mamamui 於 07-12-14 09:54 發表

無辦法啦, 好多敏感症, 慢性病, 事實証明中醫才幫到手. 幾年前家母有肩周炎, 佢有一次去內地旅行遇到個掂的醫師, 推拿一次即搞掂.  5到你5服.
我都有你果種職業病.  如果大家知道有好推拿e師, 請多多關照! ...

我係公司個mon. 同mouse 位置無法配合正確坐姿而引至. 所以久唔久又要去整.  我都有個好得o既, 但我覺得佢收得貴, 不過我每次去都驚, 因為佢會幫我拆完骨再坎返, 所以每次去都會叫救命, 特別佢仲會叫返來覆診....不過佢真係好多病人, 個個都整頸/背脊, 無乜需要唔會叫你覆診, 費時晒佢時間, 你要的話你話我知, 因為呢個e師都要book.  我係想找個平d o既o者.

snowb>>如果係傳統脊e, 我就一定唔會睇, 因為整完仲衰, 兼且佢地始終唔係e生. 不過你介紹呢個有d 唔同, 都可以一試.

[ 本文章最後由 Jennie 於 07-12-14 23:58 編輯 ]

YYJC>>我都想要你個中e, 因為c6 想找個沖藥粉o既e 師呀!! 可否pm 我呀!!

明天去西貢wet o既朋友, 記得玩得開心d & 記得影大合照呀!!

原文章由 somimi 於 07-12-20 09:58 發表

Adrian Ma,
明日著便服, 扮靚仔d呀 !!

仲有記得無課外活動早放學呀!!!

玩開朗誦o既朋友, 你地睇o下有冇興趣:

[url=http://www.pkuschool.hk/download/PKU Speech Festival & Events 北大國際朗誦節2008.pdf]http://www.pkuschool.hk/download/PKU%20Speech%20Festival%20&%20Events%20%A5_%A4j%B0%EA%BB%DA%AE%D4%BBw%B8`2008.pdf[/url]

[ 本文章最後由 Jennie 於 07-12-21 11:20 編輯 ]

原文章由 貓頭鷹3號 於 08-1-2 00:42 發表
Jade,

果日琪琪之前未有 fever, 通常係好快body temperature 突然上升好高就會有.  醫學名係 Febrile convulsions, 如果同佢去一日 trip 都會帶定退熱貼 or 藥水, 但如果已抽筋, 都係打側身體, 唔好俾 d 嘔吐物令透 ...

chloe 細過都試過, o個次都我唔識handle, 突然急升發燒, 令到全身抽筋, 但我最終無去e院, 因為見佢有知覺好似無乜事, 之後健康院唔比我打針, 因為試過全身抽筋, 去私家樹問, 佢話唔可以打5合1又唔可以打百日咳針..所以到e院係穏陣d.  另外, e生應該同你講呢個病係要睇到at least 6歲會開始穩定.  大d 會好d....希望琪琪係最後一次入e院, 下次就係佢生仔就好啦!!!

願神祝福你一家, 讓大家亦彼此更加珍惜.

原文章由 mamamui 於 08-1-3 11:09 發表
樂媽 - 小女放假放到喪哂, 下星期評估 no eye see.

我女都係, 今日我病o左, 佢痴住唔放叫我同佢玩, 我叫佢溫書就話要訓覺!!!!

琴日只叫佢寫one to twelve, 係得個寫字, 問返都唔識!!

琪ma>>琪琪又腸胃炎呀...見到佢係咁病都戥你肉赤.  但有時真係食乜都嘔呀....我地會為你一家祈禱, 你也要小心身子, 因為你家仲有一老一嫩要你照顧.希望琪琪快d 好返啦.

求主e治琪琪, 讓佢快d 止嘔, 快d無樹. 奉主名求, 阿們.

琪媽>>琪琪會唔會係心理作用, 食完藥想作嘔感覺?? 試o下用糖tum o左佢食. 以前我會一匙藥水就一啖果汁比佢送藥. 我話"連"住個鼻就入唔到味, 佢又肯"連"住個鼻一次飲晒. 不過e家 我女鍾意食藥丸多過藥水, 佢話食完成肚水. 佢話藥丸無咁苦.

原文章由 mamamui 於 08-1-8 12:31 發表
琪媽 - 辛苦你了.

Jennie  - 講起都係時候買筒聰明豆 train 下小女吞葯丸了.

All - 請問有冇人知農曆年假由幾時放到幾時?

小路透社消息係應該: 1/2 見家長, 5/2 華服日, 6/2-17/2放農曆年.

琪ma>>咁就好啦....琪琪好返d, 都可以飲d 湯水啦.

阿女琴晚話今日除考數學外, 仲要識讀中文喎!! 好在琴日o羅本手冊都係得2-3個詞語唔識, 但唔識o既全部都係day 1 教o既.

琪媽>>咁就好啦...有返胃口, 有返抵抗力, 好快好.

君媽>>去啦....下年開始無乜時間去旅行, 除o左暑假.  望就望easter 平d,但easter 放得好少假, 好多學校都31/3 返學啦, 我地都應該係, 因為x'mas 放多o左成個week.

琴日高信寫揮春啦, 我估下星期主題又係中國情, 又要搵圖片時間啦.
‹ 上一主題|下一主題