用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會 ...
樓主: xo仔
go

元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會 [複製鏈接]

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會

早晨,各位,

o華!你地咁“西”厲,買到咁多size,我想買長袖,但連續去左幾日都等唔到長袖,而家我搭個親戚幫我買,$15/2件(長袖)。
軒轅媽 寫道:
我都唔定o架, 好似宜家o甘早, xo仔,jasma係咪趕住同小朋友返學呢? 天氣涼穿多件衫呀, 大人小朋友都係,我都作病. 個鼻好痛.好辛苦.出街又要做蒙面超人. 我都有買不過我只找到短袖24咋. 原來有o甘多size. 等我再去找過.

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會

jasma,

有件咁既事!咁咪"sit"水,可唔可以prorata計番架。

聽聞月頭時遲小小比信封個褓姆車司機,都比面式你睇,你地有無試過呀!我有個親戚,成日都唔記得,有次成10幾號先比,咁佢又過份D既!(但佢每個月搵好多錢人工,好姑寒個隻添!!)
[quote]
jasma 寫道:

另外,除咗思思搭校車,你地邊個都搭ga,因12月只返13日,但要full paid($400),我覺得好唔抵嘖,但自己接送又惊太辛苦喔,2月仲返得少得9日,唉,又要保住個荷包,又怕辛苦,你地比d意見我啊.

你點樣抽架???

軒轅媽 寫道:
講個好消息比大家聽, 我個fd今天幫我抽到隻kitty限量板. 係圓形金色果隻. 我叫佢今日買定六合彩.

XO仔,

唉!我個親戚真係好唔掂,有一次我幫佢買野 ,成兩個星期都未比錢我,問佢個時,佢話尋晚想比你,不過成11點幾,你地訓左覺lar...咁都得!我就話,冇理由,我冇咁早訓架,自此之后,我就冇再幫佢買過野。

阿女坐既褓姆車係獨市架!只此一條,冇得同其他比較 。另外,我都會試下問佢有冇得商量,下月平D可唔可以。

軒轅媽,jasma,

如果係可以比一半(少于20日)都合理,我諗有得傾。如果你12月或下年2月唔搭,佢連o個半個月錢都無埋,但架車一樣照開,只不過載我一個定少一個人jer....但有機會佢企硬,咁你自己要考慮清楚lar...

軒轅媽 寫道:
[quote]
jasma 寫道:
Hi:
另外,除咗思思搭校車,你地邊個都搭ga,因12月只返13日,但要full paid($400),我覺得好唔抵嘖,但自己接送又惊太辛苦喔,2月仲返得少得9日,唉,又要保住個荷包,又怕辛苦,你地比d意見我啊.

jasma

hi jasma:
我問過鄰居搭校車的. 佢o地話如果,果個月放假超過20日就比一半車費. $400是一程定係2程的車費?[/quote]

係呀,真係獨市架~聽聞以前有2條線,有一條做唔住,只剩一條。

xo仔 寫道:
思思,

5係呀, 獨市? 你去問下校方, 照我所知, 如果你要求或有問題, 校方會幫到手wor, 好似我, 之前以為我地條線係獨市, 之後咪又有其他行, 你試下問下.

同埋你已經出左聲5搭, 佢已經比面色你睇, e+同佢商量, 好大機會無得傾, 你不如先問學校, 睇下有無計先啦.

[quote]
思思 寫道:
XO仔,

唉!我個親戚真係好唔掂,有一次我幫佢買野 ,成兩個星期都未比錢我,問佢個時,佢話尋晚想比你,不過成11點幾,你地訓左覺lar...咁都得!我就話,冇理由,我冇咁早訓架,自此之后,我就冇再幫佢買過野。

阿女坐既褓姆車係獨市架!只此一條,冇得同其他比較 。另外,我都會試下問佢有冇得商量,下月平D可唔可以。
[/quote]

XO仔,

第三講我都無去呀,余生講D咩呀?我都好想知道,有無播到上次10優生的片段呀?

肖珍D校服靚D  lor。真光女仔都无得著裙,件恤衫又薄。

入正題lar...我都鍾意真光多D,因肖珍比較著重德育方面,如有禮貌等。但真光就著重語言及功課。不過兩間都有唔好的地方,就是沒有一條龍小學/中學。如有的話,就更好,唔駛為揀學頭痛咁多次。

早晨呀各位!

我冇報12月份的講座,因我12月份比較忙,應該無時間去聽,你地呢?

有一個講座,內容如下,你地有無興趣呀!

你的子女 / 學生是否懂得有效地學習?  
很多父母在輔導子女功課時,只懂得採用威逼利誘方法強行要孩子溫習,以期他們獲得良好的成績,可是情況往往事與願違。  

問題究竟出在哪裡?很多孩子在溫習時,只著重強記和背誦,忽略了真正的理解。然而正所謂:「不明所以,容易忘懷」。另外,有些父母只懂要求孩子做大量的補充習作,以為功多便會藝熟,可惜這只會削弱他們的學習興趣,成績卻沒有顯著的進步。

學習是講求技巧和方法的 ,若果父母能指導孩子掌握這些方法,學習自能事半功倍。本講座專為小學生 父母 和教師們而設,由香港城巿大學轄下城大專業顧問有限公司及歷斯頓有限公司聯合主辦,並邀得本大學社會科學學部首席講師張兆球博士為大家分享這方面之經驗。 張 博士十多年來致力研究親職教育,著作包括「教兒有方:孩子日常行為問題的處理」及「教兒 7 Q :發展孩子全方位智能」。在講座內,他將介紹一些實用的方法,協助學童有效地藉溫習和做功課來改善學習效果。  

講座內容包括:  
如何增進學童對課文的理解能力
如何加強學童的記憶力
如何改進學童的英文閱讀能力
如何正確地協助學童溫習數學
鼓勵學童的正確方法

另外,歷斯頓有限公司首席顧問黃偉強先生亦會講解教導孩子正確理財概念,培育理財美德,以及優質教育計劃的相關費用及該如何作出籌劃。  

講者:  張兆球博士
日期:  2004年11月27日(星期六)
時間:  下午2時15分至4時30分
地點:  香港 九龍塘 達之路 香港城巿大學 13 號演講廳 (LT13)
費用:  每位 HK$100 [ 名額有限,先到先得 ]  

886點解呀!!

xo仔,

Thanks.

人大法師,

近來忙嗎?咁小見你上黎ger....

jasma,

上次同你一起買o個對波鞋,返屋企再試下,原來同阿女而家著o個對差不多大,不過算啦,咁鬼抵!

你都有興趣參加家長會,如果我有時間,我一定參加。有無資料呀?

XO仔,

下次買平野一定叫埋你,你放心。

jasma,

你今個星期六返唔返合唱團呀?我帶對黑鞋比你。

jasma,

我已經打電話問左家長學校的課程,佢地傳真左D資料比我,你都叫佢地fax比你睇下。
Tel: 2476 7771

嘩!明日勁凍呀,仲要同阿女去旅行,好彩前兩天已經換左季。

jasma,

上次有無買到襪衭呀?我買左條灰色,無白色,唸住著係里面睇唔到,應該無問題。

通常每堂都會教一首歌仔,仲會派張歌紙,等你係屋企可以幫佢練習,我一得閒就幫佢練習,佢好鍾意唱架!但冇教你所講的d,r,m....

XO仔,
我在今年9月開始join,阿女好鍾意學。佢會派一本手冊同畫簿比你,用完本畫簿就自己買,但我見其他同學仔用完畫簿只用clearholder代替。其實仲好啦,又平又環保。本畫簿用黎貼歌紙同畫每次上堂的主題。今次我地教“小小的池塘”,所以要小朋友畫小池塘。但我多數只貼歌紙,因我女比較細,都唔識畫畫,上次畫“公主”,佢咁細個,點畫呀???

唔好意思,上次上完堂就即刻走左,冇同你say goodbye tim…..(因習慣左,跟住帶阿女去食mum mum).同埋唔記得帶我個女見下你個仔,通常D男仔見到我個女都好怕羞,又好開心     

唔係喎,我地o個班如果家長未到,小朋友唔可以行出課室外。

至于歌紙,第一堂已經開始派。

ayesha,
你可以直接打電話去問關于合唱團的事,佢地會fax張表比你,再fax番去,等通知就得lar..or 直接去大會堂填表都得.

Tel: 2476 7771
‹ 上一主題|下一主題