用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會 ...
go

元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會 [複製鏈接]

元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會

各位, 小兒在真光幼稚園讀書k.2, 但想找些家長分享下小朋友在學校生活.
xo仔

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗坪 --- 真光幼稚園家長會

XO 仔, 你仔讀 K2 呀? 下年要揀小學啦, 有咩心水呀? 我大仔今年揀啦, 我想揀玩朗校友會小學呀? 唔知好唔好呢? 我細仔剛返左 N 玨, 係嘉琳讀呀, 本來想去周宋主愛, 不過今年唔開 N1 班呀, 你會唔會比仔直上真光小學呀? 大家交流下丫

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會

bobo,

好耐無同你傾計啦, 你地走晒去邊呀?
我都鍾意周宋主愛, 佢地d老師睇落好鬼多笑容, 同埋幾有愛心, 你有無問佢地掂解唔開 N1 班呀.  而我都想入真光小學, 不過聽講都好難入, 我e+都有d擔心, 我住天水圍, 到時都5知掂.
xo仔

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長分享會

bobo,

元朗校友會小學在何處, 其實我對元朗的小學5係好清楚, 我只不過盲鍾鍾入左元朗讀, e+亦希望小學都係元朗讀埋去o羅.  
xo仔

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長會

有無真光幼稚園媽咪一齊黎交流下
xo仔

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗屏 --- 真光幼稚園家長會

我個女係 元朗真光讀 k3. 你個仔係邊間 ??

請問元朗真光媽咪
真光係咪好難入,多唔多人爭架?如果想報明年K1,我應該幾時去報名呢?thanks

Hello,我個女在元朗真光,岩岩返k1 .返得好開心喔,日日返到屋企都唱老師教的歌ga.

吉蒂:
我個女那間有400人報名,收咗240個(校長講的).

我個女面試都考咗成20mins先出來,搞到我鬼甘緊張.

你是咪考呢間?比個telephone No.打去問下:24765623

jasma

Re: 元朗 / 天水圍 / 朗坪 --- 真光幼稚園家長會

Hello bobo:

點解周宋主愛唔開N1?是咪會執啊?

xo 仔, jasma, 哈哈, 緊係唔會執啦, 佢咁好生意, 佢果日答我唔開 n 1 係因為之前兩年無開 n 1班喎, 咁一開就開 n2 收返晒之前無讀 n 1 果 d, 佢係咁答我咋, 我都唔明 why 會咁架, 總之佢話無開 n1 咁我都無法, 不過依家去左嘉琳都 ok 啦, 係無戶外活動差少少囉, 不過一年後我可能會幫我仔返去哥哥果間都唔定架, 話晒有多 d 戶外地方走動 ma!

各位真光媽咪, 我聽講真光超好,你哋點睇呀? 我個女而家 19 個月, 想搵 playgroup, 有冇好介紹呀? 多謝帮忙!!

jasma
  首先唔該晒你,睇黎都係一半半機會咁,我心儀的幼稚園當然係真光,其次是萊茵,所以兩間都報,請問面試只係小朋友去見,唔洗家長一齊嗎?我仔是02年12月出世的細仔,講野又唔肯講,好驚考唔到....

ayesha,

實在太好啦, 終於有元朗真光的媽咪, 我呀仔都係元朗真光, 不過係k.2
xo仔

jasma,

我地龍年小朋友就比較緊張, 前年下午班幾百人收幾十人.

你囡囡上午還是下午班? 邊個老師做班主任呀?
xo仔

alicescarlet,

真光超好, 係咩, 我都傻下傻下都5知, 不過上年k.1的班主任就真係勁好, 好可惜佢將會結婚, 所以今年轉校.
xo仔

bobo,

哥哥讀邊間幼稚園?
xo仔

吉蒂:
  真光面試是唔可以有家長陪ga,如果小朋友哭的話即時出局.
  我都有報萊恩,并收咗入主流班,但我想入的國際班full咗,
  唯   有入真光.

alicescarlet:

我個女2yls在荃灣都返過english playgroup,由11/2003-6/2004,她一話返學就好happy, 個人smart 咗好多.
  你如要我可PM to you.

xo仔:
  是啊,聽校長講你個子那年仲勁,五五波機會喔.
  我個女返上午,班主任羅慧研,黃xx,(吾記得

不如list個 名單,得閑上來傾下計仔囉,各位媽咪請up date:

元朗真光:
    login name/bb name/grade/
1)jasma-----jasmine---上午K1
2)
3)

朗屏真光:
    login name/bb name/grade
1)
2)

天水圍真光:
    login name/bb name/grade
1)
2)

jasma, 唔該可以share

xo仔,我大仔咪讀信義會生命幼稚園囉!

就我意見,如果揀真光唔使問我會揀西鐵站果間,戶外地方又多,口啤好,不過唔係只有真光先係好學校o既,係元朗出名 d o既幼稚園來來去去都係果幾間:肖珍,真光,信義,啟思, 萊茵, 邊間好真係就真係見仁見志啦, 睇下你想小朋友學 d 咩,萊茵近年開左國際班,想讀李宗德o既好多都會讀呢間,至於真光亦有人話幾多功課,所以揀之前真係要問多些意見,實地參觀下,不過聽講真光唔比參觀架
‹ 上一主題|下一主題