用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 正好教小朋友如何面對"逆境"!!
go

正好教小朋友如何面對"逆境"!! [複製鏈接]

見到有家長好氣憤為何龍校唔收自己孩子⋯覺得孩子做得好,家長in得好,問卷答得好卻被人拒之門外,甚為難受⋯
這心情非常理解及身同感受
這幾個月,要為孩子預備面試的父母都辛苦了!
事前要做各校的資料搜集,邊間好,邊間理念相同,又要金精火眼mark實可download表格日子,有d又要親自交表,排幾個鐘頭隊,面試前一晚的"準備",晨咁早要到試塲預備⋯in得幾分鐘,簡直係台上一分鐘,台下十年功的感覺,花了不少心血,精力!
到頭來話reject!話waiting!心有不悅,心有不甘係好正常嘛!但不用那麼氣憤難平⋯
與期氣憤難平,何不正好當作一個好好的教育材料,以身教告訴我們的孩子如何面對"逆境"呢?有跌過,才有爬起的機會,"跌"是痛苦,但能"爬起"的感覺卻分外甘甜!
現實的社會裡怎能盡如人意呢?這塲遊戲,有人順風順水,可以乜乜Vs物物再Vs東東都仲得!有人卻是唔係收R信,就係W信,天堂與地獄的感覺,有苦自己知!
面對唔知學校咩收生準則,(識哂未必收,唔識唔代表唔收)的情況下,家長只能做的就是繼續好好裝備孩子,培養正確價值觀,我相信一定找到你們寶貝孩子的"伯樂"

小孩見到父母沒有放棄,思想正面,孩子也能感受到的!一齊加油!培育好孩子!

AL1987  Well said, however I think you cannot write this before you finally get an offer.  發表於 12-12-10 09:06
   0    0    0    0

引用:有好深刻的體會,一想到未來十幾年也是努力

原帖由 ppgirl 於 12-12-10 發表
有好深刻的體會,一想到未來十幾年也是努力迎戰,真的人都顛!唯有調整自己的心理,接受現實!

...
當然有好深的體會啦!因為我也是由開始就連續收了七封W信或R信,仲寫埋求位信㖭⋯怎會不明白固中苦澀味

引用:贊成!思想積極正面好重要。我亦經歷過全軍

原帖由 oooasis 於 12-12-10 發表
贊成!
思想積極正面好重要。
我亦經歷過全軍覆沒,好明白箇中滋味,失望,失落,擔憂,情緒低落。
係呀!作為家長都唔想小朋友只是溫室的小花。這個逆境有父母陪伴渡過,將來就會懂得怎樣去應付,培養堅毅不屈的精神

引用:將來可令小朋友遇強越強,更加經得起風浪

原帖由 Amymichelle 於 12-12-10 發表
將來可令小朋友遇強越強,更加經得起風浪
認同!考幼稚園只是剛起步,小小的人生還有無數次測驗考試,至長大了要搵工求職⋯漫漫長路怎能一帆風順呢!?

引用:+本帖最後由+minirat+於+12-12-10+11:02+編

原帖由 minirat 於 12-12-10 發表

講得好好。好多家長處心積慮想幫小朋友爭取最好的教育,其 ...
係呀!家長的心理質素好重要

引用:連收兩封waiting後,+有一次在家發呆,+小朋

原帖由 ohdearcarol 於 12-12-10 發表
連收兩封waiting後, 有一次在家發呆, 小朋友問咩事? 我忍唔住同佢講:「媽咪唔開心.」
佢問點解? 我都唔識 ...
明白你的心情!好快會有一間合適的學校在眼前的!不要氣餒呀!

‹ 上一主題|下一主題