用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 正好教小朋友如何面對"逆境"!!
go

正好教小朋友如何面對"逆境"!! [複製鏈接]

見到有家長好氣憤為何龍校唔收自己孩子⋯覺得孩子做得好,家長in得好,問卷答得好卻被人拒之門外,甚為難受⋯
這心情非常理解及身同感受
這幾個月,要為孩子預備面試的父母都辛苦了!
事前要做各校的資料搜集,邊間好,邊間理念相同,又要金精火眼mark實可download表格日子,有d又要親自交表,排幾個鐘頭隊,面試前一晚的"準備",晨咁早要到試塲預備⋯in得幾分鐘,簡直係台上一分鐘,台下十年功的感覺,花了不少心血,精力!
到頭來話reject!話waiting!心有不悅,心有不甘係好正常嘛!但不用那麼氣憤難平⋯
與期氣憤難平,何不正好當作一個好好的教育材料,以身教告訴我們的孩子如何面對"逆境"呢?有跌過,才有爬起的機會,"跌"是痛苦,但能"爬起"的感覺卻分外甘甜!
現實的社會裡怎能盡如人意呢?這塲遊戲,有人順風順水,可以乜乜Vs物物再Vs東東都仲得!有人卻是唔係收R信,就係W信,天堂與地獄的感覺,有苦自己知!
面對唔知學校咩收生準則,(識哂未必收,唔識唔代表唔收)的情況下,家長只能做的就是繼續好好裝備孩子,培養正確價值觀,我相信一定找到你們寶貝孩子的"伯樂"

小孩見到父母沒有放棄,思想正面,孩子也能感受到的!一齊加油!培育好孩子!

AL1987  Well said, however I think you cannot write this before you finally get an offer.  發表於 12-12-10 09:06
   0    0    0    0

回覆:Toffee888 的帖子

Well said.

回覆:正好教小朋友如何面對"逆境"!!

,agree,幼稚園收生用邊把尺量,你我都唔知,加上每間學校把尺都唔同,平常心啦,可能我有宗教,我相信主已為每個小朋友預備左最啱佢嘅offer,放鬆d啦,小朋友成長,大把這些磨練,做家長最緊要教小朋友正面看得失,而唔係抱怨,大家努力吧

有好深刻的體會,一想到未來十幾年也是努力迎戰,真的人都顛!唯有調整自己的心理,接受現實!

贊成!
思想積極正面好重要。
我亦經歷過全軍覆沒,好明白箇中滋味,失望,失落,擔憂,情緒低落。
但同時,經歷失敗亦讓我更有鬥心,睇到女兒同自己的不足之處,更比心機去教好女兒,更努力去了解遊戲規則。
學校收唔收,太多考慮因素以及運氣成份,不需要因此動搖對子女的信心。
每個孩子的潛質唔同,際遇唔同罷了。
考到唔代表贏,考唔到亦唔代表輸。
那些面試完對子女破口大罵的家長,指責學校收生標準不公的家長,或者考唔到就轉口話學校好差,話社會畸形的家長,才是真的輸了。

將來可令小朋友遇強越強,更加經得起風浪

您真係有心機寫,寫得好。 真係唔係每個家長都識教小朋友。見到個家長咁都鄧個小朋友慘呀。

引用:有好深刻的體會,一想到未來十幾年也是努力

原帖由 ppgirl 於 12-12-10 發表
有好深刻的體會,一想到未來十幾年也是努力迎戰,真的人都顛!唯有調整自己的心理,接受現實!

...
當然有好深的體會啦!因為我也是由開始就連續收了七封W信或R信,仲寫埋求位信㖭⋯怎會不明白固中苦澀味

引用:贊成!思想積極正面好重要。我亦經歷過全軍

原帖由 oooasis 於 12-12-10 發表
贊成!
思想積極正面好重要。
我亦經歷過全軍覆沒,好明白箇中滋味,失望,失落,擔憂,情緒低落。
係呀!作為家長都唔想小朋友只是溫室的小花。這個逆境有父母陪伴渡過,將來就會懂得怎樣去應付,培養堅毅不屈的精神

引用:將來可令小朋友遇強越強,更加經得起風浪

原帖由 Amymichelle 於 12-12-10 發表
將來可令小朋友遇強越強,更加經得起風浪
認同!考幼稚園只是剛起步,小小的人生還有無數次測驗考試,至長大了要搵工求職⋯漫漫長路怎能一帆風順呢!?

謝謝你既分享,雖我不是全軍覆沒,但自己都覺得學校收生準則好難捉摸,好睇老師當時心情,自問小朋友表現係幾好,都唔係間間有offer,反之小朋友眼瞓表現較次等的,有答錯問題,指令未必肯做只傻笑,老師話佢好開朗好笑容,咁都有offer,我只覺係好彩,但唔好自滿,唔會一世好運,反之唔收,我仍然覺得自己小朋友已好叻,呢間唔收就讀第二間囉。

多謝楼主正面的信息!

講得好好。好多家長處心積慮想幫小朋友爭取最好的教育,其實最重要的教育就系父母自己。無咩及得上父母俾小朋友的好榜樣,愛,正能量更重要,更有效的。

我而家一個OFFER都未有, 見你咁講真係好叻! 可以咁正面, 加油!!

多謝你的發放的正能量! 大家加油!

其實要承受壓力應是家長而不是小朋友,讓小朋友擁有一個愉快的童年。

引用:+本帖最後由+minirat+於+12-12-10+11:02+編

原帖由 minirat 於 12-12-10 發表

講得好好。好多家長處心積慮想幫小朋友爭取最好的教育,其 ...
係呀!家長的心理質素好重要

回覆:Amymichelle 的帖子

我覺得面對逆境,遇強越強嗰個是家長。對於一個兩、三歲的小朋友來說,他們仍未感受到這些壓力和挫敗的。

連收兩封waiting後, 有一次在家發呆, 小朋友問咩事? 我忍唔住同佢講:「媽咪唔開心.」
佢問點解? 我都唔識答. 亦無同佢講. 如果佢明, 佢會唔會話:「其實我唔想讀媽咪你講果間dream school」。我相信考學校都要講緣份, 真係未遇上亦係無可奈何。
今日收到最心儀果間學校既信, 亦係自己覺得最有希望既一間, 結果就連waiting都無, 狠狠地粉碎了我既希望。
一早清楚遊戲規則, 所以絕不怨天尤人, 只會記住呢種痛, 想辦法讓它遠離我, 過兩年,又大把機會。
‹ 上一主題|下一主題