用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS VS TSL
樓主: waveraywl
go

APS VS TSL   [複製鏈接]

waveraywl 發表於 17-1-25 13:58
囝囝有幸分別有APS同TSL的offer, 兩間都是好學校, 實在難以抉擇. 據了解APS較谷, 小朋友底子打得好, 而TSL ...

有無諗抽獎?有既就留APS。

我有自己做過APS,SFA,TSL 統計。 APS 係一路數,一路嘩嘩聲。計畢業生數據係近乎無敵山。數據上老實講有距離。

但如果諗著中學階段出國,又唔係咁玩法。TSL英文語境 ,你讀另一間支出多好多都補唔番,仲有校舍設備(小學有泳池唔係人人有),劇院,課外活動等等。。。 個PACKAGE 真係好低。

可以淨諗小學,就TSL。

要抽獎,或願意有心有力有錢拼六年,揀APS。

陽光點的歌    發表於 17-1-26 15:42

pilee 發表於 17-1-25 23:26
很好的分析. 可否比較埋SFA?
我有舊帖分享過自己既統計. 不過呢度D 粉絲, 台柱好多諗埋一面...
統計最好自己計, 呢幾間既數據好公開, 好易搵.

人地統計既什麼一級一線, 與你可干?

自己慢慢數, 慢慢分類, 會睇到你想要既視角.

hkmelody 發表於 17-1-27 09:04
校舍細到沒有地方比小朋友走來走去,多踫撞就一定多磨擦多意外。學校就係唔比啲小朋友走來走去,只係識成日 ...

我覺得香港學校小息唔俾跑, 特別男校, 唔因為地方細, 係因為時代變左, 怪獸家長抬頭, 喜投訢.

當年初小, 高小各九班, 小息時每邊九班牛黃頭在一個細碼藍球場玩, 有人跳飛機, 猜樓梯, 打藍球, 仲要穿插人群間玩 "何濟公", 就係人迫先好玩...

小Monkey 發表於 17-1-27 13:39
協恩咁多人垂青,有人甘願放棄DGS入讀,收生玩足半年。我都覺得佢神(身份/神秘/神附其技) ...

放棄DG 唔奇。
每間傳統名校都有種”格”

未必每位父母鍾意精益求精既格。

yumiee 發表於 17-1-29 09:40
回覆 retriever 的帖子

幾十年前我小學都係唔準跑㗎喎

幾十年前男校幾肯定可以跑,男女校唔知

但而家男校都唔俾跑。

Kawasakiz1000 發表於 17-1-31 01:44
1) 即是你并非TSL用家,你讲的第一段话基本上是irrelevant. 其實有南亞裔學生又如何呢?
2)你子女的学校 ...

唔係喎。 多唔多南亞裔RELEVANT 喎。

之前我都有憂慮,因為見到南亞朋友教育子女既行為準則比較寬鬆,後來有在讀朋友解釋才釋懷。

關心多唔多某族裔,同關心係咪夠多NCS 語境如何同理。

唔知人地關心為物,唔駛上岡上線講到歧視咁嚴重喎。
‹ 上一主題|下一主題