用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
樓主: MonBaBa
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

原帖由 ricebb 於 11-11-17 20:24 發表

哈哈, 好彩我地唔係第一屆畢業生, 到我地睇升中時, 應該已經有好多人問過解決左掛 ^^

我上兩個星期去睇過學校通告, 校長願意為每名學生寫四封有名收信人的推薦信, 雖然可能四封內容都完全一樣, 但相信真係因為人數少, 先可以咁做.  如果係過百人的學, 每個學生寫一封, 校長都未必願意.  所以嶺南直資真係好有 heart.

原帖由 JANETTEERIC 於 11-11-18 12:11 發表
如果我冇記錯, 之前開放日問過校長, 佢話小朋友係冇名次分, 但家長係可以知道自己既仔女程度再決定選中學的。雖然冇名次, 但學校都會按程度加強學生學科能力的, 好似3年班咁, 英文科都分3班教就知學校幾用心教小朋友 ...

我開放日老師冇講三年級會分班上英文, 咁都幾好既.  反而老師同我講佢地學生小五已經有中一二的程度囉.  唔知係咪因為係用星加坡書的關係呢, 個老師話一二年級就唔深, 但上到高小就好深喎.

我叫咗老公收工去睇, 不過就算得咗都唔會去喇.

我星期六先得閒去註冊呀, 註咗冊的, 請問要搞幾耐架.  我諗住到時先報名簡介會.

原帖由 ami607 於 11-11-22 11:19 發表

想請問各位是幾時開始交form報名的呢? 呢間學校好似好早就開始收生了…
我個小朋友是2013-2014入學的,我都有留位參加簡介會。
另外,是不是可以帶埋小朋友去呢? Thanks

補充一下﹕
交form報名的意思是指交入學申請表。 ...

出年 5 月同 9 月都會有簡介會, 係 FOR 2013-2014 的, 你聽完是但一次先交 FORM 啦.

我又加入啦

1. ricebb (囝囝 : loklok)
2. monbaba (囝囝 : 希希)
3. 毒菌妹妹
4. cmpctlr0920
5. codymimi531
6. sandytaitai (囝囝 : Axxton)
7. Avis@amy (仔仔/Avis)
8. Kylie2006 (boy:樂樂)
9. chanwendy (囡囡: hazel)

我都未決定去唔去簡介會, 我註冊時問吓同九月的係一樣先, 因為仲有個細佬, 帶得一個帶唔到第二個, 聽完又要趕返去接返.

原帖由 ricebb 於 11-11-23 12:29 發表

個家長意思係嶺南課程相對蘇浙淺, 但蘇浙有幾深就真係唔知

反而佢話嶺小升中校網好, 我又真係唔知喎, 有無人知佢校網係點樣? 深水埗中學我完全唔識呀 ...

之前睇過有寶血上智 (女校), 銘賢, 黃棣珊都好似係 band 1, 其他的我都唔識喇, 但係跨區就可以選九龍塘囉.  我本身住黃大仙, 都會開始諗到底要深水埗好, 定要返黃大仙網好.

我今朝十點幾去註冊, 見到個 list 有一半人註冊咗, 大約二十幾個啦, 連埋第一輪的三十人, 都full 晒了, 不過可能之後都有人放位都唔定.

我之前都問過同樣的問題, 但今年暫時就未見 WAITING 同 REJECT, 但係睇返之前的 POST, 有家長話上年佢小朋友的兩個同學仔都 REJECT.

我都有諗過升中問題, 當然如果學校肯開中學就係最好啦, 不過睇嚟機會唔大喇.  咁咪一早留意吓搵定心儀中學囉.  我諗有得揀大部份人都唔想六年後再玩一次升中遊戲, 不過我覺得嶺小的程度好似都唔淺的, 有一定的水平的, 只要小朋友比心機讀書, 應該都可以考到好學校的.
‹ 上一主題|下一主題