用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

有無家長收到取錄信呀 ? 分享下丫...
   2    0    0    0

i got letter today

原帖由 MonBaBa 於 11-9-15 19:54 發表
有無家長收到取錄信呀 ? 分享下丫...

知道今年有幾多人報呀? 容易入嗎?

我今日收到取錄信了, 但留位費HK$1200, 好貴啊 !!
Fonnie

早幾年$400-今年要$1200-, 今個sat 我會帶埋仔仔去開放日,妳地去唔去呀?

我都會去開放日, 都想了解多D呢間學校 !!

原帖由 MonBaBa 於 11-9-15 23:48 發表
早幾年$400-今年要$1200-, 今個sat 我會帶埋仔仔去開放日,妳地去唔去呀?
Fonnie

我未知去唔去開放曰
不過會註冊

你地呢?

我昨天都收到信了, $1200真係好貴, 但我都會註冊, 因只得15分, 自行和統一入到心儀學校機會好微. 有無人知今年幾多人in?

我都收到信lu, 好開心!!

星期六會去呀, 之前得我自己去睇過間學校, 阿仔除左interview去過, 都未參觀過學校, 今次帶佢去好好了解下將來小學環境.

原來咁多人報咗兼收埋添喇, 我仲諗住聽日開放日時順便交埋表添.

請問你地係幾時 in 架, 可否講吓面試考啲咩架? 要英文對答嗎?

唉, 有點灰, 一路諗住聽日去埋開放日先報名, 冇諗過原來咁多家長咁早就報咗加收埋添.  頭先打去學校問, 原來出咗六十幾個 offer 喇, 多過佢的學額 total 添喇, 即係要有好多人 give up offer, 先會有機會.  

請問收到 offer 的家長, deadline 留位係幾時呀?

唔洗灰心, 照入表先, 點講都多個機會, 同小朋友一齊努力, 祝面試功成. 面試時, 老師比我哋既感覺係良好和友善, 真係好似大家庭咁架, 雖然小女無講考d乜, 但佢話老師有問中文和英文問題, 佢都識答, 相信唔會太深, 而面見家長方面, 問的問題都好簡單, 問點解選呢間學校, 點樣知道呢間學校, 小朋友有乜特點, 對小朋友有乜期望, 放假會去邊等等問題, 好似同朋友傾計咁, 感覺好舒服, 努力啊, 祝你成功.

原帖由 CMPCTLR0920 於 11-9-16 12:05 發表
唔洗灰心, 照入表先, 點講都多個機會, 同小朋友一齊努力, 祝面試功成. 面試時, 老師比我哋既感覺係良好和友善, 真係好似大家庭咁架, 雖然小女無講考d乜, 但佢話老師有問中文和英文問題, 佢都識答, 相信唔會太深, 而 ...

頭先個職員話而家交表, 要排到十一月先見呀, 因為要儲埋一大 LOG 先 IN.

deadline 係19號, 唔好咁灰, 我睇左三年呢間學校, 都有幾多人係收左又唔註冊, 佢地理由通常都話冇得抽律校la, 又或者係擔心學校升中派位唔好, 呢d問題其實考之前巳知道, 但唔明點解佢要收到offer先考慮. 或者佢地得閒黎練習下interview la.

Interview分兩part同一日進行, 一part係小朋友見老師, 一組組上課室, 但阿仔話係個別見, 佢話有中有英, 但佢唔肯講問左咩.  第二part係家長和小朋友一齊見老師, 我見兩位中國人老師, 但我有見其他房係一西一中老師, 傾下計, 問點解揀佢間學校.

其實佢係一路咁收落去, 收到滿為止, 因上年都係好早就收生, 收到11月都仲有得interview, 考慮清楚先入form都唔遲.

吓, 我今個月頭先至寄form咋, 原來好多人in咗喇... 學校寄信比我話等phone call去in, 照咁睇咪無機會囉

我都收到啦, 好開心呀!!

原帖由 chanwendy 於 11-9-16 11:22 發表
原來咁多人報咗兼收埋添喇, 我仲諗住聽日開放日時順便交埋表添.

請問你地係幾時 in 架, 可否講吓面試考啲咩架? 要英文對答嗎?

我地8月尾in架, 阿仔話答左d問題, 認左幾個中文字, 其他唔記得啦 ~

放心啦, 一定有人放番d位出黎既, 我地仲有機會做同學仔既

原帖由 gigiic 於 11-9-16 12:40 發表
吓, 我今個月頭先至寄form咋, 原來好多人in咗喇... 學校寄信比我話等phone call去in, 照咁睇咪無機會囉

係呀, 係電話通知interview架. 下星期一係交$ deadline, 我唸佢地之後會知有幾多位放番出黎.

你無去5月個open day?

原帖由 ricebb 於 11-9-16 16:08 發表

我地8月尾in架, 阿仔話答左d問題, 認左幾個中文字, 其他唔記得啦 ~

放心啦, 一定有人放番d位出黎既, 我地仲有機會做同學仔既

8 月尾 IN 都要九月中先有結果, 即係差不多三星期, 如果十一月先 IN 咪要十一月尾至十二月頭先知結果囉.  唉, 早知八月 IN 就一早交表啦.

唔緊要la, 遲左in咪可以試一試自行抽唔抽到學校, 多一個機會考慮ma.

我自行冇心水, 所以我先咁早入form. 一齊努力la, 一定有機會架.
‹ 上一主題|下一主題