用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

原來咁多人報咗兼收埋添喇, 我仲諗住聽日開放日時順便交埋表添.

請問你地係幾時 in 架, 可否講吓面試考啲咩架? 要英文對答嗎?

唉, 有點灰, 一路諗住聽日去埋開放日先報名, 冇諗過原來咁多家長咁早就報咗加收埋添.  頭先打去學校問, 原來出咗六十幾個 offer 喇, 多過佢的學額 total 添喇, 即係要有好多人 give up offer, 先會有機會.  

請問收到 offer 的家長, deadline 留位係幾時呀?

原帖由 CMPCTLR0920 於 11-9-16 12:05 發表
唔洗灰心, 照入表先, 點講都多個機會, 同小朋友一齊努力, 祝面試功成. 面試時, 老師比我哋既感覺係良好和友善, 真係好似大家庭咁架, 雖然小女無講考d乜, 但佢話老師有問中文和英文問題, 佢都識答, 相信唔會太深, 而 ...

頭先個職員話而家交表, 要排到十一月先見呀, 因為要儲埋一大 LOG 先 IN.

原帖由 ricebb 於 11-9-16 16:08 發表

我地8月尾in架, 阿仔話答左d問題, 認左幾個中文字, 其他唔記得啦 ~

放心啦, 一定有人放番d位出黎既, 我地仲有機會做同學仔既

8 月尾 IN 都要九月中先有結果, 即係差不多三星期, 如果十一月先 IN 咪要十一月尾至十二月頭先知結果囉.  唉, 早知八月 IN 就一早交表啦.

原帖由 bobbi 於 11-9-17 18:05 發表
我23/8寄表,26/8有來電叫我27/8去IN.,但咁臨時臨急,我話唔得,跟住佢就話等下次,到依家都無下文,點解已經收咗一D人? 究竟幾時截止報名,幾時再有得IN.? 個網頁咩都無寫! ...

下一輪要到十一月先會 in 呀.

佢地今年先有第一屆六年級生咋, 所以唔會有派位情況.

原帖由 ricebb 於 11-9-21 19:41 發表

一般直資, 都會搵五/六年級學生表演, 嶺小算大膽, 搵D剛升小二既同學仔, 可能太細個啦, 未夠淡定

個男仔雖然好細聲, 好驚青, 但係佢發音又幾正喎.

我想問交留位費的 DEADLINE 係幾時呀?

我剛接到電話 5/11 面試, 個職員話要見一個鐘.  想問吓係一個鐘包埋見家長?
如果只得一名家長去, 對結果有冇影響呀?
仲有想問吓內容係咪好簡單架咋, 要串字同加減數嗎? 而家長部份會問咩架?
收咗線先醒起唔記得問埋佢上次留位費後仲有幾多位剩添.

原帖由 Avis@amy 於 11-10-11 00:22 發表
chanwendy
你好呀, 我今日都收到電話5/11去面試, 我約左11:30, 你呢? 我依家都係好緊張, 最怕到時仔仔面試時唔出聲, 咁就慘啦.

我今日有問過o個日要帶d咩去, 佢話唔駛帶野, 咁其實帶埋portfolio係咪好d呢?? ...

我係 11:00 呀.  我冇諗住交 profolio 喎, 我交表時已經夾埋咗興趣班的證書, 我冇考任何公開試, 都冇其他 cert.

又可能普通話老師, 又可能會見 net, 咁即係大人細路都要操定英文同普通話啦.

我上年同今年都同亞去過一次開放日, 佢兩次都玩得好開心, 我問佢鍾唔鍾意, 佢話鍾意, 再問佢點解, 佢話因為有遊戲玩.  我話佢知真係讀書時係冇遊戲玩架, 佢當堂面色一沈, 但之後都係話鍾意既.

原帖由 bbkingdombb 於 11-10-12 03:00 發表
Thx for your info.
We know that the workload of this school is not low esp. after P2 and standard of this school is above average.

What we like is the passion of the teachers and Principal, small cl ...

"We know that the workload of this school is not low esp. after P2" 你係邊度聽到呢樣呀, 我去簡介會時冇聽過喎, 學校係強調可以學校完成大部分功課喎.  不過我都有日日去睇佢 p1 的功課, 有時都要五樣, 我仲諗住係好簡單的工作紙添.

我想問吓面試時, 要唔要考認字, 寫字或者串字呀, 要唔要考普通話架.

原帖由 CMPCTLR0920 於 11-11-1 10:14 發表

有問中英文問題, 有考數學, 我感覺到學校重誠意多d, 祝面試成功!

我9 月開放日時問過一個老師, 佢話英文大約只係問叫咩名, 幾多歲, 唔會太深, 請問係咪真係咁淺?

另數學, 會問減數嗎? 我女減數會慢啲, 因為學校都未正式教, 同埋可以數手指嗎? 其實 setting 係老師同小朋友面對面坐, 中間有冇枱隔住架?  我教我女要數手指要收埋隻手唔好比老師見到呀.

同埋老師會否問常識題, 或者平日生活情況等? 見家長係咪都係問吓點解選呢間學校, 平時同小朋友做啲咩等? 同埋如果得一個去, 老公唔得, 咁會影響結果嗎?

sorry, 好多嘢問, 因為好緊張, 怕 reject.

原帖由 ricebb 於 11-10-31 19:23 發表
各位未來同學仔, 係學校網上見到以下資料呀:

課程簡介晚會
日期:2011年12月9日(五)
時間:下午7時正到9時正
地點:本校禮堂
內容:課程簡介
報名方法:網上登記或致電留位 ...

我想問吓呢個同開放日嗰個有冇分別架?

原帖由 ricebb 於 11-10-31 19:22 發表

Wendy,
阿仔果時只係有考認字, 無寫/PTH 呀, 祝你囝囝今個星期六順順利利!!

我想問係只認中文, 還是包埋英文呀?  同埋大約咩 level 呀, 可否舉例一兩個呀.

之前問咁多, 係希望可以呢個星期作最後衝刺練習吓, 點知每日睇完改完功課後都夠鐘瞓覺了.  所以都係靠佢聽日打天才波咋, 但求佢唔好突然失憶, 唔記得晒啲字咋.

我女話冇外籍老師話, 問英文部份都係中文人問的.  其實佢一考完我即刻問佢考咗咩, 佢話唔記得, 激死我. 氹咗幾日, 佢尋晚先講少少咋.  我女話問咗幾個中文單字, 都係眼, 口, 鼻等, 但係又話要張個字卡放係相應的身體部份喎.  英文就問咗叫咩名同幾多歲囉, 但係冇問數學題喎.  你地小朋友有冇問數學題呀.

其實之前那輪有冇小朋友係 waiting 或 reject 架?  見家長時, 我又忘記問今輪仲有幾多位剩.

見家長部份, 老師話學校無排名次, 本意係好, 但其實會唔會影響將來考中學架呢?
‹ 上一主題|下一主題