用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 17-5-31 09:45
家長邊個叻就教邊樣,爸爸媽媽唔會樣樣識晒,我老公對中國文化同歷史好熟,當然佢教,其餘大部份都係我一手 ...

科科都系我教!我仲要有三個,全部學術及學校事務我負責。所有課外活動我處理,就算出去玩,打波,游水等等都系我帶!

little_yolky 發表於 17-6-2 10:52
咁咪好辛苦囉? 我都外判咗常識同聖經俾C6了。

日日得翻半條人命!!!

不過阿三仲系幼稚園,完全無理佢學術,又一個興趣班都無。系屋企同去公園玩就算。

阿二一年級,又系 happy school, 佢本身讀書又醒,做功課同評估都自己搞掂,唔駛我理。系默書前幫佢默下書,教下廣東話看書(學校普教中),同安排兩個課外活動。

阿大系男仔,又系小四,主要系教佢。而且禮拜六日全日要練習運動,時間緊張。

little_yolky 發表於 17-6-2 12:02
我諗緊simon個最細係K幾, 如果K2, 即係當佢P1時, 中間個P3, 大個P6如果係K1, 即係P1時, 中間個P4,  ...

阿三系 K1.

所以,阿大升小一時,同時要幫阿二揾幼稚園,阿三又就黎出世。阿二升小一時,同時阿三就要考幼稚園。

過兩年,阿大考中學時,又同時幫阿三考小學!

又系全部我一手一腳搞灑!
真系人都癲啦!

little_yolky    發表於 17-6-5 08:53

little_yolky 發表於 17-6-5 08:57
大嗰兩個係直/私嗎? 阿三又要考? 到阿三考升小直/私, 阿大應該要準備呈二呈三同自行喎, 衡量輕重, 都係升中 ...

大的是津校,阿二系直私,阿三都會考幾間直私試下,唔得咪讀阿大間津校。
老婆唔識搞,又唔想學,無計!

little_yolky    發表於 17-6-7 10:09

IloveJJ 發表於 17-6-7 08:24
點解你哋唔外判俾佢哋自己?我聖經係外判俾佢哋自己。
其實,我係中英數常先理,其他全部外判俾佢哋自己。 ...

其實除左中文默書外,學校所有課程都外判左比佢自己,無論功課或考試阿仔自己都搞得掂。

我其實每天主要教佢中英文,自定課程,同學校課程無關。因爲我覺得今時今日靠香港官津校教中英文,死得!

IloveJJ 發表於 17-6-8 00:11

係架!我仔平日中英文都係自己做功課,考試中文唔駛點溫,我 ...

我仔中文閲讀無問題,反而唔知點解,好多字唔識寫!

一至三年級,我主要教佢讀經典啓蒙書,無親自教佢寫字,留翻比學校教,我以爲無問題。點知甘都出事。到了而家四年級,我發覺佢好多常用字都唔識寫,例如“且”,“此” 這些簡單的字,筆順又寫錯灑;激到我扎扎跳!都唔知系學校問題定我仔本身問題。

之前幾次默書自己溫,成日唔合格。無法,終于默書前要我出手幫佢溫習。而且這學年主要叫佢練習寫字,希望儘快闖過寫字關,再繼續教佢經典。

中文教科書已經差到無倫,學校教學方法又陸云庭睇相同法國大餐,連寫字都教唔好,嘜都要自己教,都唔知返學黎做咩!

好憤怒!

wan_sosin 發表於 17-6-8 07:44
現在的小學,已經唔教寫字,唔會再理學生筆順是否正確,小量較難寫的字,老師才會講一下寫法,否則老師唔 ...

下!唔教寫字?唔教筆順?初小最重要就系學認字、寫字,而家D學校同課程真系。。。。。。

中文堂浪費灑 D 時間做聆聽、説話評估,本末倒置,莫此爲甚!

little_yolky 發表於 17-6-8 11:54
無親自教佢寫字,留翻比學校教,我以爲無問題

關於教阿仔英文,其實無嘜特別,總之唔跟學校課程就系自定課程

小孩學外語的次序一定系聽說讀寫,所以小一至小三主要訓練他們聽說能力,唔做練習、唔學文法;看 英文卡通爲主,再加每天晚上半個小時叫他們一句一句跟住 DVD 讀英文。

wan_sosin 發表於 17-6-9 00:11
現在的中文課,是教讀課文,教課文文體,主旨,教文中的詞語運用,修詞法,句式等。一星期有兩堂左右教作 ...

初小就教文體、主旨、修詞法、句式。
錯!錯!錯!

用什麽六何法、人動句、人感句、四素句教作文,又系錯!!!

但又唔教寫字、筆順。未學行,先學走。

eviepa    發表於 17-6-9 00:35
‹ 上一主題|下一主題