用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
go

因為中文科,同個女關係好差  

由小一已經想盡辦法幫她改善中文科成績,一路有私人同專科補中文,亦不斷鼓勵佢多D睇中文書,到以架小四,中文科成績依然無進步,作文亂作,無重點,鬧又鬧過,鼓勵又鼓勵過,佢依然唔上心,下年小五程分,真的唔知點好?

phyllislau 發表於 17-5-25 11:31
由小一已經想盡辦法幫她改善中文科成績,一路有私人同專科補中文,亦不斷鼓勵佢多D睇中文書,到以架小四, ...

十隻手指有長短,試下喺其他科目搶分。

haihaimom 發表於 17-5-25 11:49
十隻手指有長短,試下喺其他課目搶分。

其他科她是ok的,唯獨是中文科,拉底了平均分好多。我怕影響呈分好大。

樓主控制自己情緖,想通你同佢的關係,以鼓勵,唔鬧的方法自己教佢。佢而家小四,父母係佢心目中仲有好大份量,外判証實無效,你自己出馬,係最後一綫生機。

中文唔得,真係好大件事,趁有個暑假,bite the bullet,頂咗佢。

回覆樓主:

試下你寫篇文, 比呀女睇和改。 當小老師。

Jane1983 發表於 17-5-25 12:15
樓主控制自己情緖,想通你同佢的關係,以鼓勵,唔鬧的方法自己教佢。佢而家小四,父母係佢心目中仲有好大份 ...

我都知道要控制下情緒,希望嚟緊暑假再加力自己教。

manman333 發表於 17-5-25 13:32
試下你寫篇文, 比呀女睇和改。 當小老師。

都係一個好提議,試下先

回覆 phyllislau 的帖子

比心機,亞媽用心教,一個暑假可以追番好多。趁未放假,你要開始準備教材,同佢睇乜嘢書,做乜嘢練習。

回覆樓主:

放鬆D,考試讀書人生一小部份,合格便可

brother4 發表於 17-5-25 14:52
放鬆D,考試讀書人生一小部份,合格便可

我知道,但真的好擔心嚟緊小五呈分

Jane1983 發表於 17-5-25 14:33

比心機,亞媽用心教,一個暑假可以追番好多。趁未放假,你要開始準備教材,同佢睇 ...

老公話試下買返小二練習比佢由淺做起,每日做幾個,再睇下佢理唔理解,另外要佢睇多D中文圖書,然後叫佢做summary. 唔知咁樣work 唔 work

phyllislau 發表於 17-5-25 15:41
我知道,但真的好擔心嚟緊小五呈分

放鬆D,孩子小學喜打機看漫畫,中文中學中一全級尾尾,現考上本地心儀大學。。。。

brother4 發表於 17-5-25 16:02
放鬆D,孩子小學喜打機看漫畫,中文中學中一全級尾尾,現考上本地心儀大學。。。。
...

係咪即係等佢開曉,我似乎迫唔到佢

個安排有d沉悶,睇小朋友性格,佢未必肯跟住做。你唔使急,慢慢度吓,睇佢性情,點樣會兼顧到佢的興趣和學習。

Jane1983 發表於 17-5-25 16:20

個安排有d沉悶,睇小朋友性格,佢未必肯跟住做。你唔使急,慢慢度吓,睇佢性情, ...

哎!嘗試同佢商量下點樣好

brother4 發表於 17-5-25 16:02
...
好勁呀!! 可以分享多一點嗎??
TO:  樓主, 我囝都係中文唔掂架, 我小一同佢追到現在小四, 佢都係唔合格多, 我都打定輸數唔會入到D咩好中學, 不過佢有佢自己的性格和思想, 我真係覺得逼唔黎, 佢現在鍾意睇漫畫, 都係白話文的, 我由得佢睇.  
希望每天開心渡過 ;-)

其實問題是什麼?唔識寫字/詞彙薄弱?作文時諗唔到要寫什麼還是不識寫?

樓主先要弄清楚根源。

Jessy 發表於 17-5-25 17:09
好勁呀!! 可以分享多一點嗎??
TO:  樓主, 我囝都係中文唔掂架, 我小一同佢追到現在小四, 佢都係唔合格多,  ...

看*特殊教育*的*發展遲緩不用怕*....

个人經驗,我大女由幼稚園我親自教,已拉牛上树,所以好明白你心情。整个小学佢中文去盡都係B, 名次呀呈分呀都俾中文拖低,最後都入到英津(專登揀间重視英文既,因佢英文好), 但唔睇吇科DSE中文(中文科-直都麻麻)。

我由好似你-样禁frustrated到後來係接受左,求其DSE中文有3都收貨。要明白人总係有長短有喜好,佢中文差啫,其他科好吖~