用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

我想問中文唔合格既係咪都係幼稚園時期重視英文多d? 我個先中後英,明明都係中強英弱,但中文成績都係比英文差,英文通常全級前列,中文唔見左影
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-5-26 12:39

小學啲英文淺過中文好多!
我個英文成績小一至小三都冇乜變化,中文成績就由接近滿分一路下滑,小一真係蜜月期
btw, 但名次就上升,即係其他人跌得仲勁...
Learning to Read, Reading to Learn.

woyj 發表於 17-5-26 13:56
我個先英後中,幼稚園也著重英文。小二開始狂睇中文書,英文成績平穩,中文越見'進步。我看是先後問題, ...
我個大量時間睇中文書,小三睇緊修煉呢類青少年小說,英文仲係睇緊alice's adventures in wonderland原著童書,中文能力係比較好,但成績上就唔係

little_yolky 發表於 17-5-26 14:07
有乜出奇, 我大女好例子啦, 佢中英閱讀能力真係唔駛再多講, 但係佢英文成績係班入面頭幾名, 但中文只係中游 ...
英文成績頭幾名,中文成績第一,只要數學不失,安安穩穩

little_yolky 發表於 17-5-26 14:38
係架, 大女前兩三年, 每年大考我都整一mock卷佢歎下, 第一年100分, 第二年97分, 舊年因為阿細, 唔得閑整,  ...
band1阿媽,子女讀書前,父母先讀

little_yolky 發表於 17-5-26 16:03
因為係象形文字系統, 有聲符、形符, 對小朋友嚟講好易理解。英文就攞膽, 記晒26個字母, 全部無意思, 要死記 ...
咁簡體字呢?
‹ 上一主題|下一主題