用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑小朋友有感覺統合問題!
go

懷疑小朋友有感覺統合問題! [複製鏈接]

回覆:Catonmama 的帖子

我囝囝case 和你囝很似,19個月,我懷疑他是自閉,下個月去私家做自閉評估。有需要可以交流下啊!

你囝囝好似我囝囝呀,我都係開始去in PN 就發覚佢同其他小朋友好唔同,去到課室就想走,但係一出到走廊、樓梯又冇乜嘢。社交方面唔中意睬人,但係見到街外人揸住I,, phone, or food 佢都會睬嘅。冇乜眼神接觸啦,anyway, 佢情緒、社交、感統都欠佳。仲有佢去上pg唔肯聴指令,只識哭,發脾氣。

仲有而家佢開始唔中意陌生人掂佢啦,會嗌呀。

幸運地,囝囝都有3個PN offer, 因為呢3次咁啱冇乜發脾氣,同埋我in 得好

我囝囝感統應該都有問題,不過在我自己覺得佢應該搞好情緒眼神先可以會學到嘢,從而有improvement....我而家都排緊協康同心橋做個人訓練。都要等2-3個月架。未來仲有好多錢要冼.....

我什麼評估都未做,只係去左政府排CAC及下月去私人做,好貴啊。但係我去左自閉寶寶果邊睇左好多資料,自己心裡有數自己囝囝情況....
我in 左好多學校,有成8間?! Anyway, waiting list 都有機會排到架,dun worry

回覆:hindip 的帖子

謝謝你的解釋,但係我囝囝跌倒唔喊,我會認為係感統弱。咁佢唔會又弱又敏感架?

回覆:hindip 的帖子

謝謝。不過我而家只係安排了自閉証評估,好貴,因為我一直以都覚得囝囝似自閉(冇眼神接觸,去到陌生室內地方想走,叫極唔應,之前中意玩車轆,而家冇玩但中意睇電梯數字和一定要見到度門關晒先行開,固執行為如用開奶嘴唔肯轉飲管學習杯),咁其實我一路都覺得佢點解撞到頭唔哭架。

‹ 上一主題|下一主題