用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑小朋友有感覺統合問題!
go

懷疑小朋友有感覺統合問題! [複製鏈接]

老師說

4    0    0    0

回覆:懷疑小朋友有感覺統合問題!

老師說懷疑小朋友有感覺統合問題,請問可以在那裡check一

引用:老師說懷疑小朋友有感覺統合問題,請問可以

原帖由 tsimtsim 於 12-12-03 發表
老師說懷疑小朋友有感覺統合問題,請問可以在那裡check一
領思

回覆:tsimtsim 的帖子

感統問題要及早評估, 協康青蔥,扶康牽蝶,耀能, 保良,基教,靈實,等NGO 都有OT 做感統評估及治療。

記住要搵 OT 或 有 SIPT cert 的註冊治療師。

方便的話可透露下孩子的問題,可以在此傾談一下。pm 我亦可。

回復 hindip 的帖子

你好, 我仔仔現時差不多17個月, 一向到陌生環境就好易喊, 如果有除照顧者外的人approach佢, 佢就會撥開人地, 或者用叫聲來表達不滿(除非o個個人有玩具可以吸引到佢), 有時亦會無固發脾氣, 平時如果坐o係bb車度行行o下停下來佢會唔鍾意, 會叫, 夜晚訓覺時未訓著o個陣鍾意用手指刮張床或者枕頭。之前因為擔心佢有發展問題(因為佢表達同社交方面都比較慢), 所以帶佢去做左一個初步o既評估, 結果係懷疑佢o係感覺統合方面可能有問題,要再由職業治療師同佢做評估。我想請教職業治療師對於一個咁細o既小朋友會同佢做d咩來去評估呢? 謝謝!

回覆:Catonmama 的帖子

據我了解就感覺統合而言有 3 - 4 方面的評估會進行。當然亦會因應孩子情況/ 機構而有所不同:

1. 問卷/ 電話面談 : 從標準化的問卷在未面談前了解孩子的感覺統合情況和家長的關注

2. 臨床評估: 在特別設計的感覺統合治療室中,透過孩子主導,OT 引導的遊戲模式觀察孩子在感覺方面的喜惡強弱。

3. 臨床測驗: OT 因應個別情況及家長關注挑選的。例如:神經系統的測試,嬰兒早期反射動作統合情況的測試,大小肌肉發展的測驗,動作計劃測驗... 等等

4. 生理情況變化的量度,如 副交感神經系統,和交感神經的活躍度。

但若感統問題是針對某一方面影響,例如書寫 / 情緒/ 管教,則可能需要其實評估,如書寫評估,視覺感知,依附行為... 等等。

對於年紀細的小朋友,上段的評估多以1,2,+/- 4, 為主。3。可能只會做少部分指示簡單,或無需跟指示的。

回復 hindip 的帖子

多謝你的回覆, 其實做呢d感覺統合評估同埋治療, 有冇話要多大的小朋友先至適合?

任何年齡都適合 ! 若六個月以下的,最好找有嬰幼兒經驗的治療師。

回復 Catonmama 的帖子

初步評估?係吾咪政府的智能評估中心?

回復 apple000 的帖子

唔係呀...我o係出面私人做的, 政府有排排啦~

哦~原來係咁,出面的評估質素好參差,未必準.我個仔被評過自閉症+中度智障,嚇到死,後來政府的臨床心理學家評左懷疑自閉+正常智能,可讀主流學校.

咩差咁遠~~~~~其實政府我都有排緊,不過未到, 私家我都係o係呢度搵有其他mama comment過的~ 應該都可以, 不過個初步評估都係幼兒工作者做, 之後都要搵返真係職業治療師去做評估先知小朋友係咪真係有感統問題

回復 Catonmama 的帖子

會吾會做全面評估會好d?如果單靠幼兒老師做評估或職業治療師評估,有好多野係評估吾到,例如:自閉傾向,自閉症,過度活躍等等.尤其是自閉症的小朋友的能力差異很大,好似我個小朋友咁,一向怕陌生環境,卻很鍾意同父母玩,亦不抗拒同人相處,有眼神觸,但吾算太多,語言遲緩,但讀書認字很好,有超凡記性,學校老師當左佢係資優兒童,原來佢係懷疑自閉症,即係能力比較高or自閉程度吾係太嚴重的自閉症.有七成的自閉症小朋友係帶著智能問題.我已經錯過左很多治療黃金期,五歲半先發現自閉或者懷疑自閉.我吾係懷疑你個小朋友,而係我們都不是呢方面專業.加油!!

多謝你意見, 所以我都有排政府做全面評估, 因為之前話兩個月到有得做, 所以就等政府o個邊, 如果到時都未得先考慮o係私人度做。

我囝囝case 和你囝很似,19個月,我懷疑他是自閉,下個月去私家做自閉評估。有需要可以交流下啊!

有一陳子沒上來這裹,原來已經有唔少回覆,以下是我囝囝的case,希望有經驗的媽咪可以比一些意見我:
我囝囝剛3歲,出世時巳在政府做聽力測試,評為輕度弱聽,但因太細,怕結果不準確,一直觀察中,最近再做聽力測試,結果相同,正安排配耳機。
另外,不知是否聽力影響,語言發展比同年遲,雖可以說句子,但發音不準。可以說:我去旅行,爸爸又去,媽媽又去,哥哥又去,一家人去。但一些複雜些的句子會唔識連接。
小朋友的性格也比較固執,一些事他如何也不願做,如秋天了,須穿白外套,如何也不願意穿。到冬天要轉冬季校服,老師和奶奶用盡方法,花了個多月時間,才可以哭着勉強穿上。平曰外出,只願意穿特定的幾條家居褲,即使是全棉有卡通人物的褲,如果已被他認定不穿,即使穿了也會脫下。一些不吃的東西,如何也不吃!這些也是老師懷疑有感覺統合的原因。

我知聽起來問題只是衣著和對食物的固執,但有聽力和語言問題巳今我好擔心,我怕是此三個問題互相影響,希望大家有些意見可以給我,謝!

回覆:tsimtsim 的帖子

可從感覺統合方面分析一下,以供參考:

衣服 及 食物問題多與 觸覺系統有關。

而在腦神經科學 中 聽覺及觸覺 亦是關係密切的。(ref.

1. A Neural Link between Feeling and Hearing, Tony Ro et. al Cereb. Cortex 2012;

2. "Where touch and hearing meet", at Medical news today by Petra Rattue)

聽力問題不能透過感覺統合治療處理,但聽覺感知及觸覺敏感的問題可以。

見了 OT 沒有 ?

‹ 上一主題|下一主題