用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 三歲半自傾仔 k1 開學一個月已被校長及老師問會否轉校 ...
樓主: monictw
go

三歲半自傾仔 k1 開學一個月已被校長及老師問會否轉校 [複製鏈接]

monictw 發表於 18-10-13 22:45
回覆 BB0318 的帖子

仔仔間學校係北區一間普通學券幼稚園, 唔係出名的。我都明白咁樣會好影響其他小朋友 ...

我女之前有返過密集班,見佢係慢慢有進步至到可以入小組。個人覺得搵到適合嘅學校好緊要,因為老師治療師始終都係專業啲,係幼稚園老師普遍未識得教佢哋,就算佢哋識有耐性,其他小朋友也要照顧。其實特別需要嘅小朋友好有機會都係坐埋一邊或者由得佢走來走去,咁樣佢完全學唔到野,老師都係愛莫能助。

monictw 發表於 18-10-19 23:44
你講得好岩, 我覺得SEN 小朋友需要有愛心耐性老師多過讀名校我仔仔而家情況有D似你形容咁, 我仔好中意巴士 ...

先做左詳細嘅評估,先知道小朋友有乜嘢特別需要再俾適當嘅訓練佢,其實坊間有好多唔同形式嘅訓練方法,例如:協康會,都明白係好急想把握訓練機會,另一方面亦都唔可以咁亂,要上網睇多啲資料,了解一下唔同嘅學習訓練方法,大家都係過來人,有乜嘢問吓,有好多人都答到嚟㗎,可能最後check 咗冇事呢,加油(emoji)(emoji)

JanPY 發表於 18-10-22 22:03
我囝仔而家二歲十個月...一歲半時係私家confirm自閉症...已經即時開始training....之前上私校N班又係投訴到 ...

係呀,我認同你嘅講法
‹ 上一主題|下一主題