用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k2 ...
樓主: 袓安
go

大個囝!大個囡!升班喇~~九龍禮賢幼稚園k2 [複製鏈接]

Re: 05禮賢k1

tiffshiao,
係呀! 嚴老師上年都係同我囡咁講! 不過講真, 對住成班小朋友, 有時用mic都會好口乾好辛苦架! 上學年我做過兩個星期協作家長每日兩小時,都超級口乾呀!! 仲要係下學期d小朋友已經安定咗喎! 我自己都諗開學那時他們真的好辛苦呀!! 果時老師仲同我講,我囡有問題都會講出黎,有d唔識講出黎,淨係喊架! 開學初期幼班既老師會好辛苦

車厘子,
其實若果小朋友問題較難解決老師亦會致電妳的, 若妳想找老師, 我建議都係在下午班放學後, 因為上午班放12:00, 老師1:00又要上堂, 相信佢哋果個鐘應該係lunch time!  妳亦可在他們的上堂時間打去留低message等佢哋覆妳!!    

bb55,
上下午3級各2班共6班, 約35人, 2位老師, 1位助教!!

glory,
我覺得佢識得問代表佢已經進步咗喇~~   

tiffshiao,
我囡果架1號車都冇架! 初時我都擔心, 但我見到跟車姨姨開緊車會時常睇住d小朋友有冇坐好, 都搭左一年, 唔擔心得咁多!!   
我囡上學年都帶過好多野返去, 都係正如愛美話齋, 係用來做勞作, 做完之後都會取回家的!! 佢帶親返黎我都會讚下佢,同佢傾下係點整, 佢好開心好有滿足感成功架!! 現在儲埋好多呀!!  

glory,
早晨呀!! 話晒都係返咗一個禮拜學, 可能未適應晒所以咁講, 之前佢返學都係開心既~ 我諗佢上到車返到學校見到d同學仔應該唔會有大問題既!! 不用太擔心啦~~  

tiffshiao,
傻媽! 唔留心上堂, 我之前未話咗會取回家嘛~  不過有時可能會遲d, 因為老師會用佢哋既作品來裝飾課室和壁報架!!    

glory,tiffshiao,
佢地好多手作仔架!
俾佢地做手工其中一個好處都係想對佢哋既手部小肌肉發展得好d, 都係對寫字前做個好既預備! 遲d佢地會搣紙碎,搓下紙粒,搣紙條, 大約下學期開始, 老師仲會教佢地用"較剪"俾佢地用膠紙坐架! 上年佢初時學我不知幾擔心呀! 仲自己話, 咁快俾佢地用較剪用膠紙坐咁危險添~ 家陣阿囡剪野都已經好好喇~  

祖安,
希望妳可以平靜解決到件事啦~~  

祖安,
我估唔到園長會咁答妳!   咁妳諗住點?!  :cry:
但係yykid囝囝又覺得冇問題, 好唔好再商討下呢?!

p.s.我覺得遲係唔啱, 一個遲一分鐘, 10個就會遲10分鐘, 第11個就要等多10mins, 我諗可能有某d同學既家長成日遲到,但司機應該同該同學既家長講請佢提早番d, 都唔應該講說話俾小朋友聽!!

袓安,
件事解決到便好了! 司機同你講會改路線?! 若果是, 我都有少許意見, 希望你不要介意我咁講, 因為我本人就覺得路線問題就自改都不能要改到太多, 因為始終已經開學, 同埋之前已經有其他同學搭緊同樣既路線, 若果改得太多可能又有其他家長會有意見啦~
無論如何! 希望結果大家都開開心心啦~ 袓安,
件事解決到便好了! 司機同你講會改路線?! 若果是, 我都有少許意見, 希望你不要介意我咁講, 因為我本人就覺得路線問題就自改都不能要改到太多, 因為始終已經開學, 同埋之前已經有其他同學搭緊同樣既路線, 若果改得太多可能又有其他家長會有意見啦~
無論如何! 希望結果大家都開開心心啦~

SiuMom,
新舊唔同樣架!!  小跳豆真係可訂可唔訂, 你自己決定, 我上年就擔心成班同學都會訂, 驚阿囡見到人有佢冇, 以為自己做錯事會唔開心, 所以有訂, 後來留意到, 都唔知有冇2/3人訂!! heeehee...
茶點方面,或者你試下同囝囝一齊去揀下啦~ 我諗佢自己揀可能會好d既!  
我自己有時會烚腸仔, 帶下熊仔餅, 腸仔包, 花占餅... , 有心情就整下旦糕仔, 曲奇餅咁囉~  

祖安,
件事解決到便好了!! 其他都忘記吧!!

SiuMom,
唔洗客氣,大家交換下意見嘛~
我上年訂咗成年都有小小覺得笨! 佢地最吸反而係訂閱所送既禮物,上年之前半年就送咗架搖控車,下半年就送咗架會發聲既school bus玩具, 今年反而要加錢添~  
若果要比較,我自己就鍾意兒童週刊仲多野睇, 至少會有d小朋友鍾意既卡通人物嘛~  
p.s.後來知道咗, 若果訂左, 一返到課室老師就會塞晒落佢地書包, 禮物會放落書包架, 所以唔洗擔心阿囡會見到人有佢冇!  又或者今年阿囡見到, 我都會同佢解釋, 呢本書太貴, 我可以同佢買第二d睇,之前果年佢仲細(佢係9月細女), 可能會唔明

tiffshiao,
我囡囡上年就冇咩中秋會之類舉行, 不過老師都會同佢哋傾架!! 上年有冇做類似手工呢?! 我唔記得咗添~  今年升咗低班就出咗通告帶咗燈籠返去!   

glory,SiuMom,
校服同運動服都係同一間, 講真,我自己就建議新生買新款的, 因為我諗大部份新生都會著新款!!
我諗遲多少少先再同佢傾課本既野都應該冇問題, 佢地仲響適應期, glory話齋, 冇唔開心就ok了! 當初我囡讀幼班初期都好小講學校d事架!  我自己問佢, 佢又話唔記得, 我都唔想好似俾壓力佢咁! 所以佢唔記得便算了~  到之後, 佢差不多日日都會主動同我講, 我自己就爭取呢個機會, 同佢傾多d囉~
水樽做樂器, 我記得係咩, 我囡果個都仲響度, 有時都仲會取出來玩玩的!  

愛美,
舊果套係容易起毛粒, 反轉加放落洗衣袋會好d!!     

yoyoy,
讀禮賢既遍報九龍,新界, 我住妳附近長沙灣咋~
我覺得唔洗擔心怕囝囝細一個人坐車, 佢仲有好多同學仔嘛~~ 我囡囡係9月細女上年第一次坐校車都冇喊過, 最緊要之前俾多d心理準備佢! 話俾佢知搭校車係點, 放學會響番上車既地方接佢, 校車會有司機, ee,同學仔陪佢, 自己會支持佢...諸如此類!!   

glory,
幾好丫~  最緊要記得佢有心機同妳講時, 自己一定要表現得好有興趣, 熱誠, 開心, 咁小朋友就會時時同妳講喇~ 我囡就好少同我老公講, 因為我老公冇心機聽佢講, 阿囡可能覺得冇癮, 所以冇心機同佢講啦~  好好笑, 阿囡有時同我講, 我老公無厘頭走黎譗訕, 我個囡就會同佢講" 我都唔係同妳講", hahaa :

佢地去完洗手間係自己著番好條褲,我都發覺我囡有時條內褲著得冇咁好!不過唔係大問題,老師唔會跟到足架! 主要係訓練佢地既自理能力!! 若果老師事事跟到足,佢地有排都成長唔到!

冇寫名??

[quote]
yoyoy 寫道:
siumom
我都係無參加家長班,同埋星期日我想阿仔去

瀅瀅媽咪,
洗手間同課室每日上課前都有清潔架!! 上午班放學後都會立刻清潔!!  

katieman,
妳自己去買仲好啦~ 佢黎度, 實度到啱啱好架! 出年實唔啱著, 自己買可以預鬆少少

yeah~ yeah~ 好耐冇入黎八下 ,去旅行喇~ 全部都係係彭福公園! 拆之前可以去下!!我都覺得搭旅遊巴一齊去好玩d, 開心d, 上年我地上學期去香港公園, 下學期去北潭涌渡假營, 經驗所得上學期的不會太耐和太遠, 所以不用帶太多食物,下學期就會去到三四點到  
下星期既家長會有帶睇, 睇到會好好笑架!!    不過我上年係得第一次家長會有帶睇架咋! 上年差不多到上學期尾會安排觀課, 但祇可一名家長到場

Allie,
你小朋友是9-12月生日?! 若果老師叫妳帶果汁, 妳祇需照番老師既旨示帶既數量便可, 同埋記得係細盒果隻喎! 若果唔係帶多左, 會食唔晒架喇~ 今期不是9-12月便不用帶任何食物或飲品, (當然記得帶膠叉, 紙碟, 濕毛巾, 手冊, 書包都可以唔洗揹, 校服都唔洗著),因為老師會安排生日既同學帶 生日旦糕(生日的同學會同老師合照, 會送番俾你地架!), 燒賣, 橙, 雞旦, 腸仔..., 好多野食架喇~   

glory,
我諗應該唔洗喇~  

我負責整雞翼, 不過你囝囝冇得食  

glory,
遲d會舉行馬術嘛~~ 咁未要拆左去再起過d野囉~  
雞翼, 去旅行有機會再試下啦~
生日會我會整豉油雞翼,冇咁熱氣又可以之前一晚整定, 入味d, 唔洗提早起身整  

HIHI~~     好耐冇入黎八下, 你們好嘛?! 不知不覺咁快就過左一個學期喇~ 時間過得真係快
星期二年宵早D返去玩啦~ 賀年食品真的不用帶太多,一班三十幾人, 當祇有一半人帶, 上下午班夾埋都已經...不敢想像,haha~  呢堆食品主要都應該放在幼勇班(G01室)供大家自由去食的, 上年老師同嬸嬸仲即場整湯丸添~ yummy~~
你地有冇幫小朋友報名表演呀?? 我囡囡大約1點會在禮堂表演, 得閒既話黎捧下場啦~ 到時見!
預祝大家新年快樂! 心想事成!! 囝囝囡囡聽教聽話! 聰明伶俐!!  
‹ 上一主題|下一主題