用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大抽獎, 要不要分Band 1 頭或尾, 全港排名呢? ...
go

請問大抽獎, 要不要分Band 1 頭或尾, 全港排名呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 gmc 於 11-3-24 16:00 發表
係唔係 BAND1 派完, 才到Band 2 ...如此類推呢?

係.......

醒目開學勳章

原帖由 gmc 於 11-3-24 17:04 發表
請問會唔會, 有機會 Band 1 生和Band 2 生,選同一間中學, Band 1 生選第2意願, Band 2生 選第1意願, 點知 Band 2生派到呢?

理論上吾會
但係, 有兩個可能性
第一, 個band 2 生, 其實吾係band 2 生, 應該係band 1 尾學生, 所以當band 1 生抽, 而band 1 的學生就number 吾夠呢個band 2 生靚, 所以band 2 生抽到, 而band 1 生入吾到

第二個可能, 就係band 2 生, 自行時, 有得interview, 而interview 成績亦好好, 係自行時已經收左, 所以到抽獎時, 佢放係邊一個位置都影響吾到

第三個........就係......走後門, 識人入左(無同你講)

我諗到係得呢d 原因

醒目開學勳章

呀, 還要看下係吾係同區, 或者係吾係聯繫/直屬位wor
因為聯繫位係抽晒聯繫小學既band 1 /band 2 生先(有位的話, band 2 生都有機會), 如果位band 2 生係聯繫小學, 而又好彩有位剩抽到
甘band 1 生間小學無聯繫, 就到佢時, 第二志願就入吾到啦

醒目開學勳章

原帖由 MUMMYSIK 於 11-3-25 09:14 發表
Hi,

e.g.中西區大抽獎, King's減班, 學位不多,假設甲部8位,乙部30位,另有預留給聯糸xx位。

我只知是全部人先抽甲部,請問乙部:
1) 該區的聯糸小學band1是否先抽預留給聯糸xx位,還是與該區所有小學先爭乙部,爭完乙部後,仲 ...

你既意思, 係吾係, 如果, 當a小學, 同king's有聯繫
甘a小學的band 1生, 係應該同其他學生一齊爭乙部的非保留位先, 然之後, 先再抽聯繫位?

如果係的話, 我真係吾識答

但, 你看軒小上下午
qc 得21定22個聯繫位比灣仔(上下午班一齊抽)
但點解軒小上下午班, 夾埋, 就差吾多有60個學生入到qc?
當有10個係自行入到既, 都多出一倍有多, 還要有d band 2生都抽得到入
呢個問題, 我都成日問自己, 點解?

但我記得, 我聽講座時, 係話, 先抽聯繫位先, 再抽其他......聯繫位係抽先

但吾知真定假

看下有無高人可以指教下
‹ 上一主題|下一主題