用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問大抽獎, 要不要分Band 1 頭或尾, 全港排名呢? ...
go

請問大抽獎, 要不要分Band 1 頭或尾, 全港排名呢? [複製鏈接]

請問大抽獎, 要不要分Band 1 頭或尾, 全港排名呢?
   0    0    0    0

去到大抽獎, 無論band 1頭或尾已經沒有分別, 唯一分別只喺果個 random number.

回覆 1# AWG 的文章

係唔係 BAND1 派完, 才到Band 2 ...如此類推呢?

醒目開學勳章

原帖由 gmc 於 11-3-24 16:00 發表
係唔係 BAND1 派完, 才到Band 2 ...如此類推呢?

係.......

回覆 1# CrabPincers 的文章

請問會唔會, 有機會 Band 1 生和Band 2 生,選同一間中學, Band 1 生選第2意願, Band 2生 選第1意願, 點知 Band 2生派到呢?

醒目開學勳章

原帖由 gmc 於 11-3-24 17:04 發表
請問會唔會, 有機會 Band 1 生和Band 2 生,選同一間中學, Band 1 生選第2意願, Band 2生 選第1意願, 點知 Band 2生派到呢?

理論上吾會
但係, 有兩個可能性
第一, 個band 2 生, 其實吾係band 2 生, 應該係band 1 尾學生, 所以當band 1 生抽, 而band 1 的學生就number 吾夠呢個band 2 生靚, 所以band 2 生抽到, 而band 1 生入吾到

第二個可能, 就係band 2 生, 自行時, 有得interview, 而interview 成績亦好好, 係自行時已經收左, 所以到抽獎時, 佢放係邊一個位置都影響吾到

第三個........就係......走後門, 識人入左(無同你講)

我諗到係得呢d 原因

醒目開學勳章

呀, 還要看下係吾係同區, 或者係吾係聯繫/直屬位wor
因為聯繫位係抽晒聯繫小學既band 1 /band 2 生先(有位的話, band 2 生都有機會), 如果位band 2 生係聯繫小學, 而又好彩有位剩抽到
甘band 1 生間小學無聯繫, 就到佢時, 第二志願就入吾到啦

回覆 1# CrabPincers 的文章

Hi,

e.g.中西區大抽獎, King's減班, 學位不多,假設甲部8位,乙部30位,另有預留給聯糸xx位。

我只知是全部人先抽甲部,請問乙部:
1) 該區的聯糸小學band1是否先抽預留給聯糸xx位,還是與該區所有小學先爭乙部,爭完乙部後,仲可以抽預留位呢? (前年問EDB,我問華仁,他們說是與該區所有小學先爭乙部,再抽預留位,對無聯糸的唔公平,但今年問EDB,又講法唔同。)

究竟邊樣至真?

banding 1 與 banding 2的定位, 都只不過是學校估計, 最終要教統局計.

醒目開學勳章

原帖由 MUMMYSIK 於 11-3-25 09:14 發表
Hi,

e.g.中西區大抽獎, King's減班, 學位不多,假設甲部8位,乙部30位,另有預留給聯糸xx位。

我只知是全部人先抽甲部,請問乙部:
1) 該區的聯糸小學band1是否先抽預留給聯糸xx位,還是與該區所有小學先爭乙部,爭完乙部後,仲 ...

你既意思, 係吾係, 如果, 當a小學, 同king's有聯繫
甘a小學的band 1生, 係應該同其他學生一齊爭乙部的非保留位先, 然之後, 先再抽聯繫位?

如果係的話, 我真係吾識答

但, 你看軒小上下午
qc 得21定22個聯繫位比灣仔(上下午班一齊抽)
但點解軒小上下午班, 夾埋, 就差吾多有60個學生入到qc?
當有10個係自行入到既, 都多出一倍有多, 還要有d band 2生都抽得到入
呢個問題, 我都成日問自己, 點解?

但我記得, 我聽講座時, 係話, 先抽聯繫位先, 再抽其他......聯繫位係抽先

但吾知真定假

看下有無高人可以指教下

這就是大校與細校的分別

軒小上下午各5班共~33x個學生

在rank order(自行考)及Band 1 生數目 (統一抽)都有絕大優勢

其實~33x個學生在一些區已是5間小學的總和

如果將軒小分折成4~5 間,派位結果將會不同

---->人多蝦人少

我亞女係band 2中/尾...咁到時填表,是否填band 2頭學校好d ar??

Band 內所有學生機會均等選校策略主要決定於採取進取(排名較高但位小的學校)抑或穩陣(排名較低但位多的學校)的態度。四月中左右學校將會告訴你小朋友的正確banding。

原帖由 ru_663th 於 11-4-1 01:03 發表
我亞女係band 2中/尾...咁到時填表,是否填band 2頭學校好d ar??

原帖由 gmc 於 11-3-24 17:04 發表

有!!我個仔有同學,有個同學係band 1 ,而另外一個係band 2 的,大家都選了同 間學校第一,個band 1的同學派唔到,反而band 2 的同學派到。

佢地放個排位可能唔同呢!

原帖由 Ivy07 於 11-4-1 10:09 發表

有!!我個仔有同學,有個同學係band 1 ,而另外一個係band 2 的,大家都選了同 間學校第一,個band 1的同學派唔到,反而band 2 的同學派到。

醒目開學勳章

band 2同學有個相對較前隋机編號!!

有時可能係band 2生根本不是band 2生, 因為banding只是學校估計, 可能學校估佢係band 2頭, 其實佢係band 1尾. 另有可能佢有特殊技能, 所以在自行已收咗佢.

其實有D問題,我覺得影響好大.
第一,估錯BAND,例如BAND1尾當BAND2頭.OR 以為自己係BAND2頭,其實係BAND1尾.
跟住呢,就係填大抽獎時進取錯左OR保守左.好似估錯自己係BAND1,填左BAND1做第一...
相反,怕派吾到好NUMBER,吾敢填BAND1...其真如果成千幾百個學生,去抽一間好HIT既英中既時候,要抽到等同中六合彩..
‹ 上一主題|下一主題