用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國1 年 GCSE or A level?
發新帖回覆
樓主: ill
go

[英國] 英國1 年 GCSE or A level? [複製鏈接]

背景:
女兒, 08年10月尾出世,現在香港讀中四,而家讀文科:Art, Geog,Account,成績麻麻,而家睇佢成績一定考唔到DSE  中文,數學都抆水,但英文好,為咗避開DSE, 所以計劃去英國讀書。
女兒今年讀文科,今年完全冇接觸phy chem bio, 如果讀完中四去英國讀一年IGCSE, 規定一定要讀2-3個science subjects,會唔會handle唔到?
以一個成績唔太好嘅學生嚟講,去到唔夠一年就要應付GCSE考試(5-6 subjects), 會唔會好困難?
定係應該喺香港讀完中五,才去英國讀A level?用香港中四中五嘅成績申請入讀英國A-Level,困難嗎?
其實我自己都好矛盾,想佢讀完中四去英國嘅原因係,覺得佢而家喺香港覺得好辛苦,日日係咁補習,因為本身唔太叻,所以成績都係麻麻地。
考慮讀完中五才去英國讀A level ,係因為唔使讀Science subjects。
各位請問有冇相關經驗?可以俾啲意見我?有冇小朋友係讀完中四文科?再去讀一年IGCSE?困難嗎?情況如何?
謝謝各位。
   2    0    0    0

Poyau 發表於 23-9-21 22:43
程度上 完成中四可升讀 AL
年齡上 私校可酌情收未滿16歲讀 AL
考好 AL 加上 IELTS 達標足夠升大學

請問什麼是pcb?
避開數學的意思是A level 不用讀數學?

Poyau 發表於 23-9-21 22:53
PCB 指 Phy Chem Bio
AL 數學不是必修科
看看心儀大學學科有無要求 AL 數學

明白了,即係讀完中五才去比較好。請問香港讀完中五再報讀英國six form ,入學困難嗎?謝謝

cfs 發表於 23-9-21 23:27
完成中四入AL,何必再不停補習上中五到最後又係走。一年前要報名,所以現在要報明年AL
...

我女未夠年齡入6th form,又不想遲入學

pharaoh 發表於 23-9-22 00:35
考入sixth form, 難,學位實在相對lower form 少,我哋上年考完完全感受到咩係競爭激烈,另外筆試方面 AL  ...

咁真係好矛盾

Poyau 發表於 23-9-21 22:42

Skip 左一年,我怕佢讀得好辛苦,怕跟唔到。
而且24年9月,她還未滿16歲,又不想她比其他同學遲入學,怕會Miss咗好多嘢。

Poyau 發表於 23-9-21 22:43

請問以香港中四中五成績考英國sixth form入學困難嗎?好似好少位?

yuyueng 發表於 23-9-22 09:02
首先,我都認為唔需要去英國讀1年GCSE課程,話一年實質只得大半年,仲要讀7-8科自己唔系有把握既,考得唔好 ...

我唔介意女兒去英國比香港讀多一年(F7),因為女兒成績只係中等,所以穩陣啲我都想佢讀完form Five才過去英國,但現在只考慮到申請入學(6th form)是否競爭好大,很困難入學

UKCB 發表於 23-9-22 21:10
回覆 ill 的帖子

姪女上年S4, 學校成績中下,對選科都冇方向,因為成績問題有好多學校都唔收,最終今年入讀 ...

明白,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊