用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國1 年 GCSE or A level?
go

[英國] 英國1 年 GCSE or A level? [複製鏈接]

背景:
女兒, 08年10月尾出世,現在香港讀中四,而家讀文科:Art, Geog,Account,成績麻麻,而家睇佢成績一定考唔到DSE  中文,數學都抆水,但英文好,為咗避開DSE, 所以計劃去英國讀書。
女兒今年讀文科,今年完全冇接觸phy chem bio, 如果讀完中四去英國讀一年IGCSE, 規定一定要讀2-3個science subjects,會唔會handle唔到?
以一個成績唔太好嘅學生嚟講,去到唔夠一年就要應付GCSE考試(5-6 subjects), 會唔會好困難?
定係應該喺香港讀完中五,才去英國讀A level?用香港中四中五嘅成績申請入讀英國A-Level,困難嗎?
其實我自己都好矛盾,想佢讀完中四去英國嘅原因係,覺得佢而家喺香港覺得好辛苦,日日係咁補習,因為本身唔太叻,所以成績都係麻麻地。
考慮讀完中五才去英國讀A level ,係因為唔使讀Science subjects。
各位請問有冇相關經驗?可以俾啲意見我?有冇小朋友係讀完中四文科?再去讀一年IGCSE?困難嗎?情況如何?
謝謝各位。
   2    0    0    0

ill 發表於 23-9-21 16:59
背景:
女兒, 08年10月尾出世,現在香港讀中四,而家讀文科:Art, Geog,Account,成績麻麻,而家睇佢成績 ...

程度上 完成中四可升讀 AL
年齡上 私校可酌情收未滿16歲讀 AL
考好 AL 加上 IELTS 達標足夠升大學

GCSE 讀1年課程趕 5-6科唔夠數
考得好對升學幫助不大
考唔好可能有影響 報大學要如實申報
唔考 GCSE 可避開數學及PCB

背景:
女兒, 08年10月尾出世,現在香港讀中四,而家讀文科:Art, Geog,Account,成績麻麻,而家睇佢成績 ...

GCSE 讀1年課程趕 5-6科唔夠數
考得好對升學幫助不大
考唔好可能有影響 報大學要如實申報
唔考 GCSE 可避開數學及PCB

Poyau 發表於 23-9-21 22:43

請問什麼是pcb?
避開數學的意思是A level 不用讀數學?

ill 發表於 23-9-21 22:46
請問什麼是pcb?
避開數學的意思是A level 不用讀數學?

PCB 指 Phy Chem Bio
AL 數學不是必修科
看看心儀大學學科有無要求 AL 數學
即使有 AL 數學足夠 不用考 GCSE

Poyau 發表於 23-9-21 22:53
PCB 指 Phy Chem Bio
AL 數學不是必修科
看看心儀大學學科有無要求 AL 數學

明白了,即係讀完中五才去比較好。請問香港讀完中五再報讀英國six form ,入學困難嗎?謝謝

ill 發表於 23-9-21 22:57
明白了,即係讀完中五才去比較好。請問香港讀完中五再報讀英國six form ,入學困難嗎?謝謝
...

不妨考慮完中四 明年九月讀 AL
私校可酌情收未滿16歲讀 SF
入學試通常考AL想讀的科目及英文
難度視乎收生要求/本身成績/競爭/...
例如兩間同樣要求高 少位應較難入
AL每科有人數上限 如果校內多人揀
入學試考得好亦要視乎有無位給校外生

...

完成中四入AL,何必再不停補習上中五到最後又係走。一年前要報名,所以現在要報明年AL

...

考入sixth form, 難,學位實在相對lower form 少,我哋上年考完完全感受到咩係競爭激烈,另外筆試方面 AL 你想修的subjects 都要考該校的entrance paper, 千祈唔好裸考。你女在香港take accounting, AL 你check 吓有冇呢科,我唔太肯定,至於Math 不是AL必修,但冇咗Math 呢科到大學選科時會挷手挷腳。不過你亦先看大學想讀乜知entry requirement 再考慮嘅.

TAIOU4    發表於 23-9-26 14:59

cfs 發表於 23-9-21 23:27
完成中四入AL,何必再不停補習上中五到最後又係走。一年前要報名,所以現在要報明年AL
...

我女未夠年齡入6th form,又不想遲入學

pharaoh 發表於 23-9-22 00:35
考入sixth form, 難,學位實在相對lower form 少,我哋上年考完完全感受到咩係競爭激烈,另外筆試方面 AL  ...

咁真係好矛盾

Poyau 發表於 23-9-21 22:42

Skip 左一年,我怕佢讀得好辛苦,怕跟唔到。
而且24年9月,她還未滿16歲,又不想她比其他同學遲入學,怕會Miss咗好多嘢。

Poyau 發表於 23-9-21 22:43

請問以香港中四中五成績考英國sixth form入學困難嗎?好似好少位?

背景:

我仔係讀完中五入six form, 我相信中四中五成績不可以太差才可入到你想去既學校,你可以揾下agent consult下中四過去是否可行!

首先,我都認為唔需要去英國讀1年GCSE課程,話一年實質只得大半年,仲要讀7-8科自己唔系有把握既,考得唔好仲影響埋報大學。
甘而家只需決定系今年定明年去英國讀A Level,甘首要系想清楚大學想報咩科先,否則決定唔到A Level讀咩科,未知A Level讀咩科,甘就唔知而家起香港讀既野有無用,如果無用就唔好浪費一年時間讀無用既野,另外,如果打算明年去英國讀Y12,而家報名都有D遲啦,Y12既位真系唔多。

yuyueng 發表於 23-9-22 09:02
首先,我都認為唔需要去英國讀1年GCSE課程,話一年實質只得大半年,仲要讀7-8科自己唔系有把握既,考得唔好 ...

我唔介意女兒去英國比香港讀多一年(F7),因為女兒成績只係中等,所以穩陣啲我都想佢讀完form Five才過去英國,但現在只考慮到申請入學(6th form)是否競爭好大,很困難入學

ill 發表於 23-9-22 09:33
我唔介意女兒去英國比香港讀多一年(F7),因為女兒成績只係中等,所以穩陣啲我都想佢讀完form Five才過去 ...

你預咗爭sixth form 是幾難㗎,位少到得幾個,學店除外,我哋係完中四過去讀,計age 唔到我哋話事完中四定中五去,同埋要睇餸食飯,按孩子的成績和能力去揀學校來考,唔好信曬agent.  

ill 發表於 23-9-22 07:41
請問以香港中四中五成績考英國sixth form入學困難嗎?好似好少位?

請問心儀那些學校 寄宿女校?
Sixth form 收多少校外生視乎學校
例如以下兩間 45 vs 5 好大分別

England Girls' Boarding Schools #31
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877574&pid=49258420

Cheltenham Ladies' College
https://www.cheltladiescollege.org/apply/16-entry

Each year we welcome 45 new boarders and day girls into the Sixth Form, and the overall year group grows to approximately 160 at this point. Settling into the Sixth Form, as a new entrant, is made easier by the fact that all girls move to different houses after GCSE and so it is a new start for everyone.

St Mary's School Ascot
https://www.st-marys-ascot.co.uk/admissions/

The school accepts about 65 pupils each year. Entry is at 11+ (our main intake), 13+ or 16+ and is by the school’s own entrance examination, an interview and a report from the current school. About 40 pupils are admitted to Year 7 (11+), 20 to Year 9 (13+) and about 5 to the Sixth Form (16+).

Poyau 發表於 23-9-22 11:26
請問心儀那些學校 寄宿女校?
Sixth form 收多少校外生視乎學校
例如以下兩間 45 vs 5 好大分別

話就話45外校生,但香港學生都係佔這45 人內的好少部分

pharaoh 發表於 23-9-22 00:35
考入sixth form, 難,學位實在相對lower form 少,我哋上年考完完全感受到咩係競爭激烈,另外筆試方面 AL  ...
其實好難唔裸考, 我睇過GCSE BIO個範圍, 好廣, 小朋友好難在考EXAM之前自己一個去睇識哂個範圍入面D內容, 而且考數又唔比用計算機, 好老實, 我自己都唔知用咩方法幫佢
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊