用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
樓主: hk53926436
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

我當甲部每間學校有10 個位, 大家覺得甲2 機會有幾大
所以, 問自己孩子, 選他鐘意的

chun媽 發表於 20-5-5 08:22
如果沒記錯,黃芴南好似只有M2,沒有M1; 又如迦密,只能選4科core+3科選修,但開平就能揀4科core+3科選修+M1 ...

資料詳細,限米煮限飯好呀!定係十二樣食材,只可以選二款好呢? 有時得一班,孩子就必須耍努力好呀?定係有二,三班,就算在車邊位,都可以搏一搏好呢?

Arabellahk    發表於 20-5-7 15:18

hkpapa852 發表於 20-5-5 08:50
讀唔到3X,入3大較好科目機會間接會低咗。

選修科選擇少,即係如果成績唔夠top,讀到心儀科目機會低,“ ...

果4+2 拎高分,5555,5*5*,比4+3 拎到較5555444, 咁又点看,架预到當然好,但有時又吾好太辛苦,為左未知數的將來

gracelam 發表於 20-5-5 08:59

迦密高中phy chem bio各只開一班?咁少? 即係級頭30~3x先 ...

迦密近年,偏向左文商,頭幾吾一定選理科,所以吾關事學校開幾多班,因為中3的11,12 月,巳經有選科表,學校巳經有計劃開班,應付學生需要

迦密勸預學生, 選理科, 最好選2 科, 吾好文理商各一, BAFS 多人選, 37人一班, 船到橋頭自然直
唔洗諗太遠, 3 年後, ICT 可能更成搶手貨

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 08:28
一間大力推動stem機械人教育的 B1A 男女校, 全收 B1學生, 卻只容許25% 學生修讀Physics......換來亮麗業績. ...
妳誤會了, 學校中3 有3 次選科意願俾學生墳, 所以學校根據意願参考開斑, 今年中六生, 只有接近20人選phy , 其實, 家長們覺得phy chem bio ict , 他日入大學, 選擇多好多, 不過, 讀嗰個可能吾係諗咁遠, 選科亦係想讀自己鐘意和架預到的, 安全感和肯定性高d 既科目

hkpapa852 發表於 20-5-6 08:36
其實咁多學校sell STEM,又唔見佢地攪好ICT呢科?
現代的孩子, 一放學就想走, 一間band 1 學生, 吾會吾緊張自己的, 自動波好過迫他們, 校內讀書壓力大架, 而且人人要求唔同, 坊間亦有唔少補習社, 耍個學生行自己決定的路, 一分耕耘一分收獲,

gracelam 發表於 20-5-6 09:14
每間中學都有2~3次填揀科意願表,少人揀phy會唔會學校有咩特別要求?

正如我女中學揀M1/M2,科core數考試 ...
原來每間學校都咁架, 學校有沒有要求, 我又唔肯定到, 我兒子今年都選科, 可能疫情問題, 一次都未墳過, 話讀m1 m2 要科數80%, 好大壓力喎

小鹿揀學校 發表於 20-5-6 09:40
但迦密是有約70位男生的B1A名校噃!
看看數據,每年約五萬考生,約一萬人考physics, 大圍唔分B123都20%考p ...

世事如棋, 或者2 年後, 又多d 理科人呢

hkpapa852 發表於 20-5-6 12:15
按照迦密份Pamphlet (PDF P.8):
https://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2015/12/CSS-school ...

13x 咋

YmOra 發表於 20-5-6 12:38
唔係117人嗎?
, 中一時32人一班, 中六原來得番117 人, 謝謝妳更正

YmOra    發表於 20-5-6 12:54

hkpapa852 發表於 20-5-6 13:12
所以男仔想讀理科,真係唔好貪gimmick,去真正男校讀書。

褪色港島男校4+率唔夠迦密吸晴,但實際上其實表 ...

好勁呀!妳咁多資料既

其實, 開幾多班, 學校係俾學生選擇, 再編排, 唔係學校只開一班, 係滿足學生需要, 請別誤會, 20 個學生開一班, 咁咪一班

losoco 發表於 20-5-6 22:15
我覺得個重點不在男校定男女校
而係究竟有冇高攀入左一間自己力有不逮的學校
因為學校一般以中三時的成績 ...

努力吾一定有回報, 但我相信, 無論孩子和家長, 也是一同向理想進發, 人生路中, 吾一定平步青雲,可況係一群青少年, "力有不逮"這言詞, 聽落好像太重了, 反而我覺得, 人的志向會變, 吾同經歷, 令人改變, 我相信好多家長, 也遇上不一樣的感受, 小六的成績, 所謂邊個未風光過, 派位時的喜悅, 大家仍記起都笑, 孩子成長, 唔再只聽父母的話了, 有他們的主見, 放手和相信孩子, 吾好再為左面子, 為左用自己把尺, 去決定孩子的一切, 他們有能力, 向理想進發, 吾係選理科, 才是成功的, 一樣米養百樣人, 人人不同的

chun媽 發表於 20-5-7 07:04

講得非常好,我侄仔數學成績好,但他唔鐘意讀工程,所以無揀p ...

好好的例子,只要他們開心,有自信,讀到適合的科目,就已經成功左一半,往後的人生,又佢自己發掘,個人的我,無特別為左學校有多少班架構去選校,什至4+3, 我只係覺得,有就夠了,我吾知三年後,孩子變化什至世畀,社會變化如何,到時,真係限米煮限飯,咪接受囉,無人预料,俾你選到,最後能順利完成,吾drop ,種種不能預計的未來,就隨缘吧! 人有時矇矇下就碌過了,舒服

losoco 發表於 20-5-7 09:05
我冇話選理科才是成功呀

我係指選科的主動權
明白你的意思, 發緊夢的時候, 家長可以提醒, 傾計咁問佢意向, 支持他的想法, 放心喎, 青少年好醒架, 他們想要既, 吾會唔醒, 係他們想唔想醒, 皇帝吾急太監急的道理, 有些家長, 係肯俾孩子錯, 這種孩子最舒服, 因為只需為自己負責, 面對現實, 行得慢洩左,一 ,二次之後, 佢就唔洗你提佢了, 所以, 初中慢慢放手, 跌得起, 起身仲有大把時間

YmOra 發表於 20-5-7 09:34
我都覺得"中史"屬夕陽科目,中學有得開辨始終好過無得開或唔夠人數開嘅中學,我知有D中學係唔夠人開中史 ...
聽過, 早幾年某校又係得幾個開唔到西史

YmOra 發表於 20-5-7 09:55
純個人睇法,其實中史、西史中四收生10個左右才可開班,及後必有人drop,到DSE時可能只剩幾個人 ...

不能預知的未來, 見步行步, 如果有10個, 仲有希望, 但如果一開始得8 個, 就超越底線, 寧願將資源, 拆2 班d 熱門科目, 受惠多d 既學生

chun媽 發表於 20-5-7 09:59
再講下去,就變成初中教育的議題,我的經驗係兩個仔上到中學,變化真係好大,做家長都要tune下自己。。。 ...

, 我們將自己底線, 放下放下, 接受青春期的孩子, 他們已成長, 我們要改變

YmOra 發表於 20-5-7 10:14
因為,中西史科老師都响到,無謂"空擺"响到,其他科又教唔到倒不如幾個都教啦!免得想讀嘅學生"絕望"。j ...

‹ 上一主題|下一主題