用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1九龍城的選擇?
go

B1九龍城的選擇?   [複製鏈接]

我兒是B1B, 請問以下的中學在甲部應怎樣排列?

1. 黃笏南
2. 銀禧
3. 旅港開平

請多多指教
   21    0    0    0

hk53926436 發表於 20-5-4 16:30
我兒是B1B, 請問以下的中學在甲部應怎樣排列?

1. 黃笏南

黃笏南 值得作首選  

我當甲部每間學校有10 個位, 大家覺得甲2 機會有幾大
所以, 問自己孩子, 選他鐘意的

回覆樓主:

謝謝你們,他也很喜歡黃笏南,只怕太多人競爭

hk53926436 發表於 20-5-4 23:00
謝謝你們,他也很喜歡黃笏南,只怕太多人競爭

甲部相對位少 不妨選心儀試吓

回覆樓主:

對的,會嘗試。謝謝!

Poyau    發表於 20-5-6 15:24

有没有考慮清楚,兒子到達高中時期,想讀幾多科選修科。

印象中,除了旅港開平是從中四開始,能給予每位學生完全收讀3科選修科的機會外; 其餘兩所中學,也不會給全體100%的中四生, 全選3個選修科。

學校不同的安排,當中的"原因"及此等部署所帶來的好/ 壞影响、各校學術成績及受歡迎程度,不用我多講,大家心水清,都應會估計到的。

dokaming2014 發表於 20-5-5 02:35

印象中,除了旅港開平是從中四開始,能給予每位學 ...

開平高中選科彈性得多,當年大仔話考150的同學都能讀心水科目。
我喜愛開平
家長揀中學,務必要睇高中選科的情況,很重要

Arabellahk    發表於 20-5-7 15:16
dokaming2014    發表於 20-5-5 11:03

回覆樓主:

好多謝dokaming的意見, 分析得非常清楚,很值得參考,兒子是活動型,讀旅港相對吃力,我伯他有壓力,他自己亦比較過,覺得黃芴南可能會適合一些,謝謝你的寶貴意見

dokaming2014    發表於 20-5-5 11:02

chun媽 發表於 20-5-5 07:39
開平高中選科彈性得多,當年大仔話考150的同學都能讀心水科目。
我喜愛開平
家長揀中學,務必要睇高中選科 ...

如果沒記錯,黃芴南好似只有M2,沒有M1; 又如迦密,只能選4科core+3科選修,但開平就能揀4科core+3科選修+M1/M2; 另外,迦密的physics, chem, bio各只有一班,而開平高中physics有兩班,chem有三班,bio有兩班

chun媽 發表於 20-5-5 08:22
如果沒記錯,黃芴南好似只有M2,沒有M1; 又如迦密,只能選4科core+3科選修,但開平就能揀4科core+3科選修+M1 ...

資料詳細,限米煮限飯好呀!定係十二樣食材,只可以選二款好呢? 有時得一班,孩子就必須耍努力好呀?定係有二,三班,就算在車邊位,都可以搏一搏好呢?

Arabellahk    發表於 20-5-7 15:18

CMMANDY 發表於 20-5-5 08:35
勁資料詳細,限米煮限飯好呀!定係十二樣食材,只可以選二款好呢? 有時得一班,孩子就必須耍努 ...

讀唔到3X,入3大較好科目機會間接會低咗。

選修科選擇少,即係如果成績唔夠top,讀到心儀科目機會低,“被揀科”既機會高。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chun媽 發表於 20-5-5 08:22
如果沒記錯,黃芴南好似只有M2,沒有M1; 又如迦密,只能選4科core+3科選修,但開平就能揀4科core+3科選修+M1 ...

迦密高中phy chem bio各只開一班?咁少? 即係級頭30~3x先有機會讀到。

估唔到黃芴南冇M1讀 曾經考慮自行報呢間

hkpapa852 發表於 20-5-5 08:50
讀唔到3X,入3大較好科目機會間接會低咗。

選修科選擇少,即係如果成績唔夠top,讀到心儀科目機會低,“ ...

果4+2 拎高分,5555,5*5*,比4+3 拎到較5555444, 咁又点看,架预到當然好,但有時又吾好太辛苦,為左未知數的將來

gracelam 發表於 20-5-5 08:59

迦密高中phy chem bio各只開一班?咁少? 即係級頭30~3x先 ...

迦密近年,偏向左文商,頭幾吾一定選理科,所以吾關事學校開幾多班,因為中3的11,12 月,巳經有選科表,學校巳經有計劃開班,應付學生需要

CMMANDY 發表於 20-5-5 09:47
迦密近年,偏向左文商,頭幾吾一定選理科,所以吾關事學校開幾多班,因為中二的11,12 月,巳經有選科表, ...

當然級頭幾班同學未必全揀理科,但只開一班,考中間位置的同學未必入到心儀學科啫。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

迦密勸預學生, 選理科, 最好選2 科, 吾好文理商各一, BAFS 多人選, 37人一班, 船到橋頭自然直
唔洗諗太遠, 3 年後, ICT 可能更成搶手貨

dokaming2014 發表於 20-5-5 02:35

印象中,除了旅港開平是從中四開始,能給予每位學 ...

你應該弄錯了,我校"銀禧"中四選修科係接受同學們全修3x,沒有硬規定要2x。

chun媽 發表於 20-5-5 07:39
我喜愛開平
家長揀中學,務必要睇高中選科 ...

想補充一點,當年大仔讀中四時,學校為了優化教學,由5班split為6班,進一步小班教學;不過,大仔已於去年2019年畢業,唔知現在高中是否仍有此德政。

CMMANDY 發表於 20-5-5 09:41
如果4+2 拎高分,5555,5*5*,比4+3 拎到較5555444, 咁又点看,架预到當然好,但有時又吾好太辛苦, ...

都啱ge,好似侄仔咁,原本是4+3+M2,到中五時,就drop了chem,集中火力讀4+2+M2,結果考到3科5* 的好成績
‹ 上一主題|下一主題