用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 協和書院交流區
樓主: pooh88
go

協和書院交流區   [複製鏈接]

自行學校選人, 一定選最優質同區和更優質他區, 黃大仙區, 協和已經知道大概區小狀況, 而且黃大仙唔夠band 1 位, 唔怕你統一派位唔選佢做甲一乙一

今日開學禮, 大家順利嗎? 我囝嗰班, 比預期早放學

祝大家孩子們,新學年打好基礎, 健康精神上學放學最緊要愉快學習, 無懼挑戰

kcpak 發表於 20-10-10 17:05
我仔又錯過左買校褸

好少機會穿的, 萬一凍, 穿保暖衣在底吧! 慳番D 錢

雖然吾知咩事, 不過, 相信吾係挑戰彧刻意犯規, 只是吾知道吧! , 大家唯有小心d .

上2個月, 吾知道原來送出物品也吾得, 被禁發言幾天

wendyaupooh 發表於 20-11-13 11:44
回覆 CMMANDY 的帖子

SORRY我係唔知....唔會再犯...我想問下你地呢﹐你地當年S1點幫小朋友度過? 今年得兩 ...
讓他用自己方法讀書和成長, 有時機會到既, 啱時間時候, 問下佢, 辛唔辛苦, 深唔深, 協和我個人覺得, 都俾好多空間他們, 做自己想做, 正確的事, 好多包容和選擇權, 中一,二, 最重要適應, 成績可以放輕d

wendyaupooh 發表於 20-11-13 17:38
回覆 CMMANDY 的帖子

其實我都唔CARE成績﹐唔合格都係慣常的事...我都放得好開了...我係幾喜歡兩位 ...

慢慢來, 收放適宜, 又老師來, 妳就做下旁觀者和聆聽者, 大聲讚細聲撣

kcpak 發表於 20-11-21 20:16
你講得好岩,協和真係一間好好既學校,比好多空間佢地發揮,德育又教得好好
之前停課, 偶爾留意老師, 真是好warm, 有d 有威嚴, 有d 好識感受班青少年, 真是好多台階和關心在言語中, 一樣米養百樣人, 同學有不同的性格和個性, 老師以關心行先, 我自己也從中去學習, 包容他們的不足, 鼓勵他們去試, 吾洗怕錯, 錯吾係恥辱來的, 勇敢去面對和克服, 一起的大家, 也各自有長處短處, 亙相學習, 亙補不足, 肯思考有思維有溝通, 大家一定有進步

kcpak 發表於 20-11-21 20:20
已經出長沙灣買返比佢,佢自己多口話我唔關心佢,唔岩著左兩年了....我即刻去買,買左先話佢隨口講下......:no ...

窩心的, 在心中吧

maychanisme 發表於 20-12-3 14:23
大家好,請問恊和重體育嗎?有籃球隊嗎?午饍都外出嗎?

注重體育, 我個人覺得一般, 妳的孩子係男定女仔

男仔的話, 我講少少所知
有籃球隊, 排球隊, 足球隊, 田徑隊有的, (羽毛球兵乓球隊---無) , 出吾出色就看當年的學生, 午饍係外出吃, 選擇好多和價錢好合理, 而且食店距離學校吾遠, 行7 分鐘已經見到10-20 間, 任君選擇, 不過小店多, 有些要坐門口, 坐圓(等) , 無冷氣

maychanisme 發表於 20-12-4 12:17
請問知唔知B1b機會大嗎?

英文好,有自信,不坊一試,當然,我仍覺得誇區過來,成功率高d

學校有8 個留班位, 驚吾驚阿囝會留班

有無可能

覺得囝囝英文教學跟唔上嗎?
學科太多, 跟吾上
他好想打機, 玩呀!, 成日要做功課, 溫書, 好煩呀!
見到媽媽, 她的面容告訴我, 溫習和做好功課, 才是好孩子的感受
可以俾我自由選擇嗎? 做唔做到, 做得好唔好, 合唔合格, 我自己負責, 可以嗎?
我可以吾補習嗎?

maychanisme 發表於 20-12-14 23:40
多謝你的回覆,我是誇區的,知唔知恊和收生準則是甚麼?小兒今天派了呈二成績表,屬B1a老師建議報華仁,華仁 ...

華仁, 好大球埸. 有6定8 個足球埸, 上完堂或者放學後, 可以輕鬆下身心, , 當年, 我囝有講過, 最後傾到男校和男女校分別, 交通配套問題, 以協和適合我們多一點

協和收生標準, 我個人感受, 成績好係重要, 英文好好重要, 有自信更smart

maychanisme 發表於 20-12-15 09:42
男校都係我考慮中的問題,你点睇?
我個人覺得, 群體生活就是有男有女, 咁比較平衡, 男仔在青春期比較容易激動, 萬一一出手, 有女仔叫一聲, 唔好打, 可能已經平息到事件, 而且, 好多男女仔小節, 可以一目了然, 分別到幾多大不同, 學術有學術知識, 人與人之間, 也有很多知識, 係在不知不覺下自然吸收, 人際關係, 互相關心, 心理間發展, 也是重要

考試,,終於耍捉番班孩子,努力找番知識了

pooh88 發表於 21-1-8 16:04
成個學期都冇認真返學上堂冇眼睇

唉! 真是盡在不言中呀! , 最近, 真是散左好多,zoom 時,  老師們都滴汗中, 叫他們出下聲, 也無反應

中五中六前輩們, 中五六有沒有PE 堂

pooh88 發表於 21-7-10 20:36
中五一定有中六未到不過我諗應該有卦

謝謝, 要買波鞋了

bananaGi 發表於 21-7-30 14:56
入去都係BAND 1生,.... 竟然都會遊魂.....

會,小六好好成績入band 1, 升上中學,也可以年年跌,兒時喜歡吃魚旦,青少年吾再喜歡,不足為奇的,最重要,青春期係反叛期,人人也在變化

我的孩子升中五, 入來協和時, 坊間一直說係1b, 現在係咪, 我唔敢肯定, 2013 年協和有出女狀元, 吾知道這些幫吾到幫妳, 了解協和多一點

bananaGi 發表於 21-8-13 10:55
我都想知. 是B1A 定 B1B?

Band 1B , 坊間數據一值評價1B

如果找1A, 隔離保良一中, 一直評為1A
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊