用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應該搏皇仁嗎?
樓主: eeob01
go

應該搏皇仁嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-20 15:47
其實, 一般直資小學, 唔會理學生如何考插班同, 或者升中是否會報自行.

所以令朗間直資小學既安排 (不派學 ...

真實case: 我朋友囡囡前年由直資小學報中一,佢係有一條龍全數直上中學部。但佢囡囡因一直全級頭三,所以朋友想佢讀更好既中學。但佢地學校冇呈分,所以無論自行 or 大抽獎學校都冇任何資料給學生。

朋友心有不甘打了幾次電話去教育局問,職員說雖然學校沒有呈分,但仍可參加自行選校(2間),但要親身去教育局攞form (彩虹表)自己校去心儀既兩間學校(津校)。

她同樣在自己果間直上中學簽左同意直升(我不知算唔算是undertake,亦交了留位費。)

到放中一放榜日,佢囡囡就入左九龍一線女校。(放榜日佢要自己打去”自行學校”問結果)

我為了確定,前兩天再問了她(她囡已升上中二)她肯定地告訴我係可以報自行兩間。她還說學校不能阻止學生去考自行學校。

所以若樓主真係好想幫囝囝考皇仁,不如打去教育局問清楚,自行收生人數比叩門機會大好多,唔好浪費大好機會。

希望資料幫到樓主

hkpapa852 發表於 17-11-23 16:57
有呈分同無呈分既"龍校", 升中係有分別:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156 ...

原來係咁,唔該hkpap852資料。係呀朋友囡囡直情係冇呈分。所以咁可能教育局根本佢地資料。

王家爸爸 發表於 17-11-24 10:48
如果小朋友中、下游成績,真係有好處。相反,如果小朋友成績好,例如陸慶濤既上游成績,無理由去羅氏基金, ...

都未必既,我朋友個囡就考左入九龍塘老牌名女校。現在仍是中上游學生,好值得鼓舞。
‹ 上一主題|下一主題