用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應該搏皇仁嗎?
go

應該搏皇仁嗎?   [複製鏈接]

小兒在SPCPS讀,成績全級10名內,直升中學部應該沒問題。但當然想更上一層樓,但考入St Paul co edu 又未必可以(應首5才有機會)。想問問該不該放棄直升而大抽獎博入皇仁呢?(家住灣仔區,屬該校網)希望大家指教一下。

elbar    發表於 17-11-18 17:55
   20    0    0    0

我地小学(阿女果屆)四位入SPCC都唔係全部五名內呢……我觉得值得-試

Yanamami 發表於 17-11-18 16:33
我地小学(阿女果屆)四位入SPCC都唔係全部五名內呢……我觉得值得-試

試我都會試,但唔抱太大期望。但如果抽皇仁,就要放棄中學部的位,校長講明放棄咗就冇得之後扣門。而學校又唔會講你知你屬b1a.所以好似好危險。(emoji)

回覆樓主

如果係我,我會試SPCC, 得就轉會,唔得就直升SPC. 放榜後叩門QC.

王家爸爸    發表於 17-11-19 18:15

littlecath 發表於 17-11-18 16:53
如果係我,我會試SPCC, 得就轉會,唔得就直升SPC. 放榜後叩門QC.

agree

eeob01 發表於 17-11-18 16:17
小兒在SPCPS讀,成績全級10名內,直升中學部應該沒問題。但當然想更上一層樓,但考入St Paul co edu 又未必 ...
我會試spcc

littlecath 發表於 17-11-18 16:53

謝謝各位建議。因家住灣仔區,加上成績不錯(雖不知是否b1a), 機會不是大過放榜後先扣門?放榜後扣門,恐怕機會比考入Coedu 更低吧。

eeob01 發表於 17-11-18 17:04
謝謝各位建議。因家住灣仔區,加上成績不錯(雖不知是否b1a), 機會不是大過放榜後先扣門?放榜後扣門,恐 ...

咁派位大抽獎始終有運氣成分wor。。touch wood抽不中那乙二會係邊間止蝕而又同時好過spc?

cmchang0927 發表於 17-11-18 17:08
咁派位大抽獎始終有運氣成分wor。。touch wood抽不中那乙二會係邊間止蝕而又同時好過spc?
...

唉。你又説得對。香港讀書真係又麻煩又辛苦。謝謝意見。(emoji)

回覆樓主:

QC 扣門階段主要收曾經自行有面試嘅學生。Spcps可以同時keep住spc位又申請自行嗎?

eeob01 發表於 17-11-18 17:13
唉。你又説得對。香港讀書真係又麻煩又辛苦。謝謝意見。(emoji)

其實我都問過别人類似問題,因為她打算乙ㄧ放棄直屬位搏皇仁(wan chai district),佢話抽唔中大不了去鄧鏡波。如果接受到底線又ok wor,到時再去叩其他。

lett 發表於 17-11-18 17:21
QC 扣門階段主要收曾經自行有面試嘅學生。Spcps可以同時keep住spc位又申請自行嗎?

...

申請可以的,如果真的有機會,就會有面試。但穩陣起見,見就照見,只要選擇直升SPC, 小學會keep住學生資料表。雖然QC收唔到,但都會有面試記錄,放榜後再叩門試試。

littlecath 發表於 17-11-18 17:43
申請可以的,如果真的有機會,就會有面試。但穩陣起見,見就照見,只要選擇直升SPC, 小學會keep住學生資料 ...
呢個方法穩陣, 身邊有成功例子。

eeob01 發表於 17-11-18 17:04
謝謝各位建議。因家住灣仔區,加上成績不錯(雖不知是否b1a), 機會不是大過放榜後先扣門?放榜後扣門,恐 ...

每個人的風險承受能力唔同。報名或接受offer時我係激進派,但放棄offer時我係保守派。我心血少,唔敢攞阿仔前途博,都唔想3月到7月冇覺好訓。

eeob01 發表於 17-11-18 16:17
小兒在SPCPS讀,成績全級10名內,直升中學部應該沒問題。但當然想更上一層樓,但考入St Paul co edu 又未必 ...

其實可以考慮:

先簽直升, 再報考SPCC, 同時自行報QC

如果QC自行無得見, 其實可以疊埋心水, 門都無謂叩. 如果咁既情況下你仲想大抽獎搏QC, 可以向SPC抽飛再參加大抽獎, 但....... 要有心理準備入唔到QC就入TSK
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-18 18:00
其實可以考慮:

先簽直升, 再報考SPCC, 同時自行報QC

SPCPS不是不簽上書院的承諾書才可參加自行嗎?相反,簽了undertaking就冇法子自行,到叩門階段亦無法叩QC了。 其實發問的家長是明白這點的,她/他是詢問大家意見值得為搏QC而放棄直升上SPC。

其他的家長請勿作誤導啊…

以下是於2017-11-19後加的:

原來SPCPS與阿仔讀的直資小學不同,阿仔學校是12月尾派中學部的承諾書,1月頭就交回,而簽了承諾書就不能參加自行。去年阿仔是非常少數的不簽承諾書的學生。

cornelius 發表於 17-11-18 18:22
SPCPS不是不簽上書院的承諾書才可參加自行嗎?相反,簽了undertaking就冇法子自行,到叩門階段亦無法叩QC ...

簽了直資既undertaking, 只係就算自行成功都唔會派位俾你. 你一樣可以去報考官津中學

不過如果學校簽咗undertaking唔俾學生資料表你, 又唔俾自行表格你, 咁就麻煩D要去EDB俾錢申請過 (聽聞某直資龍校打算今年開始咁做...... 係咪你小朋友個間?)

至於你話簽了undertaking無得去QC叩門? 邊個磚家老點你?

不過, 如果自行報咗QC, 但無得面試, 叩門係唔會有機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

樓主唔好咁博,好危險!

我去年直資收了,正好自行入緊表,我照入QC。收到QC面試信,照去面試,面試後需然有信心都堅持不放直資只打算叩門QC。

另外,QC收叩門生沒有再面試及考試,所以如果沒有在3月接受面試的學生似乎成功機會不大。

Hellomimi112 發表於 17-11-18 18:54
樓主唔好咁博,好危險!

我去年直資收了,正好自行入緊表,我照入QC。收到QC面試信,照去面試,面試後需然 ...

感激各位的金石良言,我獲益良多。謝謝。(emoji)(emoji)

cmchang0927 發表於 17-11-18 17:08
...

講出重點,最緊要係如最後抽唔到QC,有無咩後著。QC & SPCC收當然lur飯應,但仲有無另一d學校係最後唔讀SPC而讀佢都唔會覺得後悔的。
‹ 上一主題|下一主題