用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PLK 陳守仁vs Paul Con
樓主: mrschan256
go

PLK 陳守仁vs Paul Con [複製鏈接]

回覆:mrschan256 的帖子

有offer 當然係St. Paul 啦!6年後揾中學, 咪又會唸返St. Paul, 何不6年前就㨂定, 壓力少, 大家開心!

英語環境, 唔知St. Paul 係點, 但TSL 真係好好, 小女 p6 考FCE , 完全無準備下都擰到distinction, 5 part 入面有3 part 擰滿分。見國際學校, 校長直接問係咪外國大。

引用:妳小女會唔會係校內做開MC個批人? +

原帖由 francis_chan 於 16-08-15 發表
妳小女會唔會係校內做開MC個批人?
唔係, 佢怕拋頭露面

引用:want+to+k+ow+more+the+English+environmen

原帖由 mrschan256 於 16-08-15 發表
want to k ow more the English environment in 陳守仁, and the accent too thanks
學校入邊英文係主要的教學語言, 因為有一部分non Chinese student (ncs) 唔識中文, 所以佢地好自然會用英文交談。 問過小女, 學校有無規定咩時間要用英文, 佢反而問點解要咁定?要用英文時, 自然就要用㗎啦! 至於accent, 你覺得accent 會係㨂學校既考慮? 有機會到學校既開放日, 就咁揾幾個著校服既學生傾下計, 自己感受下係咪想要既accent

回覆:siden 的帖子

正是! 有offer 的話, 根本無需要唸;未有offer 既, 唸來都無用

hppa    發表於 16-8-16 00:29

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表Conve

原帖由 mrschan256 於 16-08-15 發表
tks Siden! 只係阿女讀咗咁耐見佢英文都唔係特別地native
既然讀緊, 就更加唔好傷神唸轉校。 講真,升中派位真係好折磨,除非打算唔係香港讀或轉讀國際, 否則, 你已經係最有利既位置。 至於英文, 坊間有唔少課程, convent 既家長都有幾間多人去, 有間好近學校, 聽講都教得好好

引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-15+發表正是!+

原帖由 retriever 於 16-08-16 發表
什麼是FCE?
如果逐級考Cambridge English : starter, mover, flyer, KET, PET, FCE ...

唔知有咩用, 但學校有得報, 仲要係返學校考, 報中學時, sip多張cert, 但唔知有無人睇:;pppp:

引用:樓主,Paul+con+一定係大班,調轉諗,如果

原帖由 lvmh88 於 16-08-16 發表
樓主,Paul con 一定係大班,調轉諗,如果班唔大點收大部分幼稚園生?至於英文,小學冇net 不過以我所知中 ...
事實係, TSL b1尾尾到b2 先入到SPC , b1 頭中都無份

karen55407    發表於 16-8-17 22:34
hppa    發表於 16-8-16 14:03

引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-15+發表

原帖由 Forgetmenot999 於 16-08-16 發表
Tsl中文差,又沒有中學,考的中學又不大吸引,不明樓主為何還需考慮
TSL 既小朋友中文唔係差, 只係對比佢地英文, 係有落差, 但以香港既小學程度來講又唔係差既, 起碼我印TSA past paper 比小女做, 幾年都岩9成以上, 係唔知點解學校考試果份總係不似預期

引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表事實係,

原帖由 Ocean419 於 16-08-16 發表
Convent 不是band 1a嗎?為何 TSL band 1頭的女仔幾個入DGS 之後band 1中的不是排住入Convent?

...

唔知係咪收外來生政策有改,總之結果唔係嚇死人,就笑死人

引用:Quote:88+發表於+16-8-16+19:17+唔知係咪收

原帖由 Yanamami 於 16-08-17 發表
SPCS收band2生真係难以置信~
你係外人都話難以至信, 可以想像當時對我地既沖擊有幾大! 真係完全接受唔到囉....不過此處不留人, 自有留人處,塞翁失馬,焉知非福

‹ 上一主題|下一主題