用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PLK 陳守仁vs Paul Con
go

PLK 陳守仁vs Paul Con [複製鏈接]

英語環境那个好些?除咗Paul con佢可以直升, con有咩好

hppa  Choose SPC without hesitation  發表於 16-8-16 00:27
   8    0    0    0

回覆:mrschan256 的帖子

有offer 當然係St. Paul 啦!6年後揾中學, 咪又會唸返St. Paul, 何不6年前就㨂定, 壓力少, 大家開心!

英語環境, 唔知St. Paul 係點, 但TSL 真係好好, 小女 p6 考FCE , 完全無準備下都擰到distinction, 5 part 入面有3 part 擰滿分。見國際學校, 校長直接問係咪外國大。

回覆:mrschan256 的帖子

龍校方便, 已經夠好

回覆:88 的帖子

妳小女會唔會係校內做開MC個批人?

引用:英語環境那个好些?除咗Paul+con佢可以直升

原帖由 mrschan256 於 16-08-15 發表
英語環境那个好些?除咗Paul con佢可以直升, con有咩好
幼稚園唔係st paul讀的?

引用:妳小女會唔會係校內做開MC個批人? +

原帖由 francis_chan 於 16-08-15 發表
妳小女會唔會係校內做開MC個批人?
唔係, 佢怕拋頭露面

want to k ow more the English environment in 陳守仁, and the accent too thanks

引用:want+to+k+ow+more+the+English+environmen

want to k ow more the English environment in 陳守仁, and the accent too thanks
學校入邊英文係主要的教學語言, 因為有一部分non Chinese student (ncs) 唔識中文, 所以佢地好自然會用英文交談。 問過小女, 學校有無規定咩時間要用英文, 佢反而問點解要咁定?要用英文時, 自然就要用㗎啦! 至於accent, 你覺得accent 會係㨂學校既考慮? 有機會到學校既開放日, 就咁揾幾個著校服既學生傾下計, 自己感受下係咪想要既accent

講英語語境, 相信傳統小學(even 名小)冇咩邊間可以有tsl咁好。如果你一心小學或中學後去外國升學,  我覺得tsl絕對係一個好選擇。但如你選擇留港升中甚至入u, 我會揀 Paul Con. 始終tsl升中, 你都係希望入返Paul Con. 呢個級數嘅中學啫。

回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

一定SPC。

唔係TSL唔夠SPC primary 好。

只係SPC中學太好。

Chirley    發表於 16-8-18 16:55
hppa    發表於 16-8-16 12:33
sheffield    發表於 16-8-16 08:46

回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

投st Paul convent一票;雖然唔清楚小學部語境如何,但識幾位小學部學生嘅英文及性格都好好,又不用再煩升中,一定唔會放棄佢。

hppa    發表於 16-8-16 00:28
自強不息 厚德載物

引用:一定SPC。 唔係TSL唔夠SPC+primary+好。

原帖由 siden 於 16-08-15 發表
一定SPC。

唔係TSL唔夠SPC primary 好。
我真係諗唔明有乜好比

hppa    發表於 16-8-16 00:28

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

原帖由 karen55407 於 16-08-15 發表
我真係諗唔明有乜好比
其實我都唔明有乜需要hesitate。

學楼上話齋,除非中學打算出外國讀。

回覆:siden 的帖子

正是! 有offer 的話, 根本無需要唸;未有offer 既, 唸來都無用

hppa    發表於 16-8-16 00:29

my girl is studying in convent, 學校其實都唔錯只不過呢平時教 深淺 但係考心深
, 同埋佢冇任何嘅老師係net
但係的而且確係呢度讀書係冇咩壓力小朋友係有時間玩嘅

引用:my+girl+is+studying+in+convent,+學校其實

my girl is studying in convent, 學校其實都唔錯只不過呢平時教 深淺 但係考心深
, 同埋佢冇任何嘅老師係 ...
Convent番放學時間一流

功課比起其他名校少

係就係衰教淺考深,同埋有群眾壓力...

不過TSL高小要考中學,壓力一定比Covent大。Convent 至多象徵式interview下你加做4個book reports。TSL要出公海打過,你要做嘅準備點只咁多?一定唔會比Convent好過。

咪諗咁多la,條格仔裙同對熊貓鞋好多人流哂口水都冇得着,德育又做得好,繼續讀上去,理論上九成唔會後悔。

引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-15+發表

原帖由 siden 於 16-08-15 發表
Convent番放學時間一流

功課比起其他名校少
tks Siden! 只係阿女讀咗咁耐見佢英文都唔係特別地native

hppa  If English is good, no need to concern about accent  發表於 16-8-16 00:30

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表Conve

tks Siden! 只係阿女讀咗咁耐見佢英文都唔係特別地native
既然讀緊, 就更加唔好傷神唸轉校。 講真,升中派位真係好折磨,除非打算唔係香港讀或轉讀國際, 否則, 你已經係最有利既位置。 至於英文, 坊間有唔少課程, convent 既家長都有幾間多人去, 有間好近學校, 聽講都教得好好

引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-15+發表

原帖由 88 於 16-08-16 發表
既然讀緊, 就更加唔好傷神唸轉校。 講真,升中派位真係好折磨,除非打算唔係香港讀或轉讀國際, 否則, 你 ...
請問有哪些補英文學校啊?

回覆:suzuki12 的帖子

其實convent真係唔錯,功課影真唔多,默書我覺得其實都適中 ,返學同埋放學時間就更加理想,返學不需要太早放學亦唔會太遲 ,最緊要嘅係學校有個大操場俾小朋友玩 ,比較唔好既地方就係佢竟然連一個外籍老師教英文都冇,同埋嗰班比較多人....

我諗呢間學校絕對唔係活動式教學我想問下陳守仁係咪活動式教學

hppa  not really.

you should target international schools if you want 活動式教學  發表於 16-8-16 12:35
‹ 上一主題|下一主題