用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

asweetmom 發表於 20-3-24 20:41
平時你上班也不用做清潔,疫情來了,公司裁了清潔工,你是不是應該分擔一下吸塵倒垃圾呢?你能接受嗎?
...

我平時上班也做家務,我5:00起身,工人5:45起身。我響office都會吸塵、清潔自己個位、倒垃圾喔!

YmOra 發表於 20-3-24 20:59
真係好,遇見同路人,這個"疫假"裏,有幾次引個女與我一起做飯都有成功,由於佢愛做實驗,我就話買 ...

哇!你好勇敢喔,真係剛柔並重!我入廚40年,未死既生物我實在唔敢劏

YmOra 發表於 20-3-25 08:12
我做女嘅時候屋企好窮,只有過時過節阿媽才會煮餐勁嘅!買條生生猛猛嘅活魚和好厚肉嘅肥雞,雞係買劏好嘅 ...

我阿媽連生雞都識劏,佢一劏就嚇到我走埋一角。佢識郁,好驚呀!好似殺人咁!

YmOra 發表於 20-3-25 10:41
我咁大個女係見過一次老爸劏過雞咋!用以前响米鋪訂米時個麻包袋,老爸响雞頸一刀再放入麻袋裏直至隻雞無 ...

D血,可以整雞紅喔⋯⋯煮韮菜好好食的。

YmOra 發表於 20-3-25 11:43
我知呀!不過,我都係鍾意食,唔鍾意睇整嘅過程。

真係好得人驚

YmOra    發表於 20-3-25 16:38

IloveJJ 發表於 20-3-25 13:30
我細個見我媽劏蛇

小時了了 發表於 20-3-25 18:16
嗯!我細個見過阿媽劏狗. 細個阿媽劏雞後成日要我掹雞毛

Jane1983 發表於 20-3-25 08:43
回覆 YmOra 的帖子

你女推輪椅照護太婆,出吓街曬吓太陽,這種是對長輩、對生命、對人的態度培養,比煮三 ...

其實做家務同孝順完全無沖突既,唔可以話邊樣更有意義,亦唔需要只做一樣。

講開孝順老人家,99搬新屋,裝修完原來勁污糟!咁我哋一家四口就去幫99做清潔。一家三口都做得好落力,抹到D地方一塵不染,唯獨得阿大抹咗唔夠半間屋既地,就話好攰,坐響凳仔幫大家抹布過水。

不過,阿細好似好好咁,但剛剛收到通告下禮拜評估,提佢要做晒D功課同溫書,即刻面青青!

IloveJJ 發表於 20-3-25 22:41
咩評估?即係quiz咁?

差唔多,不過唔計分的

IloveJJ 發表於 20-3-26 12:34
我哋中學老師話好大機會會計功課做平時分,叫啲同學交齊功課。

我哋中學已經出咗平時分比例,原來中學中文作文佔好重分。

MrBeast 發表於 20-3-26 14:25
我會pat more attention to 阿細,唔排除外表堅強內心碎弱,呢d青春期可能一爆不可收十。
做完有冇獎下呀? ...

你真係厲害,睇文字已經知道。係呀,阿細內心好脆弱既,我以前一直以為佢好開朗。

Jane1983 發表於 20-3-26 09:19
回覆 little_yolky 的帖子

時間有限呀!一日清醒時間就咁多,當然你可以壓縮佢的時間,但對佢身心健康、對 ...

係呀,佢坐響度過水都好過唔做,所以無話佢。

IloveJJ 發表於 20-3-26 16:06
我仲未知佢地點計

睇完,咪即係乜都要計囉!

Jane1983 發表於 20-3-26 16:57

聽到有d心痛,咁乖的小朋友。如果你有時間,多d幫亞細,啟發佢開竅。小朋友讀書 ...

真係好彩佢小學好少衰老師,所以我比較擔心中學。

我成日都好似生活響平衡時空咁:gigayan做功課兩下搞定,,仲可以參加鬼咁多活動,阿大做到唔停手,曾幾何時,我哋以為到底佢哋係咪真係同班;阿細響屋企人眼中,讀書真係懶到出蟲,但係,前幾日居然收到校長send message俾佢,話佢上on-line好俾心機、好有責任,讓成人對年青人有信心云云⋯⋯C6話,可能校長全校同學都有send⋯⋯不過阿細睇完好開心就是了

IloveJJ 發表於 20-3-26 17:26
呢種態度,比成績更重要

我同C6都檢討,係咪我哋要求太高呢?結論係,我哋既要求已經好低,係大家見唔到佢哋邪惡既一面

gigayan 發表於 20-3-26 17:41
快手係小學時練成,我個小學已經唔算多嘢搞,你睇yanamani d女,小學時大部分同學都係好似佢女咁......  ...

打機⋯練英文?⋯⋯

Jane1983 發表於 20-3-26 17:51

中學係另一個戰場呢!好好幫亞細搵一間適合佢的中學,佢咁乖巧可人,應該有一個 ...

有時,我都覺得阿細性格,唔適合逆境求生,佢適合一D有好大空間自由度既學校。塞翁得馬焉之非禍。

gigayan 發表於 20-3-26 17:41
快手係小學時練成,我個小學已經唔算多嘢搞,你睇yanamani d女,小學時大部分同學都係好似佢女咁......  ...

我對上果次睇阿大D中文作文,係佢小四時。近日老師要寫長文,我看了一下⋯⋯大個咗了,作得很不錯。都算老懷安慰

gigayan 發表於 20-3-26 21:36
一路打,一路講.... 嘈到暈

gigayan 發表於 20-3-26 21:47
咁好好呀,即係平時閱讀佢input完識output返出嚟,我女講好過寫,成日覺得佢寫到詞不達意,等佢自己開竅:a ...

input咗10+年終於識output了。阿大小學作文成日虎頭蛇尾,總結馬虎到呢⋯⋯

中學可能老師要求嚴格。聽on-line時,有一兩次講到作文,聽到老師好大聲提:立意!要點出點解要寫呢篇文!可能係咁,所以佢記住。而且,佢描寫文寫得唔錯,說明文就差D。

‹ 上一主題|下一主題