用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 19-10-18 08:56
雖然樓主亞仔唔抵幫,不過剛出來做嘢,學歷唔高、收入有限,要負擔住屋,又真係困難,難怪佢愁。
...

老實講,依家後生出嚟做嘢,俾D心機萬零蚊應該搵到,戒煙戒酒,一個人租間套房仔,點會唔得?唔得只係佢唔想捱

Jane1983 發表於 19-10-18 13:10
唔熟市價,好似劏房都唔平。揾萬幾蚊,要自己食住搭車交水電,真係唔知够唔够。
...

綜援戶都無萬幾蚊,唔捱得就一定唔夠。

Jane1983    發表於 19-10-18 15:08

MrBeast 發表於 19-10-18 13:12
洗碗之前萬4,不過e加應該冇呢支歌唱,扎鉄都好搵,仲可慳返做gym,亦唔會再有精力打機,一舉兩得 ...

我朋友老公響保良做,唔駛經驗新入都萬三。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-10-18 20:03
現今月入過萬唔難,套房價錢一般5-8千,睇地區,所以佢自己生活應該都可以,自己比租開支大生活質素就唔會 ...

係呀,個個公主王子,點捱丫

洋蔥頭媽咪    發表於 19-10-18 22:50

Yanamami 發表於 19-10-20 14:22
尋根究底其实無问題,过程可以令自己瞭解对方諗法同心态以至社会進展(不論自己認同与否),然後產生对策(改 ...

就好似阿大點解咁廢柴,咪就係C6一手做成囉。

stanleypyk 發表於 19-10-20 21:35
這點也承認我有不足之處, 想起我父母那代, 我們做子女全是自動波, 父母也從沒有操心去如何管教我們, 所以我 ...

你過咗幾十年唔記得啫。阿媽鬧到PK,阿嫲鵝到失魂呀

stanleypyk 發表於 19-10-20 21:37
意料中事, 不過唔溫書也合格, 不知學校是否手鬆不想學生留班。

正常出席率夠交足功課唔考白卷都合格的,留佢班即係俾自己麻煩。

Diversifyedu    發表於 19-10-21 16:54

Jane1983 發表於 19-10-21 15:07
回覆 little_yolky 的帖子

你仲未睇得開,對住讀書叻果個,就欣賞佢用功,教好佢控制情緒和自理。對住自理 ...

點欣賞得落呢請問?!禮拜三統測,叫咗佢禮拜一早會讀中文,然後功課堂做晒D功課,返屋企讀常識,等我放工返去同佢溫同埋作NET篇文。點知,話功課堂老師攞咗唔知做乜,放學塞車,返到屋企5:XX,功課未做,涼未沖,當然書一定無溫!後來仲俾我發現自己斗膽放學攞八達通D錢去麵包舖買三文治食,嬲到我爆炸!

MrBeast 發表於 19-10-22 12:05
嬲用左d$定食左個包?冇比0用嗎?咁小事做乜咁嬲?因住佢第時話你控制狂  ...

乜你睇唔到個point咩?八達通係車錢only,佢無得到准許下偷偷用咗D錢買下午茶喔!仲話小事?咁乜先係大事呢請問?

Jane1983 發表於 19-10-22 12:24
功課堂被老師徵用,唔關佢事wor。放學塞車,亦唔係佢錯。自己攞錢買三文治,肚餓買嘢食有乜問題,你話食雪 ...

拿!佢哋學校成日失驚無神徵用功課堂,明知多嘢做,點解唔可以先天下之憂而憂,小息做D先?D錢唔係佢既錢,係車錢,講咗佢聽唔可以亂用。星期六日緊有溫啦,點會無呢。

我哋6:00食晚飯,佢返到屋企都5點幾,忍耐一下就有飯食,點解要食三文治呢?明知無咗功課堂,點解唔拿拿聲返屋企做功課呢?

gracelam 發表於 19-10-22 12:33
前2樣都唔關佢事,肚餓買野食都嬲  

放鬆D啦媽媽,遲D個女中學階段同你無計傾,因為做乜都錯 : ...

佢的而且確做乜都錯既!明知無咗功課堂兼塞車都唔一個箭步返屋企做功課,咁多嘢未溫,仲買嘢食,仲偷偷哋攞車錢買,咁仲無錯?!

我罰佢月底去學校旅行無錢買零食!

MrBeast 發表於 19-10-22 13:08
ic, 你怕佢用左唔夠$搭車?我有個system,會放一程車的現金作為後備

佢之前試過,攞咗車錢買嘢食,之後無錢行返屋企,好危險!佢乜都夠膽死的!

MrBeast 發表於 19-10-22 12:05
嬲用左d$定食左個包?冇比0用嗎?咁小事做乜咁嬲?因住佢第時話你控制狂  ...

係喔,唔記得問佢攞返三文治錢添!

Diversifyedu 發表於 19-10-22 13:45

食同玩係小朋友眼中梗係重要過做功課同溫書啦, 何況佢性格不嬲係咁, 難得佢坦白 ...

我依家唔想同佢傾偈!

Jane1983 發表於 19-10-22 14:44

先天下之憂而憂,要求係咪太高?大人都做唔到啦。

佢乜嘢都只睇眼前,無一樣嘢做得好,吊兒郎當咁,所以小朋友讀書唔得係性格問題,性格決定一切!

唔單係阿大會先安排學習,我自己都係咁,所以見到佢同C6真係日日爆血管!

Jane1983 發表於 19-10-22 15:58

你為佢前途打算係好好,但chur到佢懵晒亦唔係好事。所以寧願調整星期六日的活動 ...

星期六日當然都要溫書!禮拜六係英文,禮拜日係中文。本來禮拜一係常識,依家唔駛溫啦,聽日測中文了!今日仲要作英文作文禮拜四前交!

Jane1983 發表於 19-10-22 16:45

咁老師比篇英文作文又係老土d

唔係,係我請既NET老師,個個禮拜都要寫的,風雨不改。

Jane1983    發表於 19-10-22 18:10

stanleypyk 發表於 19-10-23 22:17
剛剛新聞透視播過借錢的問題, 雖然當時佢打緊機, 但應該都聽到少少, 所以我覺得多是戲言, 不過現在唔儲蓄多 ...

你面對現實啦,佢唔係戲言,好多年青人都係咁做。因為可以還min paid,唔覺唔覺,越滾越大。

stanleypyk 發表於 19-10-24 12:57
做父母已早提醒他仍一意孤行,便不可推卸所有責任,最少不能說父母沒有教過!
...

我只係提醒你佢唔係戲言。

S-Kwok 發表於 19-10-25 08:59
我明白喺小朋友角度睇,當然唔希望父母罰得重,希望比次機會佢。

在我立場,我希望堅持一貫做法,講嘅=做 ...

我阿細都係咁,不過唔係買貨金咁大膽,係統測期間仍然偷偷打機!因為之前講咗,所以我delete晒所有games+換咗恐龍機俾佢。

不過佢好搞笑,第一次用nokia,覺得好新鮮,好好玩。佢真係EQ爆棚
‹ 上一主題|下一主題