用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個 ...
樓主: elbar
go

升中自行分配 取錄擬3月通知 校長支持:免折磨家長多幾個月   [複製鏈接]

haihaimom 發表於 19-3-4 12:54
應該取消呈3,等自行同大抽獎都用同一成績,避免學校教學生走位去整靚盤升中數,呈2次都夠啦。
...

其實有無學校三月都未呈三? 如果全部三月內都完成呈三, 自行又規定三月底至公布, 咁小學就無得造數了。

不過, 呈三考嚟真係把鬼。

hkpapa852 發表於 19-3-4 16:30
大部份官小都係3月頭或3月中先開始考呈三

我知今年仲有間3月最後嗰個星期先開始考
我哋都三月底啦。

haihaimom 發表於 19-3-4 17:35
我拋磚引玉啫,有啲學校呈宗教同普通話,我覺得唔夠公平,至少應該統一要呈分既科目。
...
點會唔公平? 反正要爭既都係校內同學, 大家既客觀條件係一樣既, 唔會唔公平喎。

hkpapa852 發表於 19-3-5 09:11
又係一個唔熟悉升中機制既二流寫稿員扮專家

真係一定有3成學生提早知結果?
咁依你意見, 响新制下, 如果只心儀一間, 或想入聯中/直中既話, 係咪仍然應該只選一間自行呢?

hkpapa852 發表於 19-3-5 09:25
如果按現有建議實行, 可能......
但點解小學要咁做呢?

haihaimom 發表於 19-3-5 09:25

有啲學生冇語言天份,普通話唔好,喺要呈分既學校咪好不利 ...
但係, 我小朋友無數學生份, 同學仔又無音樂天份.....(下刪一百字), 十項全能既小朋友總係小數, 入到大學好多科都唔駛用中文/數學啦, 但一樣要有3322, 所以, 同一學校內同一班小朋友, 呈相同既學科嚟排名次, 我覺得就OK了, 缺點你可以話無端端要讀多一科, 優點你可以話多一科俾你拉分。

利申, 我校要呈宗教科, 仲要係X2, 之前普教中, 所以唔需要呈普通話。

hkpapa852 發表於 19-3-5 09:32
等有晒自行結果, 再叫已有offer既學生協助學校提升其它邊緣學生入B1中學既機會

即係叫佢地hea考囉! 或者直 ...
其實知唔知呈三deadline係幾時? 我哋已經係三月最後一個星期, 老師又要改卷, 又要安排家長覆卷, 先可以入分, 都要搞到4月中了。

se6b03 發表於 19-3-5 10:03
我都唔係太明,統一呈六科。有d學校就宗教/聖經+普通話。咁其實係將原本果6科個比重拉去其它科還是另外加 ...
呈多D科既係加多一個比重分, 而各間學校既成績比較係用同校師兄師姐前兩次既全港統一pre-s1去調整, 同一校內只需要同同學比較分數, 所以, 就算學校A呈10科, 都係同同校人比較, 出嚟既係名次, 將個名次加入前人pre-s1數據既分數嚟排全港banding及地區banding。兩間學校之間既科目同分數, 係無需要作比較的, 因為所有學生都係根據統一pre-s1考試去做比較。

haihaimom 發表於 19-3-5 09:44
回覆 little_yolky 的帖子

中英數係主科,係中學學習上的重要性又點可以同其他術科比。淨係我同你都傾唔掂, ...
因為你覺得係主科, 所以要努力, 要重視。其實, 上到英中, 只有中文同中史係用中文讀, 但B1生係用中英兩科嚟定banding, 有無見隔離帖有唔止一位家長狂呻B1小朋友但英文唔好, 上到英中追唔上? 如是者, DSE又點解要計3322呢? 入大學根本好多科目都唔需要中數, 我既年代入大學根本唔需要一定考中數, 只係必須考英文, 咁係咪DSE大學入學門檻又要改為只計英文達標, 其他計best 5/6呢? 我哋個年代就係咁, 個別學系可以另有學科要求。其實我認為咁計分大學至會收到真正合適既學生。

由小朋友入P1開始, 我哋就已經知道要呈乜科, 小朋友無天份, 咪諗辦法改善囉。我大女都無數學天份, 細女都無語文天份, 佢兩個只有術科天份, 只計X3X2, 有乜辦法啫, X9果D佢哋唔叻丫嘛。其實香港仲有好多小學, 唔想呈宗教, 可以考無宗教既小學, 我有朋友真係為咗考試名次分要計埋中英書法, 好不滿, 所以轉咗校。

mcl203 發表於 19-3-5 10:32
宗教呢科先難搞,好易爆燈~~~
係, 好多人高分。

haihaimom 發表於 19-3-5 10:53

中英書法我都係第一次聽。我手字死得。
我哋呈分前名次連體育都要計分, 但我忍辱赴重, 呈分一唔計體育, 阿女標前咗差唔多10名。佢體育係長期低迷, C都試過, 不過我無話佢, 因為我當年自己係長期D。

se6b03 發表於 19-3-5 10:34

有d有宗教科既學校,宗教科考試照考,但唔洗呈分。
我哋之前就普通話口試照考, 但唔計呈分。

haihaimom 發表於 19-3-5 10:53

中英書法我都係第一次聽。我手字死得。
今年終於改咗制, 兩科書法同體育終於唔計分了。一天光晒, 阿妹雖然體育唔錯, 但手字好爛。

se6b03 發表於 19-3-5 10:40
所以對我地呢類只想集中攪好中英數常既人,諗住放棄宗教科都唔得,驚到時中英數常係高分,點知衰左係宗教 ...
宗教唔會拉低分啦, 肯讀就一定高分的, 考得唔深, 不過有思考題。

se6b03 發表於 19-3-5 11:12

體育科計分排名次都無所謂,反正上體育堂都好開心,考試都係考運動項目,但最唔 ...

千祈唔好咁講, 有D小朋友上體育堂係痛苦既(我&女), 有一年唔記得邊年, 好似係P4, 無端端有筆試, 阿女開心到飛起, 第一次體育有筆試, 佢話好淺, 上堂有聽書就得。點知之後無咗, 可能有家長投訴。mouth:" />

阿女真係無天份, 唔係唔勤力呀。今次考花式跳繩, 佢堅唔掂啦, 但佢都會去公園到練習架。P2時考前滾翻, 佢又唔識(我真係堅唔明點解唔得, 連我都識) 佢知自己差, 响床度練習, 又要阿妹示範(阿妹當年係K ) 佢一晚滾咗幾十次 (可能有50次), 滾極都滾唔到, 一邊流眼流一邊練習架。你千祈唔好話開心呀。最後滾到個B返嚟。你哋無畫畫天份既小朋友, 都唔會練到喊掛。我同C6叫咗佢唔好練, 唔合格都無所謂的。

se6b03 發表於 19-3-5 11:35

我仲以為所有小朋友都鍾意體育堂既tim。事關上堂聽書都係辛苦,難得出課室玩下 ...
又勾起我既童年陰影..............

記得當年小學+中學, 都係一星期要上兩堂PE。第一日上完, 好攰, 第二日100%周身骨痛, 第三日持續痛。第四日好D, 但又要上體育, 第5日又周身骨痛, 持續到第六日...........無限輪迴, 你話我幾咁痛苦。 所以我都幾習慣痛既感覺。

haihaimom 發表於 19-3-6 07:23
唔駛等補習老師,我已經俾家長打頭喇
其實作文、說話都有主觀成份................

julinata 發表於 19-3-6 03:33
好心就今年開始實行啦。
又要現在講出黎“出年”開始。
今年小六學生和家長又要苦等兼花時間去填大抽獎,強 ...
放鬆, calm down, 深呼吸, 般若波羅波羅密...........

mcl203 發表於 19-3-5 11:57
就係易高分先更易拉開~~~
咁唔好低分咪得囉。

mcl203 發表於 19-3-5 12:02
係咪昜家D小學唔教打翻斗,怕傷勁,我都係P3發覺佢唔識打翻斗,教佢只見佢gut起個patpat唔識推前~~~:jo ...
有教, P2要考。家姐就係咁奇怪, gut起個pat pat唔識用腳力向前, 真係唔明點解佢唔識, 老師又唔教。連當時幼稚園既阿妹都識, 其實阿妹未讀幼稚園都成日打筋斗。真係唔好成日講音視要天份, 我覺得體育先係真正要講天份, 唔識就真係唔識。
‹ 上一主題|下一主題