用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個人分享: 升中選擇如何決策
go

個人分享: 升中選擇如何決策   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-8-27 00:34
見過唔少睇高一線之後讀唔掂,所以我當年都係冇睇高一線,自行填咗兩間程度啱,又唔會失望既就算。

...
其實讀高一線既情況响B1直屬學校會普遍出現, 一定有一批B2生可以順利抽入。

BBKDWLAM 發表於 18-8-27 09:30
自行: 除了睇搏唔搏得過,亦應考慮輸唔輸得起。有人有backup, 有人有叩門本錢。
大抽獎: 睇自己係咪邊緣 ...
我覺得自行搏既人, 只限於有本錢叩門既人, 即係級前果幾個。其他同學都應該慎重, 揀同level既學校, 不應搏高一線。因為同level學校都未必實收, 仲要搏, 見人搏你又搏, 最後就只能靠運氣了。運氣又不濟, 叩門能力又唔高, 最後就得個桔。

好似樓主又太灰。其實間間學校都想收B1生, 但做得B2中尾學校, 可能只開一班英文班, 甚至係全中文班, 佢哋唔會响自行諗住有B1生, 但佢哋都會想儘量收D乖/有心讀書既學生。自己根本學校無學生既banding, 只有睇報讀學生既先後順序, 始終B2中尾既學校, 同B1/B2A既學校, 收生目標好唔一樣。反而B2A學校壓力最大, 因為4班要開2-3班英文班, 明知大抽奬B1好少揀佢, 收既好多時都係B2生, 好彩既就可以數到B2A, 唔好彩B2C都有機會入, 咁就一定要响自行儘地一舖收最多頭40%既學生, 否則好難保住D英文班數。

2jkidsfather    發表於 18-8-30 08:30

hkpapa852 發表於 18-8-27 10:49
仲要係有超強信念: 今日唔得只因未開竅

但恐怕開竅後, 最終亦只會攪到七竅生煙
你唔好咁嚇我啦..........

joeyxlma 發表於 18-8-29 19:02
睇完之後真係有D擔心自己個女.. 新中學又多科個個都勁, 最大問題是唔知佢几時先識自己努力讀書... ...
吓? 女仔都唔識主動自覺讀書? 係有D麻煩喎。咁你諗住點呀? 繼續跟?

Jasmine-4711 發表於 18-8-28 15:16
我自己知自己兒子有幾多料。呈分年俾佢去補習社,過一排都話太難唔肯去(用小六卷練習,不是中一)。轉過 ...
男仔女仔真係好唔同, 我女女知自己數學會拖累成績, P4暑假主動叫我幫佢搵個數學恒常班補數.................. 真係男仔生既時候開心, 女仔教既時候開心。

IloveJJ 發表於 18-8-30 09:55
咁我仔都話要補數  
點解男仔會生既時候開心呢?
四大長老會開心囉。

joeyxlma 發表於 18-8-30 22:58
唔想跟啦~~

小學同中學係兩個世界, 要睇定D先算
你.........覺得女女會唔會聽.................

IloveJJ 發表於 18-8-30 13:38
係呀!所以我同佢都無避,仍然解決緊。
數學呢樣嘢真係死証嚟, 阿大補咗一年數, 心算快咗好多了, 不過佢話都係鐘意唔落。

Yanamami 發表於 18-8-31 10:56
你貪心!应付到同鍾意唔係必然共存吧~
其實我好理解, 正如我當年最憎體育一樣。

HMFCGC 發表於 18-8-31 15:29
有家長說小朋友如果是B2的入讀B1學校, 將會十分辛苦, 但很老實說句, 假如機會在面前, 你會為子女選擇一間較 ...
如果你問我, 我會答不會選越級學校, 因為我兩個女唔係進取型, 而且有其他嗜好, 如果讀間越級的, 將會犧牲其他學習, 不是很合適。

我想你小朋友如果是有心進取型, 不一定有問題, 因為大抽奬你小朋友入到, 其他都會有同類型小朋友入到, 始終大抽奬只靠運氣, 起碼你小朋友一定是B1生, 一般津校, 大家都是B1生英文程度唔會差很遠吧, 太差如果做到B1, X9喎, 所以只要努力無話追唔上, 只怕小朋友無心追啫。之但係, 如果你話B2尾入B1校, 咁就真係唔太好, 响B1位足既區, 無話無可能, 但B2尾即係相對主科都薄弱, 唔好話B1頭, B1尾學校都真係追餐死。

祝你小朋友中學生活愉快。

HMFCGC 發表於 18-9-3 16:43
回覆 IloveJJ 的帖子

為了孩子升中問題,多次母子之間存不同意見有爭執,到了最後我尊重他的決定,說真的 ...
同我阿女一樣(點解個個小學生都係咁), 我揀間B1B, 佢自己揀間B1A。佢依家P6而已, 其實佢成績一向都唔係咁亮麗, 係一年一年咁慢慢進步。佢P4時參觀完學校, 就話要考B1A果間(其實當時根本無諗過參觀添, 因為路過, 佢話想睇下, 所以先入去), 我同佢講呢間好難考, 要級15內至有少少可能(其實係級10內至有可能, 不過無謂一開始打沉佢), 佢P4下學期最後居然考到級14, 開心到佢跳起。小朋友咁有動力, 咪由得佢囉, 反正B1B同B1A都差唔多啫, 入到都應該跟得上掛。我同佢又唔會有乜爭執, 我份人從善如流, 自一佢揀, 自二我揀就得。
‹ 上一主題|下一主題