用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個人分享: 升中選擇如何決策
go

個人分享: 升中選擇如何決策   [複製鏈接]

各位2018/19年度升中的家長們, 很快由10月門始至下年7月就要面對一次又一次打仗(選校)了, 我仔仔剛剛去年面對同樣事情, 在此分享一些心得.
通常第一階段自行分配學位, 如果你有去聽學校簡介, 老師校長都會叫你 "睇高一線"; 例如BA 選最TOP學校, 中游既可選第一組別尾的學校; 成績較差既選些中游學校; 由於自行時多數學校都設面試, 只要你子女面試表現好, 就算成續一般, 仍然有機會成功.

無錯原則上是對的, 不過你要清楚一樣野, 就係學校係自行分配時已經決定收你, 其實你亦不知道, 因為所有結果都會係7月中統一派位時才公佈, 而該公佈係唔會話你知, 係什麼時候收左你架!! (有很少學校, 會係自行時段 "暗示" 話你知.... 例如你表現/成績真係出類拔莘等等)

所以, 會顯生左一個問題, 如果你自行分配時 "選高一線", 咁到統一派位, 你又會否將甲或乙一二留給自行階段填左的兩間學校呢? 因為, 如果你不填而又唔好彩派不到第一二志願, 但叩門又想叩回自行的兩間學校, 問題又出來了..... 因為在叩門時, 九成九的學校都會查問 "你在自行及統一派位階級, 有否選擇他們在 "第一志願"? 你明白他們為什麼這樣問嗎??

其次, 剛才也說了, 由於自行階段是 "睇高一線" 地填兩間比較高LEVEL 的學校; 但是當統一填表時, 學校的老師或班主任會叫你 "不要太進取", 填回自己BANDING 的學校做第一二三等志願..... 你會如何取括呢?

為什麼每年公佈統一派位, 全港首三志願派位率能夠達到8X%, 90%?? 就是因為大家最後都填了 "務實" 的選擇, 以防 "自行" "統一" 兩失敗, 結果令到其實好多家長, 就算獲派第一二志願, 都去叩門, 因為獲派的第一二志願根本不是真正的第一二志願; 形成了近年五六成的學生, 派位後都照樣叩門的亂局. 亦為何有些B2A 同學, 以往有機會派至B1C 的學校, 因為填表上的錯誤, 未能派往B1校.... 有家長說小朋友如果是B2的入讀B1學校, 將會十分辛苦, 但很老實說句, 假如機會在面前, 你會為子女選擇一間較有前景的學校嗎?

所以, 我的個人建議是:
自行分配, 填高一線 "但不是高幾班的最TOP學校" (你當然要衡量子女平日成績)
統一甲部, 可填回自行一二 (如果自行都是誇區)(或本區最心儀學校)
統一乙部: 第一選擇是自行階段的其中一間比較有把握的; 第二選擇可填同BAND最想入的, 之後續步由好至差填上.....

總括來說都填稍稍好的選擇在前面, 由於統一派位除了成績, 還要依靠運氣 (隨機編號), 所以要是隨機編號好的話, 是有機會派到同BAND 較受歡迎的學校; 相反如果隨機編號差, 就算你填 "自己LEVEL" 的學校在二三志願, 亦未必順利派到的.

如有其他問題, 請問我, 大家可多交流~
   42    0    1    0

回覆樓主:

我地2間自行都冇暗示這東西,我諗有暗示既唔多吧。

我覺得首要自行二間係入左都開香檳唔後悔

見之前有EK家長自一1A自二保守左(let′s say1B),大抽獎乙一抽自一 1A。 最後1B收左(自行收左,落唔到大抽獎)。

點之學校考得後過佢(當1B生),係乙一抽左1A。

回頭望,原來升中簡介會我們只去過SPCC,大囝細女現讀津貼男或女校升中簡介會我們未曾出席。

antonyada 發表於 18-8-23 17:06
各位2018/19年度升中的家長們, 很快由10月門始至下年7月就要面對一次又一次打仗(選校)了, 我仔仔剛剛去年面 ...

提議自行高一格,1C選1B,1B選1A, 當然選個間系自己中意啦,吾得大抽獎隋時入番

回覆 antonyada 的帖子

因為睇高一線,有好多學生從未在自行有機會面試。Top 英中最小2/3 申請者冇得in .
如兩間都睇高一線,有機會total lost.
例如, 1b 自行 兩間 1A .
萬一冇得in ..
Band 1 大抽獎未必保到band 1

1B 自行1B 未必穩入 ,但至小有in 機會。
Marginal 2a 可博1c ..
但 1b 自行1a 風險好大。

回覆 Cliokohonda 的帖子

其實冇乜策略可言。。我都想知邊間中學父母可放心去放手。
升小一爭名小,到依家升中,是否所有名小一定有1A 中學。。中學升大學亦如是。。

現在不是適當時候談策略。呈二成績還可決定你揀人定人foul 你。

Cliokohonda 發表於 18-8-23 21:04
回覆 Cliokohonda 的帖子

其實冇乜策略可言。。我都想知邊間中學父母可放心去放手。

呈二張成績表真係不容有失,交去自行時最新鮮滾熱。

呈三就只影響大抽獎,只要保住本身banding就問題不大。

其實到中學叩門,係唔係有好多中學介意自-1-1?

joeyxlma 發表於 18-8-23 21:54
其實到中學叩門,係唔係有好多中學介意自-1-1?
同區叩門先難,有君子協定。沙田同區叩頭都唔掂。

好贊成樓主的分享, 打一篇文章, 說出心聲,心得, 感受給後輩, 好難得, 多謝妳, 前年, 自行一選本區心儀, 自二選他區心儀, 乙一照選自一, 最後中左自二, 由於自二無他區位, 而甲部只填了一間, 非自2 校, 所以肯定係自2 入左, 一年過去, 仍好回味學校的賞識, 非常開心充實, 原來人最開心, 係生活係自然和舒服的環境中, 找好學校就是找一間適合自己的學校.加油呀!

唔使吓吓睇高一綫嘅,最緊要程度啱小朋友。

王家爸爸    發表於 18-8-27 00:36

978212 發表於 18-8-23 23:46
唔使吓吓睇高一綫嘅,最緊要程度啱小朋友。

其實睇高一線嘅定義只在成績上為基礎,但選校係咪揾間理念同教學模式合適自己小朋友呢?小學階段應付考試測考,若小朋友乖巧聽話再加上家長幫忙;不難取得好成績。但上中學嘅學習不再是勤力就得。靠學生自己探索、分析、批判去學習解難。所以揾間合適自己程度嘅中學,佢自己有成就感又享受中學生活不是更好?
:-P

升中選校最重要是學校理念是否與家長相乎,小朋友能力是否可達,唔一定要睇高一缐,鷄頭定鳳尾,任君選擇,只要適合孩子就是最好的學校,最重要一點是入了都不會後悔的學校才好選。

Joyceyim    發表於 18-8-27 10:57
王家爸爸    發表於 18-8-27 00:36
YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:17

醒目開學勳章

CMMANDY 發表於 18-8-23 22:55
好贊成樓主的分享, 打一篇文章, 說出心聲,心得, 感受給後輩, 好難得, 多謝妳,  ...
同意, 我小朋友Band 1A 成績, 自一1A校, 自二 1B 校.  入了1B校.  因大抽獎沒選1B校, 肯定自行入.  同班一半同學入了1A校, 很多老師, 家長為我小朋友感到不值, 因成績好但入不到1A校.
放榜那天, 我問佢叩不叩門?  佢話No. 佢話很高興1B校欣賞佢, 佢有信心在1B校發揮更好, 更開心!  有時, 小朋友的想法, 家長未必估到.

BHT    發表於 18-10-9 19:37
ppww    發表於 18-10-9 08:53
Joyceyim    發表於 18-8-27 10:59
YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:19
Ktfk    發表於 18-8-25 15:23

洋蔥頭媽咪 發表於 18-8-24 07:58
升中選校最重要是學校理念是否與家長相乎,小朋友能力是否可達,唔一定要睇高一缐,鷄頭定鳳尾,任君選擇, ...

完全同意。找一間適合孩子的學校其實更重要。

YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:19

abcbb 發表於 18-8-24 10:53
同意, 我小朋友Band 1A 成績, 自一1A校, 自二 1B 校.  入了1B校.  因大抽獎沒選1B校, 肯定自行入.  同班一 ...
仔女開心, 我們比她們更開心, 安全感受非言語形容, 總之係滿足,

YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:20

回覆 abcbb 的帖子

好欣賞。
小六朋友仔有咁識諗同咁堅定嘅心態已經嬴了好多人。入唔入到1a已是其次。
做父母有咁乖嘅子女必定開心不已。

fionaytwong    發表於 18-8-25 17:38

Ktfk 發表於 18-8-25 15:27
-回覆 abcbb 的帖子

我都係咁認為,如果仔女自己咁有思想,係值得自豪嘅事😘😘

YDLFATHER    發表於 18-8-25 23:22

[/url

回覆樓主:

自行我冇睇高一淺,填左本區一間心儀的,甲一乙一也填佢。结果入左。

如睇高一线會令佢讀得吃力,甚至包尾,入左我都有排担心。咁不如報d本區或他區啱佢程度的。

angiehouse 發表於 18-8-23 20:16
提議自行高一格,1C選1B,1B選1A, 當然選個間系自己中意啦,吾得大抽獎隋時入番
...
其實好睇邊區,如果區內B1位多,可以咁做;如果區內B1位唔夠,最好保守啲。
‹ 上一主題|下一主題